ANTALYA (İHA) - Günümüzde artık tıp dünyasının 'kronik bir hastalık' olarak görmeye çalıştığı kanser yıllar içinde artış gösteriyor. Antalya bölgesinin 'kanser' haritasında ilk sırada akciğer kanseri dikkat çekiyor.
İl Sağlık Müdürlüğü'nün kayıtlarına göre, bölgede görülme sıklığı açısından ilk sırada akciğer kanseri yer alıyor. Kayıtlara göre 3 bin 243 akciğer kanseri hastasını 2 bin 809 vaka ile deri kanseri izliyor. Kayıtlı meme kanseri hastalarının sayısı 2 bin 588. Antalya bölgesinin kanser haritasına göre, bin 952 prostat kanseri, bin 424 mesane, bin 273 kan, bin 233 mide, bin 57 kolon kanseri vakası dikkat çekiyor. 805 beyin, 659 rektum, 582 tiroid bezi, 697 lenf, 570 gırtlak, 493 pankreas, 465 uterus
serviksi ve 359 karaciğer kanserli hasta bulunduğu belirtiliyor. Kayıtlara göre, bölgede son 14 yıl içinde hiç görülmeyen kanser türü solsis, göğüsiçi ve plasenta kanserleri.
VERİLER TÜRKİYE'NİN KANSER HARİTASINI ÇIKARACAK Antalya İl Sağlık Müdürü Hüseyin Gül, bugüne kadar Türkiye'nin yayınlanmış bir kanser haritası bulunmadığını belirterek, "Türkiye'nin tüm illerinin sağlık müdürlüklerinde oluşturulan Kanser Kayıt Merkezleri, bölgelerdeki kanser hastalarının verilerini topluyor. Sağlık Bakanlığı Kanserle Savaş Daire Başkanlığı bu verileri topladıktan sonra bir yayın çıkaracak. Bu yayın Türkiye'nin bugüne kadar bilinmeyen kanser haritasını ortaya koyacak" dedi
Antalya Sağlık Müdürlüğü Kanser Kayıt Merkezi'nde bir uzman hekimin görev yaptığını ifade eden Gül, bölgedeki hastanelerde ise 8 görevlinin bu verileri topladığını bildirdi. Çalışmanın, 1994 yılında başlatıldığını ancak son 4 yıldır ciddi olarak ele alındığını anlatan Gül, çalışmanın asıl amacının kanserde erken teşhis ve korunma yöntemlerinin vurgulanması olduğunu söyledi.
ERKEN TEŞHİS ÖNEMLİ Antalya İl Sağlık Müdürü Hüseyin Gül, 1994 yılından bu yana Antalya'da kanser hastalarının sayısında artışın 'kanser artıyor' şeklinde yorumlanmasından öte kanserde erken teşhise dikkat çekilmesi gerektiğini söyledi. Kanserde erken teşhisin önemli olduğunu anlatan Gül, sözlerini şöyle tamamladı: "Erken teşhis edilirse, günümüzde gelişmiş tedavi yöntemleri ile tedavi şansı çok yüksek. Bu nedenle en küçük bir şüphede hekime başvurulması gerekiyor. Tüm dünyada olduğu gibi Antalya'da da akciğer kanseri görülme sıklığı açısından ilk sırada yer alıyor. Bunun en önemli nedenlerinden biri sigara tüketimi. Dünyada sigara tüketiminin yoğun olduğu ülkelerde akciğer kanseri ilk sırada bulunuyor."