DİYARBAKIR (İHA) - Diyarbakır Eczacılar Odası 11. Bölge Müdürlüğü, bilinçsiz ilaç tüketiminde Türkiye'nin dünya sıralamasında, Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin ise Türkiye sıralamasında birinci olduğunu açıkladı.
Dünyada ilaç tüketiminin, ülkelerin sosyo-ekonomik durumuyla doğrudan bağlantılı olduğunu açıklayan Diyarbakır Eczacılar Odası 11. Bölge Başkanı Mesut Çiçek, gelişmiş Avrupa ülkelerinde antibiyotik kullanımının çok alt seviyelerde olduğunu söyledi. Çiçek, ülke genelinde en fazla tüketilen ilaçların genellikle kalp ve şeker hastalarının kullandığı ilaçlar olduğunu belirterek, "Sosyo-ekonomik durum kötüleştikçe, antibiyotik kullanımı aynı oranda artmaktadır. Türkiye ile Avrupa'yı kıyasladığımız zaman, sosyal ve ekonomik açıdan alt seviyede olmamız dolayısıyla doğal olarak antibiyotik kullanımında ülkemiz ilk sıralarda yer almaktadır. Genel olarak bakıldığında, antibiyotik kullanımının ülkemizde en fazla Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde olduğunu görmekteyiz. Aşırı tüketim, bölgede hayat şartlarının en alt seviyede olmasından kaynaklanmaktadır. Bir başka deyişle yoksulluk, antibiyotik tüketiminin artmasına neden olmaktadır. Özellikle bölgemizde antibiyotik kullanımında bilinçsiz tüketimle karşı karşıyayız. Antibiyotik kullanımı, uzman bir hekim tarafından önerilmediği takdirde, hastaya yarar yerine zarar vermektedir. Ancak bölge insanı başı ağrıdığında bile hiç tanımadığı ve önerilmeyen antibiyotik ilaçlara başvuruyor. Oysa antibiyotiğin, uzman hekim tarafından gerekli görülen belirli sürelerde kullanılması gerekiyor. Sonuç olarak, biz ilaç satıcılarının 'Her İlaç Bir Zehirdir' sloganını vatandaşlarımızın dikkate almasını istiyoruz" dedi.
Sağlık sektöründe çalışan yetkililerden edinilen bilgilere göre, çoğu doktorun her reçeteye bilinçsiz şekilde antibiyotik ilaçlar eklediği, reçetelerin yüzde 70'inde
antibiyotik ilaç yazıldığı belirtiliyor.