AYDIN (İHA) - Kuşadası Eko Sistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği(EKODOSD) ekipleri tarafından deniz dibi araştırmaları sırasında bulunan nadir görülen antik gargaret, Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi'ne teslim edildi.
Edinilen bilgiye göre, EKODOSD Başkanı ve aynı zamanda dalgıç olan Bahattin sürücü, Kuşadası Körfezi'nde yaptığı bir deniz eriştesi araştırması sırasında deniç çayırları içerisinde antik değeri olma ihtimali olan bir testi buldu. Arkeologlara tespit ettirilen testinin antik çağlarda kullanılan gargaret olduğu ortaya çıktı. Antik değerine paha biçilemeyen Gargaret, EKODOSD yönetim kurulunun aldığı kararla, Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi'nde görev yapan arkeolog Erhan Özcan'a belge ile teslim edildi.
EKODOSD Başkanı Bahattin Sürücü, deniz erişteleriyle ilgili bir araştırma için yaptığı dalışlar sırasında gargareti bulduğunu belirterek, "Antik bir özelliği olduğunu tahmin ettiğimiz bu testiyi bir arkeoloğa tespit ettirerek, bunun antik yıllarda kullanılan gargaret olduğunu öğrendik. Bu antik testi sualtında görülebilecek bir alanda olduğundan, başkalarının eline geçmemesi düşüncesiyle, dünyanın en iyi amfora koleksiyonuna sahip Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesine teslim etmeyi uygun bulduk. Derneğimiz üyelerinden İlknur Davran ile birlikte Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesine gittik.Gargareti müzede Arkeolog Erhan Özcan'a eser teslim alındı belgesiyle teslim ettik. Bir açık hava müzesi olan Anadolu çoğrafyasındaki tarihimize ve kültürümüze herkesin sahip çıkmasını diliyoruz" dedi.
Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi'nde görevli arkeolog Engiz ise böyle bir gargareti ilk kez gördüğünü belirterek, "Çift formlu olarak müzelerindeki eserler içinde böyle bir gargaret bulunmuyor. Üzerinde yapılacak konservasyon çalışması sonucu, hangi yöreye ait olduğunu ve o döneme ait bazı tespitler yapabileceğiz. En önemlisi de tarihi eserlerimizin yağmalandığı günümüzde, Kuşadası'ndan gelerek böyle bir eseri müzeye kazandırmış olmanızdan olayı Kuşadası EKODOSD başkan ve yöneticilerini kutluyorum" dedi.
GARGARET NEDİR?
Yunan çömleği de denilen amfora, dar ve iki kulplu, boyun kısmı aşağıya doğru biraz genişledikten sonra dibe doğru yeniden daralarak sonlanan toprak kaptır. Gargaret, antik çağlarda içinde şarap, zeytinyağı başta olmak üzere pekmez, bal, sirke, zeytin, üzüm, incir, balık ve hubutat, reçine ve zift taşınmasında kullanılmıştır.