Makine Mühendisleri Odası Konya Şubesi Başkanı Mete Kalyoncu, bunaltıcı ve kavurucu sıcakların yoğun olduğu günlerde araç klimalarının doğru ve sağlıklı kullanılmasının önemli olduğunu ifade etti.
Makine Mühendisleri Odası Konya Şubesi Başkanı Mete Kalyoncu, araçlarda klimaların yoğun bir şekilde kullanılır hale geldiğini ve rahatlama yolu olarak seçilmekte olduğunu belirterek, “Günümüzde neredeyse tüm otomobillerde standart donanım haline gelen klima, gücünü bir kayış yardımıyla motordan alan kompresör, klima gazını taşıyan borular ve klima radyatöründen oluşuyor. Klimanın çalışma prensibi, aslında evlerimizdeki buzdolaplarından farklı değil. Klimanın içindeki soğutucu gazın soğuması ve basıncının düşmesi sonucunda iç mekana yollanacak havanın ısısı düşüyor. Otomobil klimalarının verimli çalışabilmesi için sistemdeki gazın kontrolünün mutlaka yapılması gerekiyor. Otomobil kullanmayı konforlu ve güvenli kılan klima sistemlerinde uzun süre kullanılmaması ya da sistemdeki kaçaklar nedeniyle görülebilen klima gazı eksilmesi, sisteme bağlanan özel sayaçlar yardımıyla birkaç dakikada tespit edilebiliyor” dedi.
KLİMA SİSTEMİNİN BAKIMINI YAPTIRIN
Elbette klima sisteminin bakımını yaptırmak kadar yaz aylarında yolculuklarımızı daha konforlu kılan bu sistemi gerektiği gibi kullanmak da çok büyük önem taşıdığını kaydeden Kalyoncu, “Yaz aylarında otomobilin saatlerce sıcak altında kaldığı durumlarda, kabin içinde sıcaklık dayanılmaz hale gelir. İlk etapta otomobilin içindeki sıcak havanın dışarı atılması için camların açılması gerekir. Klima açılıp sıcaklık düşmeye başlar başlamaz camlar kapatılarak klimanın ayarı iç sirkülasyona alınmalı. Böylece sistem kapalı devre çalışacak ve kullanılan hava dışarıdan gelmediği için soğuşturucudan geçen hava daha soğuk olacaktır. Klimanın ilk çalıştırılması sırasında otomobilin yüksek devirlerde kullanılmasından kesinlikle kaçınılmalıdır” diye konuştu
KLİMA KULLANIRKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER
Klima sisteminin verimli bir şekilde kullanımı için araç sahiplerini uyaran Mete Kalyoncu, klima kullanımında yapılması gerekenleri şu şekilde sıraladı:
“Klima kullanmadığı kış aylarında bile haftada bir kez 5-10 dakika kadar çalıştırılmalı ve soğutucunun devir daim yapması sağlanmalıdır. Gaz filtresi mutlaka değiştirilmeli, gaz seviyesi sık sık kontrol edilmeli. Filtrenin üzerindeki küçük pencereden gaz akışı ve hava kabarcığı olup olmadığına bakılmalı. Akış sürekliyse problem yok demektir; ancak gazın içinde hava kabarcıkları varsa, gaz dolum zamanı gelmiştir. Gaz azalmışsa klima sık sık çalışıp durur, gaz yoksa hiç çalışmaz. Klima sisteminin bakımı ihmal edilmemeli. Yırtılan bir hortum veya delik bir petekten girebilecek su veya çamur, kompresöre ve diğer parçalara zarar verebilir. Güneşte kalmış ve içi çok ısınmış otomobil, pencereleri açıp dış sıcaklıkla eşitlemeden klima çalıştırılmamalıdır. Sürekli soğutma çalıştırmaktansa, içerisi istenildiği kadar soğuduktan sonra sadece içerideki hava devridaim ettirilmelidir. Bu sayede yakıt tasarrufu da sağlanmış olur. Klima kullanılmaya başlanacağı sıcak aylardan önce kondanser peteklerindeki kışın biriken çamur temizlenmelidir. Böylece soğuma daha kolay gerçekleşecektir. Gaz dolumu yapılırken doğru gazın kullanılmasına dikkat edilmelidir. Eski klimalarda kullanılan Freon 12 gazı, R13a gazını kullanan yeni klimalara konulursa, ya da tam tersi yapılırsa, tamiri pahalıya çıkan arızalar meydana gelebilir. Havadaki nemin az veya çok oluşu, aracın rengi, yolcu sayısı, camların renkli veya renksiz oluşu klimanın verimini etkiler. Klima çalışırken motor sıcaklığı daha fazla artar. Bu nedenle motor soğutma devresi daha sık kontrol edilmelidir. Yoğunlaştırıcı ve radyatörün temizlik durumu sık sık kontrol edilmeli ve önüne herhangi bir ekran koymamalıdır. Klima çalışırken aracın altına akan sudan endişelenmemelidir. Bu su buharlaştırıcıda yoğunlaşan havanın neminden kaynaklanmaktadır. Yılda bir kez klima sistemini ve soğutucu gaz şarjını kontrol etmek gerekir.”
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz