HABER

Antalya'da resmi binalar S.O.S veriyor

ANTALYA (İHA) - İnşaat Mühendisleri Odası Antalya Şubesi'nin 119 kamu binasında yaptığı incelemede, 9'u Milli Eğitim Müdürlüğü'ne, 3'ü Sağlık Müdürlüğü'ne, 1'i de Emniyet Müdürlüğü'ne ait toplam 13 kamu binası hakkında yıkım kararı verildi.

Antalya Vali Yardımcısı Fazlı Akgün, düzenlediği basın toplantısında, İnşaat Mühendisleri Odası Antalya Şubesi'nin 119 kamu binasında yaptığı araştırmanın sonuçlarını açıkladı. Vali Yardımcısı Akgün, Marmara depreminden sonra Bayındırlık ve İskan Bakanlığı'nın seçtiği 7 pilot bölgede binaların direnciyle ilgili çalışma başlattığını söyledi. Antalya'nın da bu pilot bölgelerden biri olduğunu belirten Akgün, bu çerçevede daha önce 3. ve 4. derece deprem kuşağında olan Antalya'nın 1. ve 2. derece deprem kuşağına alındığını açıkladı. Akgün, "Bakanlık, kamu binalarında birtakım araştırmalar yaptı. Sağlamlığından şüphe duyulan 119 bina hakkında detaylı araştırma yapılması istendi. Antalya Valiliği de bu konuda araştırma işlemini Antalya İnşaat Mühendisleri Odası'na verdi. 2004 yılı Nisan ayında çalışmalara başlandı" dedi.

İncelenen 119 kamu binasından 14'ünde acil güçlendirme, 13'ünde yıkım, 20'sinde güçlendirme önerisinde bulunulduğunu kaydeden Akgün, "Bu binalardan sadece 22'si mevcut haliyle kullanılabilir durumda. Biz bilimin gereğini yerine getireceğiz. Yıkımı gereken 13 kamu binasından 9'u Milli Eğitim Bakanlığı'na ait okullar, 3'ü Sağlık Bakanlığı'na ait devlet hastanesi, biri de Emniyet Müdürlüğü'ne ait Antalya'daki Şarampol Karakolu ile üzerindeki lojmanlar" diye konuştu.

Raporla ilgili durum değerlendirmesi yapmak üzere 27 Aralık'ta Antalya Valiliği'nde bir toplantı yapıldığını ifade eden Akgün, yıkılması gerektiği belirtilen yapılarda eksik malzeme ve korozyon tespit ettiklerini açıkladı. Bu yapıların müteahhitleri hakkında soruşturma açacaklarını bildiren Akgün, "10 yıldan daha eski binalarla ilgili müteahhitler hakkında işlem yapmak zor. Çünkü zaman aşımı oluyor. Ama daha erken döneme ait binalarla ilgili müteahhitleri bulup sorunun giderilmesini isteyeceğiz" dedi. Yıkımına karar verilen binaların tahliye edileceğini söyleyen Akgün, "Buna göre yıkılmasına karar verilen okullardaki öğrenciler sömestr tatili sırasında başka okullara nakledilecek ya da yeni binalar bulunacak" açıklamasını yaptı.

Şarampol Karakolu ile üzerindeki lojmanların da tahliyesi için talimat verdiklerini belirten Akgün, sözlerine şöyle devam etti:

"Yıkılacak binalardan Elmalı Devlet Hastanesi'nin, eski binasında şu an yataklı hastaların kullandığı bölüme nakledilmesi kararlaştırıldı. Kaş Devlet Hastanesi'nin taşınabileceği bir yer yok. Bu nedenle bir kamu binası bulunabilirse hastane oraya taşınacak. Bulunamazsa bir prefabrik hastane yapılacak. 630 yataklı Antalya Devlet Hastanesi'nin poliklinik ve ameliyathane bölümlerinde bir sorun yok. Ancak yataklı bölümlerde sorun var. Antalya Devlet Hastanesi'nin başka yere nakledilebilmesi için Kepez'de yapımı süren Aşur Aksu Hastanesi'nin tamamlanması gerekiyor. Bir ay sonra tamamlanması planlanan bu hastanenin daha kısa sürede kullanılabilir hale gelmesi için çalışma başlatıldı. 200 yataklı bu hastaneyi imkanları zorlayarak 300 yataklı hale getireceğiz. Bu yeterli olmayacağı için Antalya'da kamu ya da özel sektöre ait otel gibi binaları kiralamayı düşünüyoruz. Ayrıca Antalya Devlet Hastanesi'nin bahçesine yapılması kararlaştırılan ikinci binanın yapımına da ağırlık verip, bu binanın 8-10 ayda tamamlanmasını sağlayacağız. Hastanemizde hastaların iadesi diye bir durum yok. Sağlık hizmetleri verilmeye devam ediliyor. Hastanedeki taşıma işlemi yukarı katlardan itibaren aşağıya doğru aşamalı yapılacak".

Yıkılmasına karar verilen diğer binaların ise Metin Nuran Çakallıklı Anadolu Lisesi'nin yeni binası, Alanya Barbaros Azakoğlu İlköğretim Okulu, Mahmutlar Şükrü Kasapoğlu Lisesi, Gazipaşa Beylebacak İlköğretim Okulu, Beylebacak Salman İlköğretim Okulu, Necati Dölen İlköğretim Okulu, Serik Boğazkent İlköğretim Okulu, Serik Zafer Anaokulu, Halit Uluç İlköğretim Okulu olduğu kaydedildi.

En Çok Aranan Haberler