YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Antalya'da Yollar, Taş Ocaklarından 5 Kat Fazla Ormanı Yok Etti

Emre BAYLAN/ANTALYA, Antalya Valiliği'nce düzenlenen yılın üçüncü 'Koordinasyon Kurulu Toplantısı', Milli Eğitim Müdürlüğü toplantı salonunda yapıldı. Vali Yardımcısı Hüseyin Ece

Antalya'da Yollar, Taş Ocaklarından 5 Kat Fazla Ormanı Yok Etti

Emre BAYLAN/ANTALYA, Antalya Valiliği'nce düzenlenen yılın üçüncü 'Koordinasyon Kurulu Toplantısı', Milli Eğitim Müdürlüğü toplantı salonunda yapıldı. Vali Yardımcısı Hüseyin Ece başkanlığında kamu kurum ve kuruluş temsilcilerinin katıldığı toplantıda, kentin yatırım programında yer alan projelerin haziran ayı sonu itibariyle genel değerlendirmesi yapıldı.
ULAŞIM LİSTE BAŞI
Vali Yardımcısı Ece, 2015 yılında genel ve özel bütçeli kamu kurumları ve yerel yönetimler tarafından 627 proje yürütüldüğünü söyledi. Toplam bedeli 7.9 milyar lira olan bu projeler için 2015 yılında 1.65 milyar lira ödenek ayrıldığını aktaran Ece, yıl içinde yapılan çalışmalarla 108 projenin tamamlandığını, 399 projenin devam ettiğini, 32 projenin ihale aşamasında olduğunu ve 89 projeye henüz başlanmadığını aktardı. Vali Yardımcısı Ece, ödeneklerin sektörlere göre dağılımında ise ulaşım sektörünün 308 milyon lira ile birinci sırada yer aldığını açıkladı. Ulaşım sektörünü 261 milyon lira ile eğitim, 133 milyon lira ile tarım sektörleri takip ederken, sağlık alanına 131 milyon, turizme 119 milyon, enerji sektörüne ise 53 milyon liralık ödenek ayrıldı.
ANTALYA'NIN ORMANLARI
Antalya Orman Bölge Müdürü Mustafa Türk, Türkiye'nin sahip olduğu 21 milyon 678 bin 135 hektar orman varlığı alanının 1 milyon 157 bin 249 hektarının Antalya'da olduğuna dikkat çekti. Türkiye'nin orman varlığının yüzde 5.1'inin yer aldığı kentte oluşturdukları eylem planı çerçevesinde 2007- 2014 yıllarında 51 bin 572 hektar bozuk orman alanının rehabilite edildiğini aktaran Türk, 2015 yılında da 1300 hektar alanda çalışma yapıldığını kaydetti. Bölge müdürlüğünün sürdürdüğü rehabilitasyon çalışmaları kapsamında Antalya ve Alanya, Serik ve Gazipaşa'da 21 bin 500 yabani zeytin, delice fidanı aşılaması, 22 bin 715 ceviz, badem, fıstıkçamı, harnup fidanı dikilerek gelir getirici tür ağaçlandırması yaptıklarını kaydeden Türk, okul, mezarlık, ibadethane, sağlık ocağı-hastane, yol kenarı ağaçlandırmaları ile 32 hektar alanda 5 bin 500 fidan dikildiğini söyledi.
TAŞ VE MADEN OCAKLARI
Bölge Müdürlüğü'nün tüm bu ağaçlandırma çalışmalarının yanı sıra, hatıra ormanları oluşturduğunu kaydeden Türk, ancak Orman Kanunu'nun ilgili maddeleri uyarınca verdikleri maden izinleri, yol, su ve enerji nakil hatları, askeri birlikler ve eğitim, sağlık, spor tesis izinleri nedeniyle çok fazla eleştirildiklerini söyledi. Bugüne kadar Antalya'da 4 bin 517 başvuruya karşılık 29 bin 939 hektar alanda ilgili kanun gereğince izin verdiklerini kaydeden Türk, “Aktif halde 3 bin 556 adet, toplam 24 bin 492 hektar izinli saha mevcut. Bu sahalar Antalya il ormanlık alanının yüzde 2.12'sine tekabül etmektedir" dedi.
Verilen izinler içinde maden ve taş ocağı için 278 başvuru karşılığında 1979 hektar orman alanında izin verildiğini belirten Türk, maden ve taş ocağı sahasının genel ormanlık alana oranının binde 1,7 olduğunu söyledi. Burada bir keyfiyetin söz konusu olmadığını, olamayacağını kaydeden Türk, süresi biten maden ve taş ocaklarının rehabilitasyonu yapılarak yeniden doğaya kazandırıldığını, 2015 yılında çalışmaları sonlandırılan 15 maden ocağı alanında 57 hektar sahanın rehabilite edildiğini aktardı.
EN FAZLA İZİN YOLLARA
Mustafa Türk, orman alanı içinde en fazla iznin ulaşım için verildiğini açıkladı. Türk, bu alanda 850 başvuruya karşılık 10 bin 262 hektar orman alanında çalışmaya izin verildiğini aktardı.
TEDAŞ ve TEİAŞ'a, 458 başvuruya karşılık 5 bin 771 hektar orman alanında verilen çalışma iznini ulaşım sektörünün takip ettiğini kaydeden Türk, taş ve maden ocakları için 1979 hektarda verilen iznin üçüncü sırada yer aldığını belirtti. Mustafa Türk, 4'üncü olarak savunma alanında 39 talebe karşılık çalışma izni verilen 1128 hektar olduğunu söyledi.
ORMAN YANGINLARIYLA MÜCADELE
Ayrıca orman yangınlara karşı hassas bir dönem içinde olduklarına dikkat çeken Türk, Antalya'nın 49 yangın gözetleme kulesi, 225 havuz ve gölet, 91 arazöz, 47 ilk müdahale aracı, 36 su ikmal aracı, 13 dozer, 19 greyder, 4 helikopter, 1 amfibik uçak, 13 treyler ve 1126 işçiye sahip olduğunu aktardı. Antalya'nın orman yangınlarıyla mücadelede yeterli işgücü, makine ve ekipmana sahip olduğunu belirten Türk, “2015 yılı içinde 70 yangında 35 hektar alan zarar gördü. İnşallah böyle devam eder. Hava nemli. Vatandaş değil ama biz memnunuz. Böyle olması biçim için bayramdır" diye konuştu. Türk, kurumun aynı zamanda çeşitli sivil toplum örgütlerince yanan orman alanlarını peşkeş çekme ya da yangınları kasıtlı çıkarmakla itham edildiğini belirterek, “Mevzuat ve Anayasa gereği yanan alanlar yıl içinde ağaçlandırılmaktadır. Yanan alanların 1 santimetrekaresini kimsenin uhdesine geçmeyecek şekilde ağaçlandırıyoruz" dedi.

Antalya'da Yollar, Taş Ocaklarından 5 Kat Fazla Ormanı Yok Etti

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler