Sue Gilbert, M.S., Beslenme Uzmanı
Enerji üretmek için vücut hücrelerinin oksijeni yakması gibi ürün tarafından normal ve gerekli olaylar serbest radikallerdir. Bu ‘ürün tarafından’ molekülleri bir elektron kaçırırlar ve bunu geri almak için yakındaki moleküle saldırabilirler. Eğer DNA, protein yada yağ gibi vücudunuzun önemli bir parçasından elektron alırsa, bu hücrelere zarar verirler ve sağlık problemlerine neden olurlar. Sadece bununla yetinmezler bu değişim sırasında sorun yaratacak başka bir radikal oluşturabilirler.
Serbest radikallerin zaman içerisindeki kümülatif etkileri, erken yaşlılık, atar damar ve kalp rahatsızlıkları, kireçlenme, katarakt ve kanser gibi olumsuzluklarla sonuçlanabilir. Serbest radikaller kirlenme, sigara ve ultraviole ışınlardan da etkilenebilir.
Antioksidanlar Nasıl Çalışır?
Antioksidanlar serbest radikallerle mücadele eden ve serbest radikalleri etkisiz hale getiren aynı zamanda onların diğer hücrelere zarar vermesini engelleyen bileşik gruplardır. Antioksidanlar serbest radikalleri zararsız hale getirip vücuttan atılmalarını sağlar ve hatta bazıları önceki zararları onarır.
Aşağıdaki üç vitamin serbest radikallerin zararsız hale gelmesinde çok önemli rol oynar. Bunlar :
Her vitaminin ayrı bir görevi vardır, bu yüzden de bunların hepsi açısından çok zengin bir diyet uygulanmalıdır. Antioksidan alımının uzun süreli etkisi hala bilinememektedir ve yararları klinik ortamında henüz kanıtlanamamıştır. Bu yüzden sağlıklı bir diyet en kesin ve en güvenlisidir.
Serbest radikallerle mücadele için aşağıdaki yiyecekleri her gün yiyin..
Beta-karoten: bu antioksidan yeşil, turuncu ve sarı meyve ve sebzelerde bulunmaktadır. Örneğin; havuç, tatlı patates, bal kabağı, kayısı, mango, papaya, kırmızı biber, ıspanak ve brokoli.
C Vitamin: Guava, papaya, kivi , portakal, greyfurt suyu, brokoli, patates, domates, kırmızı ve yeşil biber, lahana, çilek, hardal, şalgam ve bok choi en iyi c vitamini kaynaklarıdır.
E Vitamini: Aynı zamanda tokoferol olarak da bilinir. Genellikle bitkilerde ve sebze yağlarında yoğun olarak bulunur. E vitamini açısından zengin olan besinler şunlardır; mısır yağı, zeytin yağı, fındık yağı, susam yağı, soya yağı, badem, fındık, zeytin ve margarin.
Bu üç vitaminin dışında, phytonutrients olarak bilinen bitkilerin diğer bileşenleri de aynı zamanda anti oksidan gibi görev yaparlar., phytonutrients doğal olarak ortaya çıkan bitki koruyucularıdır ve böceklere ve hastalığa karşı bitkiyi korur. Phytonutrients açısından zengin bitkileri yiyerek insanlar bu koruyucu etkilerden yararlanır. Binlerce bilinen, phytonutrients bulunmaktadır. Renklerine göre ayrılmak suretiyle meyvelerde ve sebzelerde bulunmaktadırlar. Kiraz,üzüm, ıspanak, kavun, mango, tatlı patates, papaya bunlardan sadece bir kaçıdır. Tabağınızı çeşit çeşit meyve ve sebzeyle doldurarak sağlıklı bir diyet uygulayabilirsiniz.