HABER

Arabeski neden seviyoruz biliyor musunuz?

Psikiyatri uzmanı Bekir Tasalı, arabesk müziğin popülaritesinin, Türk toplumunun duygusal yapısının çok güçlü olmasından kaynaklandığını söyledi.

Verta Hastanesi doktorlarından Psikiyatrist Bekir Tasalı, Türk insanının duygusal güçlülüğünün stresle bozulabildiğini ve depresyona çok sık girebildiğini belirtti.

Ülkede kültürel boyutta bakıldığında insanların hala psikiyatriste gelmekte zaman zaman güçlük çektiğini ifade eden Dr. Tasalı, "Psikiyatriste gidersem yanlış anlaşabilirim düşüncesi söz konusudur. Bu anlamda psikiyatriste bilinçli gelen hasta sayısı az. Bunu bilinç altı mekanizmalarla konversel, yani içindeki sıkıntıyı, gerginliği birtakım organlarına göre artık bilinç altı mekanizmalarla oluşturan insanları çok görüyoruz. Ülkemizde son yıllarda kardiyolojik anlamda, beslenme bozukluğuna bağlı hastalıkları çok sık görmekteyiz. Gerek çevresel etkenli (örneğin bir sel, tsunami gibi olaylarda) birçok felaketler anlamında, içindeki gerginliği, sıkıntıyı bilinç altına yerleştirip zaman zaman konversite edince, başka bir organı rahatsızlanıyormuş gibi bilinç altı mekanizmaları atıyor. Literatüre göre, kardiyoloji polikliniklerine başvuran hastaların yüzde 20 ila 40 arası, organik rahatsızlılık olmaksızın doktora müracaat etmektedir. Tabi burada içe kapanma da değerlendirilmeli. Kalp hastalıkları telafisi olmayan zararlara yol açabilir. Eğer birtakım tahlillerden sonra herhangi bir şey çıkmıyorsa, bu mutlaka psikiyatriktir" dedi.

Dr. Tasalı, depresyonun tedavisinde ilacın yanı sıra davranış terapisi ya da psikoterapik çalışmanın da yapılması gerektiğini vurguladı. Bir şeyle meşgul olmanın tedavi sürecinde çok büyük rolü olduğunu kaydeden Tasalı, "Çünkü, meşguliyet kişinin boşluğunu dolduran çok önemli bir faktördür. Düşünüp de boşlukta olmak insanın çok büyük handikapıdır. Bu tip bozuklukların tedavisi var. Kendi kapasiteniz ve kabiliyetiniz ölçüsünde size haz veren tüm davranışların sergilenerek uğraşıların yapılabilmesinin farmakolojik, psikiyatrik ve psikoterapik tedavinin yanı sıra uğraş tedavisinde de çok büyük rolü vardır. Bu bakımdan hastalarımız bizlere rahatlıkla gelsinler, biz onları takip edelim, konuşalım, görüşelim. Psikiyatri hastalarının uğraş tedavisi olmadan iyileşmeleri mümkün olmaz" diye konuştu.

En Çok Aranan Haberler