HABER

Araç muayeneleri özelleştiriliyor

ANKARA (İHA) - TBMM Plan Bütçe Komisyonu'nda vergi yasa tasarısı görüşmeleri sürüyor. Yürürlük ve yürütme dahil toplam 60 maddeden oluşan tasarının 45. maddesinin görüşmeleri tamamlandı. Yapılan görüşmelerde aralarında araç muayene istasyonlarının özelleştirilmesini öngören düzenlemenin de yer aldığı 3 madde Komisyon'da kabul edildi. Alınan bilgiye göre, Türkiye'de 9.7 milyon araç trafikte bulunduğu, ancak bunların sadece 3.5 milyonu muayene edildiği belirtildi.

Plan ve Bütçe Komisyonu'nda müzakereleri süren tasarıda, yurtdışı kazançların çifte vergilendirilmesini önleyen, yabancı yatırımcılara vergi kolaylıkları sağlayan, deniz ve havalimanlarının yapım ve onarımlarını yapanların bu faaliyetlerinin tam istisna kapsamına alınmasını sağlayan hükümler bulunuyor. Aynı tasarıyla altın ve gümüş ithal ve işlemesi yapanların enflasyon muhasebesine tabi tutulması, Hazine arsa ve arazilerinin devir ve satışını kolaylaştırılması, Emekli Sandığı'nın Taksim Otelcilik, Tüpraş ve Petkim gibi şirketlerde bulunan tüm hisse ve paylarının satılması ve bu satışların da Özelleştirme İdaresi Başkanlığı'nca yapılması düzenliyor.

Yine tasarıya göre, okul öncesi eğitim, ilköğretim, özel eğitim ve orta öğretim özel okullarının işletilmesinden elde edilen kazançlar, ilgili bakanlığın görüşü alınmak suretiyle Maliye Bakanlığı'nın belirleyeceği esaslar çerçevesinde 5 vergilendirme dönemi gelir ve kurumlar vergisinden müstesna tutulacak. Söz konusu istisna, bu okulların faaliyete geçtiği vergilendirme döneminden itibaren başlayacak. Dershaneler ile bilgisayar kursları, şoför okulları gibi özel öğretim kurumları ise bu istisnadan faydalanamayacak. Mükelleflerin işletmeleri bünyesinde gerçekleştirdikleri yeni teknoloji ve bilgi arayışına yönelik araştırma ve geliştirme harcamaları tutarının yüzde 40'ı oranında Ar-Ge indirimi olacak. Bu şekilde araştırma ve geliştirmeye yönelik harcamaların yüzde 40'ının beyan edilen gelirden indirilmesine olanak sağlanacak. Kurumların yurt dışından elde ettikleri iştirak kazançları ile şube kazançları, belirli şartların yerine getirilmesi halinde kurumlar vergisinden istisna ediliyor. Tasarı bu istisnadan yararlanabilecek şirket ve kurumların niteliklerini de belirliyor.

Kurumlar, istisnaya ilişkin maddenin yürürlük tarihinden 31 Aralık 2004'e kadar, kanuni ve iş merkezi Türkiye'de bulunmayan kurumlardan elde ettikleri iştirak kazançları ile yurt dışında bulunan işyeri veya daimi temsilcisi aracılığı ile elde ettikleri kurum kazançları, 30 Haziran 2005 tarihine kadar Türkiye'ye transfer edilmiş olmak kaydıyla kurumlar vergisinden müstesna olacak. Maliye Bakanlığı, mükelleflerin hukuki statülerini, faaliyet gösterdikleri alanları ve tasfiyeye giriş tarihindeki aktif büyüklüklerini dikkate almak suretiyle, tasfiye işlemlerine yönelik inceleme yaptırmaya yetkili olacak. Tasarıyla, ihracatçıların kapatılamayan ihracat taahhütleri nedeniyle karşı karşıya kaldıkları kaynak kullanımı destekleme fonu ve banka sigorta muameleleri ile ilgili sorunları da giderilirken, vergi mükellefleri beyannamelerini elektronik ortamda iletebilecek ve tahakkuk fişleri de internet ortamında mükellefe gönderilebilecek.

Komisyon'da daha önce kabul edilen önerge ile, azami kütlesi 4 bin 500 kilogramı geçmeyip, taşıma kapasitesi bin kilogramın altında olan ve sürücü sırasından başka oturma yeri veya sürücü sırası dışında yanda penceresi olan eşya taşımaya mahsus motorlu taşıtlardan yalnızca kayıt ve tescile tabi olanlara uygulanacak ÖTV oranları, silindir hacmi 2 bin santimetreküpü geçmeyenler için yüzde 20; 2 bin santimetreküpü geçen fakat 3 bin santimetreküpü geçmeyenler için yüzde 30; 3 bin santimetreküpü geçen fakat 4 bin santimetreküpü geçmeyenler için yüzde 52; 4 bin santimetreküpü geçenler için yüzde 75 ve diğerleri için yüzde 4 olarak belirlendi.

AK Parti milletvekilleri tarafından verilen önerge ile daha önce de, silindir hacmi 2 bin santimetreküpü geçmeyen araçlarda yüzde 6 olarak öngörülen verginin yüzde 20'ye, 2 bin santimetreküpü geçen ancak 3 bin santimetreküpü geçmeyenler için öngörülen yüzde 8 düzeyindeki verginin yüzde 30'a çıkarılması kabul edildi.

En Çok Aranan Haberler