HABER

Anti-doping ajansı (TADA) kuruluyor

ANKARA (İHA) - Sporda yasaklı madde kullanımını ortadan kaldırmak, sporcunun ve spor yarışmalarında kullanılan yarış hayvanlarının sağlığını korumak, eşit şartlar ve rekabet ortamında spor yapılmasını sağlamakla amacıyla, tek yetkili olarak Türkiye Anti-Doping Ajansı (TADA) kurulumasıyla ilgili yasa tasarısı, TBMM Milli Eğitim Komsiyonu'nda benimsendi.

Tasarı önümüzdeki günlerde Genel Kurul'da yasalaştırılacak. Düzenleme sporcu, antrenör, hakem, idareci, kulüp ve diğer spor elemanları ile yarış hayvanı sahip ve sorumlularını kapsayacak. At yarışları ise kapsam dışı tutuluyor. Yasayla, tüm spor alanlarında dopingle mücadele edilecek. TADA, tüzel kişiliğe sahip özel hukuk hükümlerine tabi bağımsız bir kuruluş olarak görev yapacak. TADA'nın merkezi Ankara olacak. Yeni düzenlemeye göre, TADA, Yönetim Kurulu, Genel Koordinatörlük, Doping Kontrol Numune Alıcıları Kurulu, Dopingle Mücadele Eğitim Kurulu ile WADA tarafından öngörülen kurullardan oluşacak.

Kurulların görev, yetki ve sorumlulukları, çalışma usul ve esasları, özlük hakları ile gelir ve giderleri Yönetim Kurulu'nca belirlenecek. Tasarıda, TADA'nın görevleri şöyle tanımlandı:

"Bütün spor dallarında dopingle mücadelenin etkin bir şekilde yürütülmesini sağlamak, konusunda genel prensipleri saptamak, TADA'ya bağlı olarak görev yapan kurulları ve komisyonları oluşturmak, sporda her türlü yasaklı maddenin kullanılmasının önlenmesi ve kontrolüne ilişkin çalışmaları gerçekleştirmek, dopingle mücadele ile ilgili ulusal ve uluslararası mevzuatı takip etmek, bütün spor dallarında yarışma içi veya yarışma dışı doping kontrolü için WADA tarafından bildirilen numune alım standartlarını yürürlüğe koymak ve uygulatmak, dopingle mücadele konusunda Yönetim Kurulu'na bağlı kurulların görev, yetki ve sorumlulukları, çalışma usul ve esasları ile özlük haklarına ilişkin düzenlemeleri yapmak, WADA tarafından belirlenen ve sporda kullanımı yasak olan maddelerin listesini ilgili kurumlara duyurmak, doping analiz sonuçlarını ilgililere yazılı olarak bildirmek, doping numune alıcılarını tespit etmek, görevlendirmek, eğitimini yapmak ve yaptırmak, doping numunesi alma sürecini ihlal edenleri, haklarında gerekli işlemleri yapmak üzere yetkili mercilere bildirmek, bağlı olduğu uluslararası kuruluşların aidatlarını ve benzeri payları ödemek, yıllık gelir ve gider bütçesini hazırlamak ve uygulamak, TADA'nın görev alanına giren diğer konularda karar vermek".

TADA'nın Yönetim Kurulu, Gençlik ve Spor Genel Müdürü, Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi Başkanı, Yükseköğretim Kurulu'nca belirlenecek, tıp alanında akademik kariyeri bulunan bir üye, Türkiye Milli Paralimpik Komitesi Başkanı, spordan sorumlu Bakan tarafından akademik kariyeri bulunan hukukçular arasından belirlenecek bir üye olmak üzere toplam beş üyeden oluşacak. Yönetim Kurulu, aralarından bir üyeyi Başkan seçecek. Kararlar oy çokluğu ile alınacak. Yönetim Kurulu üyelerine Harcırah Kanunu hükümleri saklı kalmak kaydıyla fiilen görev yaptıkları her gün için (3000) gösterge rakamının memur aylık katsayısı ile çarpımı sonucu bulunacak miktarda huzur hakkı ödenecek. Bu ödemelerde damga vergisi hariç herhangi bir kesinti yapılmayacak. Bir ayda fiilen görev yapılan gün sayısının dördü aşması halinde, aşan günler için huzur hakkı ödenmeyecek.

En Çok Aranan Haberler