Ankara - Sürücü ve araçlarla ilgili işlemlerin tek elden yürütülmesi amacıyla Araç Tescil ve Sürücü Belgesi İşlem Merkezi kurulacak.
TBMM İçişleri Komisyonunda Çarşamba günü ele alınacak Karayolları Trafik Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısıyla kurulması öngörülen işlem
merkezinde, gönderilen bilgiler ve tescil belgesi alma zorunluluğu bulunan her türlü araç ile sürücü belgesi kayıtları, bir veri tabanında tutulacak; belgeye dönüştürülecek ve ilgilisine gönderilecek.
Merkezde, araç ve sürücülere ait işlemler yapılacak, plaka ve belgeler verilecek ve bu amaca yönelik hizmetler yürütülecek.İşlem Merkezi 2 yıl içinde faaliyete geçecek.
Tescilden muaf araçlar ise şöyle:
"Tescil edildiği ülkenin tescil belgesi ve tescil plakası bulunan ve geçici olarak Türkiye'ye girmesine izin verilmiş olan araçlar, tescil edildiği ülkenin tescil belgesi ve tescil plakası bulunan ikili ve çok taraflı anlaşmalara göre, Türkiye'de tescil zorunluluğundan muaf tutulmuş araçlar, araç imal, ithal, ihraç edenlerin ve satıcılığını apanların, ithal, ihraç, depolama, teşhir ve satış amacıyla geçici olarak bu işlere mahsus yerlerde maliki olarak bulundurdukları
motorlu araçlar, tescil zorunluluğu bulunan motorlu taşıtlarla çekilenler ile kanunun ilgili maddesine göre tescili gerekli görülenler hariç, bütün motorsuz
taşıtlar."
Bu hükme aykırı olarak karayoluna çıkarılan araçlar, tescil işlemleri yaptırılıncaya kadar trafikten men edilecek ve araç sürücüsüne 400 YTL idari para cezası uygulanacak.
Geçici tescil belgesiyle, araçların satış ve devir işlemleri yapılamayacak. Aykırı hareket edenler, 10 bin YTL idari para cezası ödeyecek. Tasarıyla tescil ve trafik belgesi, tescil plakasını araç üzerinde bulundurma zorunluluğuna geçici tescil belgesi de ekleniyor. Bütün bunlar araç üzerinde ve uygun durumda bulundurulmadan trafiğe çıkılamayacak. İlk tescili yapılan araçlardan, yönetmelikte belirtilen ilk tescille ilgili muayene süresi sonuna kadar trafik belgesi alma zorunluluğu aranmayacak. Buna uymayan sürücülere, 50 YTL idari para cezası kesilecek.
Hurdaya çıkarılan ve trafikten çekilen araçlar, trafiğe çıkarılamayacak. Trafiğe çıkarıldığı tespit edilen araçlar, trafikten men edilecek ve bu aracı trafiğe çıkaran sürücü 400 YTL idari para cezası ödeyecek. Sürücü araç sahibi değilse, araç sahibine de aynı miktarda idari para cezası uygulanacak.
Tescil plakaları, yönetmelikte belirtilen esas ve usullere uyulmak kaydıyla şoför odaları tarafından ve valiliklerce yetkilendirilen gerçek kişiler ile özel hukuk tüzel kişilerince basılacak.Sürücü belgelerinin verilmesine dair usul ve esaslar, yönetmelikte düzenlenecek.