Burhan CEYHAN/AYDIN, (DHA)- AYDIN'ın Yenipazar İlçesi'nin kırsal Hacıköseler Mahallesi'nde 1956 yılında küçük çaplı üretimine başlanan Antep fıstığı son yıllarda yörede oturanların gelir kaynağı haline dönüştü. Yılda 70 ton üretimle Antep fıstığının merkezi haline gelen Hacıkösler Mahallesi yılda ortalama 1 milyon 500 bin TL gelir elde ediyor. Gaziantepli tüccarların daha hasat olmadan kilosuna 16 TL verdikleri Antep fıstığının tanıtımı için de festival yapılacak.
Aydın'a 45 kilometre uzaklıktaki 440 nüfuslu kırsal Hacıköseler Mahallesi, ürettiği Antep fıstığı ile Aydın ekonomisine katkı sağlıyor. Son 4 yılda mahalledeki Antep fıstığı üretimi sayısını giderek arttığı mahallede hasat 13 Ağustos'ta başladı. Hacıkösler Mahalle Muhtarı Alaattin Sarıoğlu, Antep fıstığının mahallelerine 1950'li yıllarda Gaziantep'te askerlik yapmış Kamil Çelikoğlu tarafından getirildiğini belirtip, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Yine Yenipazar'da askerlik yapan bir asker köyümüze geldiğinde buradaki menengiç ağaçlarını görmesiyle ortaya çıkıyor. 1956 yılında Kamil Çelikoğlu köye muhtar oluyor ve birkaç köyün muhtarıyla birlikte dilekçeyle menengiç ağaçlarının aşılanması için Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü'ne müracaatta bulunuyor. Onlarında girişimi ile Gaziantep'ten gelen ziraat mühendisleri buradaki menengiç ağaçlarına Antep fıstığı aşısı yapmaya başladı. Daha sonra buradaki vatandaşlar da bu aşılama işlemini öğrendi. Çok sayıda menengiç ağacı var. Tarlaları temizlerken geçmişte kesilen bu ağaçlar aşılanarak Antep fıstığı ağaçları haline geldi. Son yıllarda ise bu iş ekonomik anlamda iyi gelir getirince üretim giderek arttı. Köyümüze de alıcılar akın etmeye başladı."
"İŞLETME TESİSİMİZ YOK"
Üretim yaptıklarını ancak Aydın ve çevresinde işleme tesisi bulunmadığına dikkat çeken Muhtar Sarıoğlu, "İnşallah yatırımcıların dikkatini çekerek bu bölgeye bir işletme tesisi kazandırabilirsek daha da farklı şeyler yapamaya çalışacağız. Mahallemiz şu anda 440 nüfusa sahip. Mahallemizde yaşayan herkes Antep fıstığı üretimini yapmaktadır. Yıllık hasat süresi bir ay olan bu üründe toplam olarak ortalama 1 milyon 500 bin lira civarında bir gelir elde ediyoruz. Antep fıstığını kabuklu olarak ya da kurutarak kabukları ayrılmış olarak satabiliyoruz" diye konuştu. Mahallerinde yaklaşık yıllık 70 ton civarında Antep fıstığı yetiştirildiğini vurgulayan Sarıoğlu, şöyle devam etti:
"Geçen yıl rekolte yüksek oldu. Antep fıstıklarını kilosu 16 TL'den sattık. Ancak bu yıl üretim az olduğundan kilosu 20- 25 TL'den alıcı bulacak. Talep çok fazla, Gaziantepli tüccarlar daha ürün olmadan buraya gelerek alım yapıyorlar ve sürekli bizi arıyorlar. Antep fıstığının daha da çok tanıtılması ve burada üretildiğinin bilinmesi açısından bu yıl festivalimizin 3'üncüsünü düzenleyeceğiz."
"GAZİANTEPLİLER'E ÇALIŞIYORUZ"
Antep fıstığı toplayan işçilerden Muhsin Çeltikoğlu da, "Hasada daha bugün başladık. Ancak geçen yıla oranla verim biraz düşük. Ağaçların başındaki fıstıklar zaten Gaziantep'ten gelen tüccarlar tarafından satın alındı. Hasat yaklaşık bir ay sürecek. Biz de fıstık toplama işinden kazandığımız yevmiyeyle evimize ekmek götüreceğiz" dedi. Yenipazar Ziraat Odası Başkanı Süleyman Kozbek ise Antep fıstığına oda olarak her zaman destek olduklarını ve olmaya devam edeceklerini ifade ederek, "Antep fıstığı bölgemizde önce bir köyde başladı ancak her yıl civar köylere de yayılarak devam ediyor. Bu yıl yine tanıtım amaçlı festivalimiz olacak. Elimizden gelen desteği Antep fıstığı yetiştiriciliğinin gelişmesi için vereceğiz" dedi.
FOTOĞRAF
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz