YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Ar-Ge Pazarından Yükselen Ses: Kalkınmamız Inovasyon Ve Ar-Ge Ile Olur

Uludağ Tekstil İhracatçıları Birliği (UTİB) tarafından bu yıl 5.'si düzenlenen 'UTİB Türkiye Tekstil ve Konfeksiyon...

Ar-Ge Pazarından Yükselen Ses: Kalkınmamız Inovasyon Ve Ar-Ge Ile Olur

Uludağ Tekstil İhracatçıları Birliği (UTİB) tarafından bu yıl 5.'si düzenlenen 'UTİB Türkiye Tekstil ve Konfeksiyon Sektöründe Uluslararası AR-GE Proje Pazarı Zirvesi' törenle başladı. UTİB Başkanı İbrahim Burkay, “Araştırmadan geliştiremiyor, geliştirmeyince de ürünleri, firmaları bir üst lige çıkartma başarısı gösteremiyoruz. Yenilikçiye dayanmayan, hammaddeye sahip olmakla güçlü ekonomiye sahip olunmuyor.” dedi.

Atatürk Merinos Kongre ve Kültür Merkezi’nde düzenlenen ve iki gün sürecek olan Uluslararası AR-GE Proje Pazarı’nda yerli ve yabancı 294 projenin sunumu yapılacak. UTİB, Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) ile Bursa Eskişehir Bilecik Kalkınma Ajansı ve TÜBİTAK desteği ile düzenlenen zirvenin açılışına, yerli ve yabancı yüzlerce iş adamı katıldı. Zirvenin açılış konuşmasını yapan UTİB Başkanı İbrahim Burkay, şunları kaydetti:

“Yenilikçiye dayanmayan, hammaddeye sahip olmakla güçlü ekonomiye sahip olunmuyor. Bir kentin yarını, o kentin girişimcilerinin ve yöneticilerinin ufku ile sınırlıdır. Kentimizi küresel ekonomide söz sahibi yapacak girişimlere ihtiyacımız var. Bursa’nın fırsat penceresinden savunma, havacılık, otomobil, teknik tekstiller, makine, gıda sanayiinin serpildiği, girişimcilerin büyüdüğü pek çok sektörde nitelikli ihracat ile milyarlarca dolar kazanan, herkesin mutlu olduğu ve kenti ile gurur duyduğu bir Bursa olacak. Ar-Ge’ye ayrılan kaynakların artışı bakımından ülkemizde son 10 yılda pozitif gelişmeler oluyor. 2023’te milli gelirin yüzde 3’ünün Ar-Ge’ye ayrılması, bunun yüzde 2’sinin özel sektör tarafından gerçekleştirilmesi hedefleniyor. Bu hedeflerin, gelişmiş ülkeler seviyesini yakalamak için yapılacak çalışmalarda önemli bir itici güç olduğunu inanıyoruz.”

"İNOVASYONDA 59. SIRADAYIZ"

İnovasyon sıralamasında Güney Kore’nin 7. sırada olduğunu hatırlatan İbrahim Burkay, sıralamada Türkiye’nin 59. olduğunu kaydetti. Burkay, “Günde 2 bin 700 patentin alındığı dünyada, Türkiye 2011 yılında 900 patent aldı. Buna rağmen, 50 milyon nüfusa sahip Güney Kore 95 bin patent aldı. Unutmamak gerek ki büyük medeniyetleri yükselten de çöküşe sürükleyen de hep teknolojik değişim ve inovatif çalışmalar olmuştur. İnovatif çalışmalar, toplumların siyasi, askeri, iktisadi, beşeri ve hatta günlük hayatlarını radikal bir şekilde değiştiren etkenlerdir.” diye konuştu.

Türkiye’nin, 90 yıl önce var olma savaşında olduğunu vurgulayan BTSO Meclis Başkanı ve TOBB Yönetim Kurulu Üyesi İlhan Parseker ise Türkiye’nin zor bir dünya konjonktüründe, bugünlere, kendine yeni siyasi ve sosyal inovasyon alanları açarak geldiğini dile getirdi. Parseker, “Biz yarına bırakacak şeyi, artık ekonomide gerçek anlamda inovasyon dönemi başladı. Türkiye 2023 yılına kadar orta ve ileri teknolojide Avrasya’nın merkezi olmayı hedefliyor. Ülke olarak dünya tekstil ve hazır giyim sektörü ihracatı içinde yüzde 3.6’lık bir paya sahip. Ayrıca, Avrupa Birliği ülkelerine tekstil ve hazır giyim ihracatında 3’üncü, pamuk üretiminde dünyada 7’nci, pamuk tüketiminde dünyada 4’üncü, elyaf ring iplik üretiminde dünyada 5’inci, open-End iplik üretiminde dünyada 4’üncü ve organik pamukta 2’nci sırada yer alıyor.” şeklinde konuştu.

Dünyada güçlünün sözünün geçmesi sebebiyle bütün ülkelerin güçlü olmak istediğini anlatan Bursa Valisi Şahabettin Harput da Türkiye’nin güçlü ve itibarlı olmak istediğini hatırlattı. Vali Harput, şunları söyledi: “Ülkemizin bu noktada büyük hedefleri var. Türkiye, bu hedeflere giden yolda emin adımlarla ilerliyor. Bu hedeflere ulaşmak kolay olmayacaktır. Bizim model aldığımız ülkelere baktığımızda hepsi aynı yolda ilerliyor. Ar-Ge ve inavasyonu işin içine koyarak sabırla çalışmak gerekir. Biz o yoldayız. Bursa’nın, Türkiye içerisinde ayrı ve önemli yeri var. Bu pazar Bursa’da yapılıyor. Bursa, ülkemizin geldiği noktada önemli rol üstlenmiştir. Yarını da bu yolu izleyecektir. Büyük hedeflere ulaşacağız diyorsak, bu alandaki çalışmalarımızı aralıksız sürdürmeliyiz. Biz gücün hakim olduğu değil, hakkın hakim olduğu dünyada yaşamak istiyoruz. Onun için haklının güçlü olması gerekir.”

Açılış töreninde, TÜBİTAK tarafından ortaöğretim öğrencileri arasında yapılan yarışmada dereceye girenlere de ödülleri verildi. Zirvenin yarınki bölümünde ise dünyaca ünlü Fransız Astronot Patrick Baudry konuşacak.

Ar-Ge Pazarından Yükselen Ses: Kalkınmamız Inovasyon Ve Ar-Ge Ile OlurAr-Ge Pazarından Yükselen Ses: Kalkınmamız Inovasyon Ve Ar-Ge Ile Olur

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler