Ülke içinde ve ülke dışında düzenlenen, kamuya açık özelliği bulunan belgelerin yasallaştırılması gerekebilir. Bu yasallaştırma işlemi için bir süreç başlatılması devletin kontrolündedir. Devlet tarafından yetki verilen kurumlar, kuruluşlar ve birimler, yurt dışına sunulacak olan çeşitli belgelerin yasal olarak kabul edilmesinin sağlanması için bazı onayları verme yetkilerini kullanırlar.
Apostil ne demek sorusunun tanımı olarak bir belgenin gerçekliğinin onay alarak başka bir ülkede yasal anlamda kullanılmasını sağlayan bir belge onaylama sistemi ifadesi kullanılabilir. Bu sistemin kuralları uluslararası çapta belirlenmiş ve kabul edilmiştir.
Bu sistem elektronik ortamda internet üzerinden de işlem yapılabilen bir sistemdir. Belge apostil sistemi aracılığı ile onaylanır ve başka bir ülkede de yasal anlamda kullanılabilir ve geçerliliği bulunan bir hâle gelir.
1901 yılından itibaren kağıt üzerinde işlem yapılan apostil sistemi, Lahey Konvansiyonu kapsamında işleme girmiştir. Sistem Lahey konvansiyonuna üye olan ve taraf olan devletler, ülkeler arasında geçerliliği olan bir sistemdir. Günümüzde sisteme dair işlemler internet üzerinden yapılabilmektedir.
Kanun doğrultusunda Adalet Bakanlığı ile İçişleri Bakanlığı tarafından onaylanabilen belgeler, dünyanın her yerinden www.eapostil.gov.tr internet adresinden belirli bir tutar karşılığında elektronik ortamda temin edilebilmektedir.
Apostil sistemi işlemleri için kaymakamlıklara ya da valiliklere başvuru yapılmalıdır. Bu noktada bir hukuk aracısından destek alınabilir. Apostil sisteminin kuralları sadece üye devletler ve taraflar arasında geçerlidir.
Örnek bir uygulama olarak eğer kimlik belgesi için apostil yapılacaksa noter onayı zorunluluğu bulunur. Yoksa apostil işlemi yapılamaz. Valilikler ve kaymakamlıklar aracılığı ile gerçekleştirilen apostil işlemleri için hiçbir ücret talep edilmemektedir.