WASHINGTON (İHA) - Yeni yapılan bilimsel çalışmalar, Antarktika'daki buzulların giderek inceldiğini ve hareketlerinin hızlandığını belirledi. Bu tür değişiklikler, deniz seviyesinin gelecek yüzyıllarda yükselmeye devam edeceğini gösteriyor.
Antarktik buzullarını üç ayrı bilim adamları grubu inceledi. Bilimadamları kıtayı saran kalın buz tabakasını incelemek üzere uydu ve uçaklardan yararlandı. İncelenen bölgelerden biri Atlas Okyanusu'nun güneyinde, Antarktik yarımadası boyunca uzanan bölgeydi. Bir diğeri de Büyük Okyanus'a bakan taraftaydı. Bu alan Batı Antarktik Buzul Tabakası ile Amundsen Denizi'ni kapsıyordu. Buzulların önündeki buz tabakaları okyanus tabanına bağlanıyordu.
Çalışmalar, buzullardan kopan geniş tabakaların hızla daha sıcak suyun bulunduğu sahillere ilerlediğini ve eriyerek deniz seviyesini yükselttiğini gösteriyor. Uzmanlara göre Antarktika'daki ısınma çeşitli değişikliklere yol açmış. Örneğin, Antarktika'nın her yeri ısınmıyor, hatta bazı bölgeler soğuyor. Ancak rüzgarlar ve su akıntılarıyla yayılan ısınmanın etkileri sözü edilen değişikliklere yol açıyor.
Uzmanlar 2100 yılında, deniz seviyesinin 60 santimetre yükseleceğini tahmin ediyor. Bu tahmin, dünyanın ısınmasını inceleyen küresel komisyonun tahminiyle de örtüşüyor. 60 santimetrelik bir yükselme bile şimdiden deniz seviyesinin altındaki bölgeleri tehdit ediyor.
Colorado Üniversitesi'nden Theodore Scambos, Antarktika'nın iklim değişikliklerine derhal tepki verdiğine inanıyor. Bölgede son 60 yılda sıcaklıklar 2.5 santigrat derece yükseldi. Bölge dünyanın en hızlı ısınan yerlerinden biri.
Scambos ve araştırmaya katılan diğer bilimadamları, ısınmanın bu şekilde devam etmesinin daha fazla buz kütlelerinin buzullardan koparak denize karışmasına yol açacağını söylüyor.