STRASBOURG (İHA) - Avrupa Parlamentosu (AP), Avrupa Birliği (AB) liderlerine, Türkiye'yle müzakerelere 'fazla gecikmeden' başlanması çağrısı yaptı. Parlamento, bu çağrıyı da içeren Türkiye'yle ilgili raporu 262'ye karşı 407 oyla kabul etti. 29 parlamenter ise çekimser oy kullandı.
Raporda Türkiye'den, demokratik reformları sürdürmesi ve Kıbrıs'ın tanınması yönünde adım atması isteniyor. Ayrıca Türkiye'nin insan hakları, din özgürlüğü ve kadın hakları gibi alanlarda gerçekleştirdiği reformların yakından denetlenmesi de isteniyor. AB'nin Türkiye'le tam üyelik müzakerelerini, Ankara'nın bu alanlardaki reform politikasından sapması halinde, askıya alabileceği belirtiliyor.
732 üyeli Avrupa Parlamentosu'ndaki oylama gizli yapıldı. Oylama öncesi Türkiye'nin AB'ye üye olmaması ve Türkiye'yle 'imtiyazlı ortaklık'a gidilmesini içeren tasarılar reddedildi. Avrupa Parlamentosu'nun Türkiye raporu, Hollandalı Hristiyan Demokrat Parlamenter Camiel Eurlings tarafından hazırlanmıştı. Ancak rapor tamamen tavsiye niteliğinde ve AB liderlerine herhangi bir hukuki yükümlülük getirmiyor.
Oylama öncesi Avrupa Parlamentosu'nda birer konuşma yapan Hollanda Başbakanı Jan Peter Balkenende ve Avrupa Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso da, Türkiye'yle müzakerelerin başlamasından yana görüş bildirdi.
Hollanda Başbakanı Jan Peter Balkenende, AB liderlerinin cuma günü başlayacak zirvelerinde, Türkiye'yle üyelik müzakerelerine başlanması yönünde karar almalarını
beklediğini söyledi. Jan Peter Balkenende, "Yaptığım temaslar sonucu bu yönde bir karar alınmasını muhtemel görüyorum. Ancak bu karar için oy birliği gerekiyor" dedi.
Jan Peter Balkenende, ülkesi Hollanda'nın AB'nin dönem başkanı olması nedeniyle, AB Zirvesi'ne başkanlık edecek. Avrupa Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso da, AB zirvesinde Türkiye'ye, üyelik müzakerelerine başlanması yolunda 'açık bir tarih' verilmesi gerektiğini söyledi. Ancak Jose Manuel Barroso, Avrupa Parlamentosu'ndaki konuşmasında, müzakerelerin 'açık uçlu' olacağını ve başarıyla sonuçlanmasıyla Türkiye'nin birliğe üyeliğinin garantisinin olmadığını belirtti. Barroso, France 2 Televizyonu'na verdiği demeçte de, Türkiye'nin AB'ye üye olmak için birlik üyesi Kıbrıs'ı tanıması gerektiğini, ancak bunun müzakerelerin başlaması için bir koşul olmadığını öne sürdü.
Avrupa Komisyonu Başkanı Barroso, "Üyelerinden birini tanımadan bir kulübe üye olmak imkansızdır. Umarım Türkiye bunu en kısa sürede yapar" diye konuştu.
Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül, "Kıbrıs Cumhuriyeti"ni, adada herhangi bir anlaşma olmadan, 'direkt ya da dolaylı olarak' tanımalarının söz konusu olmadığını söylemişti.
Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan da, Cuma günü başlayacak AB zirvesinde kendilerine kabul edilemeyecek koşullar dayatılması halinde, birlikle tam üyelik müzakerelerine başlamayı reddetmekten çekinmeyeceklerini açıklamıştı. Halen Türkiye'nin birliğe üyeliğine muhalefetin en yoğun olduğu ülkelerden Fransa'da ise Cumhurbaşkanı Jacques Chirac, bugün Fransız TF1 Televizyonu'nda bir programa katılacak ve konuyla ilgili soruları yanıtlayacak.