HABER

Antep fıstığı üretimine stratejik müdahale

Ankara (AA)- Türk bilim adamları, Türkiye'nin dünyada ilk sıralarda yer aldığı Antep fıstığı üretimine "stratejik" bir müdahalede bulunuyor. Erkek ve dişi çiçeklerin aynı ağaçta açtığı yeni Antep fıstıklarının geliştirilmesini öngören projeyle, verimin en az yüzde 30 artması bekleniyor.

TÜBİTAK tarafından desteklenen ve en başarılı projeler arasında gösterilen "Dişi ve Erkek Çiçeklerin Aynı Ağaç Üzerinde Açtığı Antep Fıstığı Çeşitlerinin Geliştirilmesi" projesini Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Salih Kafkas yürütüyor.

Kafkas, dünyada Antep fıstığı yetiştiriciliğinin yoğun olarak İran, ABD, Türkiye ve Suriye'de yapıldığını, bundan 20 yıl önceye kadar dünya Antep fıstığı yetiştiriciliğinde İran'dan sonra 2. sırada bulunan Türkiye'nin ABD'de yapılan bilinçli yetiştiricilik ile birlikte 3. sıraya düştüğünü ifade etti. Antep fıstığında, insanlarda olduğu gibi, dişi ve erkek bireyler olduğu için bahçe kurulurken bahçede yeterli miktarda erkek ağaç bulunması ve bu ağaçların dişi ağaçlarla aynı zamanda çiçek açması gerektiğini kaydeden Kafkas, Türkiye'deki Antep fıstığı bahçelerinde erkek ağaçların bulunmayışının birim alandan elde edilen verimi azalttığını dile getirdi. Kafkas, şöyle devam etti: "Antep fıstığında dişi ve erkek çiçeklerin farklı ağaçlarda olması üretimde büyük sorunlara neden olmaktadır. Bu nedenlerden dolayı projedeki asıl amacımız
erkek ve dişi çiçeklerin aynı ağaçta açtığı yeni Antep fıstığı çeşitleri geliştirmektir."

En Çok Aranan Haberler