Asal sayı, sadece 1 ve kendisine bölünebilen pozitif sayılardır. En küçük asal sayı olan 2 rakamı sadece 1 ve kendisine, yani 2 rakamına bölünür. Tanımdan anlaşılacağı üzere 1 rakamı asal sayı değildir. Kısaca bir sayının asal olduğunu anlamak için bakılacak iki kriter vardır.
Bunlar;
Asal sayılara 2, 5, 7 ile 11, 13 ve 37 sayıları örnek olabilir.
İki yahut daha fazla pozitif tam sayının bir dışında ortak böleni olmaması durumunda bu sayılara aralarında asal sayı denir. Aralarında asal sayılara örnek olarak 3, 7, 11 ya da 13 ile 17 gibi pek çok sayı yazılabilir. 13 ve 17 sayıları 1 dışında başka bir sayıya ya da rakama bölünemez. Bu sayıların dışında aşağıda bulunan sayılar da aralarında asaldır. Bu sayılar:
Aralarında asal sayılar kesir olarak da bölünemez. Pay ve payda yerleştiğinde ortak bir sayı ile sadeleşme ya da bölünme işlemi yapılmaz. Aralarında asal sayılar özellikleri bakımından şu şekilde sıralanabilir:
Aralarında asal sayılar hesaplama için bu özellikleri kullanabilirsiniz.
N ve M birer pozitif tam sayıdır. Eğer N ve M sayılarının 1 dışında bir böleni yoksa N ve M sayıları aralarında asaldır. Başka bir ifade ile N ve M sayılarının EBOB’u 1 ise bu sayılar aralarında asaldır. 2, 3 ve 11, 13, 17, 43, 47, 89 ve 97 sayıları 100'e kadar aralarında asal sayılara örnek verilebilir.
1 ile 100 arasında bulunan tüm rakam ve sayılar tablo haline getirilir.
Ardından tablodaki 2 rakamının tüm katları çizilir. Bu işlemin ardından tabloda bulunan 3 rakamının tüm katları çizilir.
Sayılar ilerledikçe tüm sayıların katları çizilir.
En küçük asal sayı 2 olduğu için 1 sayısı da çizilir. Böylece aralarında asal sayılar tablosunu oluşturmuş olursunuz.