AYDIN (İHA) - Antik dünyanın en büyük üç kehanet merkezinden biri olan, İzmir İli Menderes ilçesi Özdere beldesine bağlı Ahmetbeyli Köyü sınırları içindeki üç bin yıllık Klaros Apollon Tapınağı'nın yanı başında taş ocağı açılması girişimine İzmir 1 No'lu Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu "dur" dedi.
Kuşadası'ndan giden turizmciler ve rehberler ile bölge halkının büyük tepkilerine yol açan taş ocağı girişimi için Mayıs ayından beri bölgede çeşitli eylemler yapılmıştı. İzmir 1 No'lu Anıtlar Kurulu, taşocağı açılmak istenen bölgeyi, 1. derece arkeolojik sit alanı ilan ederek taş ocağının açılmasının önünü tamamen kapatmış oldu.
Yaklaşık 6 ay önce; Kuşadası Körfezi'ndeki Ahmetbeyli'nin kuşbakışı 300 metre yakınındaki ormanlık alanda açılmak istenen taş ocağı yöredeki insanlar tarafından büyük tepki ile karşılanmıştı. Ahmetbeyli köyü sınırları içinde bulunan 3 bin yıllık Klaros Apollon Tapınağı'nın yanı başında taşocağı açılmak istenmesine; başta yerel halk, Özdere Belediyesi, Klaros Bilimsel Kazı Başkanı Prof. Dr. Nuran Şahin ve Kuşadalı turizmciler ile rehberler sert tepki göstermişti. Bu tepkiler ile birlikte açılan dava sonucu idare mahkemesi tarafından "yürütmeyi durdurma kararı" verilmiş olmasına rağmen; taşocağı çevresindeki yerleşimlerde tedirginlik sürüyordu. İzmir 1 No'lu Anıtlar Kurulu'nun aldığı "1. derecede arkeolojik sit" kararı Ahmetbeyli ve çevresinde sevinçle karşılandı.
Yaklaşık 6 ay önce yapılan müracaat sonucu açılmak istenen taş ocağının, antik dönemde Klaros' un heykelleri için mermer çıkarılan ocak olduğu ve normal koşullarda 1. derece SİT kapsamında bulunması gerektiği vurgulanmıştı. İzmir'li bir maden firmasının Klaros antik kentine 500, Ahmetbeyli'ye 300 metre yakınında taş ocağı açma girişimi, Özdere Belediyesi'nden "sıhhi müessese izni" almak istemesi ile ortaya çıkmıştı. Bakanlıktan taş ocağı izni için hiçbir engelle karşılaşmayan maden firması, Özdere Belediyesi'nden izin alamamıştı. Firma yetkilileri, aldığı ruhsatların ardından sıhhi müessese izni için Özdere Belediyesi'ne başvurmuş; Özdere Beldesi Belediyesi, başvuru üzerine "organik tarımın yaygın olarak yapıldığı ve Klaros Antik Kenti'ni barındıran bölgemizin tam ortasında kurulmak istenen taş ocağına izin veremeyiz" demişti. Belediyenin "sıhhi müessese izni" vermemesi üzerine, firma yetkilileri de İdare Mahkemesi'ne dava açtı. Bunun karşılığında da Özdere Belediyesi de firma aleyhine dava açtı. Bu davaya; ören yerinde yürütülen kazılara yaşamının 25 yılını veren Prof. Dr. Nuran Şahin'in yanı sıra, Ahmetbeyli ve Çile Köyü muhtarları da müdahil oldular.
Dava sonucu İzmir İdare Mahkemesi, taş ocağı açma çalışmasına yürütmeyi durdurma kararı vermişti. Firmanın maden arama ve işletme ruhsatının iptali için Özdere Belediyesi, Kuşadası Rehberler Derneği ve diğer sivil toplum örgütlerinin başlattığı hukuk mücadelesine Kültür ve Turizm Bakanlığı da destek verdi. Yargı süreci bitmeden İzmir 1 No'lu Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu konuyu gündemine aldı. Raportörlerinin yerinde inceleme yaparak hazırladığı raporları değerlendiren Kurul Üyeleri; bölgenin bir kısmını doğal, bir kısmının arkeolojik sit alanı olmasına karar verdi. Bu kararla, antik kentte taş ocağı açılmasının önü de kapanmış oldu. Klaros Bilimsel Arkeoloji Kazıları Başkanı Prof. Dr. Nuran Şahin, "Kültür ve Turizm Bakanlığı yanımızda yer aldı. Taşocağının açılmaması için bize her türlü desteği verdi" dedi.