Dil ve dilin bünyesinde bulunan sözcükler, toplumun etkileşim içinde bulunduğu diğer kültürler hakkında, geçirdiği dönemler ve farklılaşma ile ilgili bize bilgi veren en önemli unsurlardan biridir. Bu yüzden kelimelerin zaman içindeki değişimi ve anlamların farklılaşması dilin anlaşılması açısından önemlidir.
Dildeki anlamın zenginliğini ve genişliğini sağlayan unsurlardan biri de eş anlamlılıktır. Eş anlamlı kelimeler farklı yollarla oluşturulabilmektedir. Farklı kelimelerin dilin içinde yerleşik hal alması ya da dilin kendi içerisinde bulunan bir kelimenin anlamında çeşitlilik meydana gelmesi de eş anlamlılığa neden olan etmenlerdendir.
Eş anlamlılık, kelimeler arasında mana birliği olması durumunda kullanılmaktadır. Farklı yazılmış olmalarına rağmen benzer ya da aynı anlamları karşılayan bu kelimeler eş anlamlı, anlamdaş kelimeler olarak adlandırılmaktadır. Bu kelimeler cümle içerisinde ya da tek başlarına kullanılabilmektedir.
Eş anlamlı kelimeler cümle içerisinde birbirlerinin yerini karşılar ve bu durumda cümlenin anlamında herhangi bir farklılık oluşturmaz. Bu kelimelerden biri de aptal kelimesidir. Aptal kelimesinin eş anlamı nedir?
Aptal, dilimize Arapçadan geçmiş bir kelimedir. Türk Dil Kurumu'na (TDK) göre aptal kelimesi 2 farklı şekilde tanımlanmıştır. Aptal kelimesinin tanımı şu şekildedir:
Bu tanımlara dayanarak birden fazla aptalın eş anlamlısı olan kelime görülmektedir. Ahmak, alık ve budala kelimeleri aptal eş anlamlısı olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu kelimeler birbirinin yerine kullanılabilmektedir.
Aptal kelimesinin kendisi ile birlikte bu kelimenin yerine geçebilen eş anlamlıları da günlük dilimizde karşılaştığımız kelimelerden biridir. Aptal kelimesinin eş anlamlısının cümle içerisinde kullanımı ile ilgili örnek cümleler ise şu şekildedir:
Tüm bu olanlar budalalıktan başka bir şey değildi.