Araba kullanırken emniyet kemeri takmamak, plakası olmayan araçla trafiğe çıkmak, direksiyon başında sigara içmek ya da cep telefonu ile eller serbest özelliği olsa bile konuşmak gibi durumlar trafik kurallarının ihlal edilmesi olarak kabul edilir. Bu tür durumlarda bazı cezai yaptırımlar uygulanır. İhlalin durumuna, oranına ve sebep olabileceği risklere göre ceza belirlenir. Bazı cezalar idari para cezası olarak yansıtılır ve zamanında ödenmesi gerekir. Her ceza kesilen sürücünün ya da araç sahibinin kesilen cezalara itiraz etme hakkı da vardır.
4207 sayılı yasaya göre son güncellemesi 2013 yılında yapılan sigara içme yasağı Kabahatler Kanunu kapsamında değerlendirilmiştir. Sürücüler bu kural ihlalini gerçekleştirdiğinde ceza puanı almaz ancak idari para cezası ödemek durumunda bırakılır. Özel araçta sigara içmenin cezası idari para cezasıdır. Sadece sürücüyü değil araçtaki diğer kişileri, yolcuları da kapsayan bir ceza olarak düzenlenmiştir. Hem trafik kuralları hem de uzun zamandır yürürlükte olan dumansız hava sahası oluşturma hedefine yönelik olan bir ceza olarak uygulanır. Bu nedenlere bağlı olarak özel araç bile olsa araçta sigara içmek yasaktır.
Arabada sigara içme cezası kanun maddesi Kabahatler Kanunu’nun 39. maddesi gereğince uygulanır. Özel araçlarda olduğu gibi demir yolu, deniz yolu ve hava yolunda da uygulanır. Taksiler de bu cezai uygulamanın kapsamındadır ve hem sürücü hem de yolcu cezai yaptırıma dâhil edilir. Hem sürücüyü hem de diğer yolcuları kapsayan ceza sadece trafik kuralları gereğince uygulanmaz. 4207 sayılı tütün ürünlerinin zararlarının önlenmesi kanununda 2008 yılında kabul edilen kanunun da etkisinin olduğu bir cezadır.
Bu ceza da her yıl miktarı güncellenen trafik cezaları arasında yer alır. 2023 yılı için belirlenen arabada sigara içme cezası yaklaşık olarak 248,38 TL civarındadır. Ancak kabahatler kanunu dâhilinde uygulandığı için sürücüye herhangi bir ceza puanı yansıtılmaz.