HABER

Arabanız da astım ve allerji yapabilir

Arabanız da astım ve allerji yapabilir

Arabanıza bindiğiniz de burnunuz akmaya, hapşırmaya mı başlıyorsunuz? Gözleriniz yanıyor, kaşınıyor, sulanıyor mu? Ya da bir öksürük krizine yakalanıp nefes darlığı mı çekiyorsunuz? Göğsünüz mü sıkışıyor?

Arabalarımız pek çoğumuz için yaşamımızın adeta ayrılmaz bir parçası haline geldi. Onlarsız yapamıyoruz. Bir çoğumuz her gün özel arabasını kullanıyor, ya da arabasıyla seyahatlere çıkıyor. Son yıllarda yapılan araştırmalar, zamanımızın önemli bir kısmını geçirdiğimiz araçlarımızın astımlılar için önemli bir tehlike yaratabileceğini gösteriyor. Çünkü, evlerimizde olduğu gibi, arabalarımızda da bulunan çeşitli allerjen ve irritan maddeler, astım krizlerini tetikleyerek yaşamımızı altüst edebiliyorlar.

Arabalardaki allerjenler
Arabalarımızda astımı olanlarda sorun yaratabilecek allerjenlerin başında akarlar ve küfler geliyor. Bunlar, sadece evlerde değil, arabaların koltuklarında da üreyebiliyorlar. Evcil hayvanlara, özellikle de kedilere ait allerjenler de arabalarda yıllarca kalabiliyorlar. Mevsim baharsa, polenleri yani çiçek tozlarını da hesaba katmak zorundasınız.

Arabalardaki irritanlar
Arabalarda allerjenlerden başka irritanlar, yani solunum yollarını tahriş edebilen çeşitli maddeler de bulunabilir. Bunların en önemlisi formaldehitdir. Formaldehit, deri koltuklarda, araba halılarında ve arka aynaların hazırlanmasında kullanılıyor. Araçların egzost dumanındaki çeşitli petrokimyasal maddeler ve etanol de bir çok astımlıda krizleri tetikleyebiliyor. Ayrıca arabada bulunan kişilerin kullandıkları çeşitli parfüm, deodorantların da sorun yaratabileceği unutulmamalı. Ancak, bunlar içinde en önemlisi sigara dumanı. Özellikle havaların soğuk olduğu mevsimlerde, arabanın havalandırılması daha kısıtlı olduğu için arabada sigara içildiğinde bunun kokusu uzun zaman gitmiyor ve astımı olanlar için çok önemli bir kriz nedeni oluşturuyor.

Neler yapılmalı? -Arabanızın bakımını düzenli olarak yaptırın ve egzost ve yakıt sistemlerinden her hangi bir kaçak olmamasına dikkat edin.
-Arabaya binmeden önce, klima ya da kalorifer arabanın bütün camları açılarak 10 dakika çalıştırıldıktan sonra aracınıza binin. Air-condition sistemleri her türlü allerjenin depolanabileceği yerlerdir.
-Arabanızda kumaş yerine deri koltukları tercih edin. Varsa, koltuk kılıflarını belirli aralıklarla yıkamayı unutmayın.
-Egzost dumanlarından daha az etkilenmeniz için, mümkünse trafiğin daha az yoğun olduğu saatlerde, yani sabah erken ya da gece geç saatlerde araba kullanın.
-Arabanızın iç temizliğini düzenli bir şekilde yaptırın, temizliğin nemli bezlerle ve emiş gücü yüksek süpürgelerle yapılmasını sağlayın. Arabanızın kaputunun altında da fazla miktarda allerjen ve irritan madde birikebileceğini unutmayın ve buranın da temiz olmasına özen gösterin.
-Polen mevsiminde arabanızın camlarını kapalı tutun ve klimanızda polen fitresi kullanın.
-Arabanızda sigara içilmesine izin vermeyin. Araba kiralıyorsanız, sigara içilmemiş olan araçları tercih edin.
-Aracınıza kedi, köpek gibi tüylü hayvanları almamaya özen gösterin.
-Atım krizinde kullanmanız gereken ilaçları aracınızda da bulundurun.

Prof. Dr. Ahmet Rasim Küçükusta

Cerrahpaşa Tıp Fakültesi
Göğüs Hastalıkları Bölümü Öğretim Üyesi

ahmetrasimk@mynet.com

En Çok Aranan Haberler