Gaziantep’in Araban ilçene bağlı Aşağı Yufkalı Köyü çiftçilerinden Cengiz Öztürk arazisine ilk güneş enerji sistemi kurdurarak Araban Ovası’nda güneş enerji sistemi ile sulu tarım dönemini başlattı.
Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü'nce alternatif enerji çalışmaları kapsamında yürüttüğü proje ile sistemin yüzde 67’lik kısmını Gaziantep Gıda Tarım Ve Hayvancılık İl Müdürlüğü tarafından karşılanarak, yüzde 33’lük kısmı da üreticiden tahsil edilerek ilçeye bağlı Aşağı Yufkalı Köyü çiftçilerinden Cengiz Öztürk’ün Aşağı Yufkalı köyü sınırlarında armutlu mevkiindeki 50 dönümlük araziye ilçenin ilk güneş enerji sistemi ile sulama dönemi başlatıldı.
Araban Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünde yapılan yazılı açıklamada şu ifadelere yer verildi:
“Su pompalama sistemleri güneş enerjisinin en verimli kullanıldığı alanlardan biri olup, kuyu ve diğer su kaynaklarının kent merkezlerinden uzakta kırsal bölgelerde olduğu düşünüldüğünde, elektrik nakil vasıtalarının ve elektriğin yüksek maliyetleri nedeniyle bu alanda üreticilerimizin talepleri günden güne artmaktadır. Bu nedenle tarımsal sulamalarda elektriğin çok yüksek bir maliyet oluşturulduğundan alternatif enerji sistemleri ön plana çıkmaktadır. Böyle bir pompa ünitesi dört kısımdan oluşur bunlar. Pompa, pompa kontrol ünitesi, solar paneller ve isteğe bağlı olarak gündüz elde edilen elektriği aküye depolayarak gece ve kapalı havalarda kullanılabilir. Kullanılacak güneş paneli sayısı suyun çekileceği yüksekliğe göre değişir. Bu sistemler 1- 240 metre derinlikten farklı debilerde su çekme kapasitesine sahiptir. Kapalı havalarda pompa çalışmaya devam etmekle birlikte çekilen su verimi azalacaktır. Bu nedenle bu tip sistemlerde suyun depolanması yapılabilir. Araban ilçesinde güneşli gün sayısının çok fazla olmasından dolayı bunun önemi daha da artmaktadır. Sulama projeleri için gerçekleştirilen daha çok geliştirilmiş olan güneş enerji sistemlerinin bir başka avantajı ise üretilen elektriği sulama yapmadığınız dönemlerde şebekeyle bağlantısını sağlayarak üretilen elektriği şebekeye satma prensibidir. Bu sayede hem sulama için kullanılan elektrik güneşten sağlanmakta hem de bu elektriği kullanmadığınız süre zarfında kurulan sistemden gelir elde etmeniz sağlanmaktadır. Üreticimiz Cengiz Öztürk’ün arazine kurulan sistem sadece kuyudan su çıkarma işlemini gerçekleştirmektedir. Kapsamlı güneş enerjisiyle sulama sistemleri maliyeti çok yüksek olması nedeniyle tanıtım amacıyla birlik su çekebilen bu sistem kurulmuştur. Üreticimizin arazisine kurulan güneş enerji sisteminin yüzde 67’lik kısmını Gaziantep Gıda Tarım Ve Hayvancılık İl Müdürlüğü projesi kapsamında ödenmiş, kalan yüzde 33’lük kısmını da üreticimiz Cengiz Öztürk’ün katkısı ile sistem kurulmuştur.”
Araban Ovası’ndaki arazisine ilk güneş enerji sistemini kurduran çiftçi Cengiz Öztürk, “Babamdan kalan arazilerde yerin yüzlerce metre altında sondaj yoluyla su çıkararak suluyorduk. Uzun yıllardan beri arazilerimde sulu tarımı elektrik gücüyle yaptığım için elektrik kurumuna her yıl binlerce lira para ödediğim için de ürettiğim ürünlerden para kazanamıyordum. Gaziantep Gıda Tarım Ve Hayvancılık İl Müdürlüğünün yürüttüğü projeden faydalanmak için Araban Gıda Tarım Ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğüne müracaat ettim ve Gaziantep Gıda Tarım Ve Hayvancılık İl Müdürlüğünün yürüttüğü güneş enerjisi sisteminden faydalandım. Aşağı Yufkalı köyü sınırlarında armutlu mevkiindeki şuanda alternatif ürün olarak bu yıl ilk defa ekimi yaptığım 50 dönümlük arazime Araban Ovası’nda ilk güneş enerji sistemini kurdurdum. Güneş enerji sistemi ile yapacağım sulu tarım da maliyetin düşeceğini ve üreteceğim ürünlerde bundan böyle para kazanacağımı umuyorum” dedi.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz