ANKARA (İHA) - Merkez Bankası, önümüzdeki 5 aylık dönemde yıllık enflasyon oranlarının hızla gerileyeceğini, ancak yılın geri kalan döneminde tekrar yükseliş eğilimi göstererek hedefe ulaşacağını açıkladı. Banka ayrıca, emekli maaşlarına ve asgari ücrete yapılan zamların enflasyonu etkilemeyeceğini, ancak bütçe üzerindeki etkisine dikkat edilmesi gerektiği yönünde uyardı.
Merkez Bankası, Aralık Ayı Enflasyonu ve Görünüm Raporu'nu açıkladı. Raporda enflasyonun 2003 yılındaki seyri yorumlanırken, 2004 yıl ile ilgili öngörülere yer verildi. Raporda 2002 yılının ardından 2003 yılında da enflasyon için konulan hedeflere ulaşıldığı, hatta gerçekleşen fiyat artışlarının hedeflenen oranların da gerisinde kaldığına vurgu yapıldı.
ENFLASYONU ETKİLEYECEK GELİŞMELER Rapora göre, enflasyonun hedeflenen sınırlar içerisinde kalmasına neden olan gelişmeler şöyle sıralandı: "Döviz kurunun seyri, tarım ve enerji fiyatları, para ve maliye politikalarının ekonomik programla uyumlu bir biçimde yürütülmesi, bütçe disiplini ve enflasyona odaklı bağımsız bir para politikası, borçlanma kaygılarının azalması, mali ve parasal disiplinin aynı zamanda iç talepteki canlanmanın kontrollü bir şekilde gerçekleşmesini sağlaması, kamu kesimi fiyatlarının enflasyon hedefi ile tutarlı belirlenmesi."
Raporda toplumda enflasyonun düşeceğine dair beklentilerin de güçlendiğine dikkat çekilerek, bu bekleyişlerin, önümüzdeki dönemde imzalanacak sözleşmelerde geçerli olacak ücret, fiyat, kira artışı ve faiz oranlarına olumlu katkıları olacağı vurgulandı. Raporda, "Bekleyişlerdeki bu iyileşmenin özellikle hizmetler sektöründeki fiyatlama davranışına yansıtılması, 2004 yılında enflasyondaki katılığın daha da kırılarak istikrarlı büyüme ortamına geçilmesi açısından büyük önem taşımaktadır." ifadesi kullanıldı.
2004 YILI ENFLASYON TAHMİNİ
Öte yandan raporda önümüzdeki 5 ayda yıllık enflasyon oranlarının hızla gerileyeceği, ancak yılın ikinci yarısında artış hızının artacağı, dolayısıyla yılın ilk dönemindeki 12 aylık kümülatif enflasyon oranlarındaki gerilemenin erken zafer ortamı yaratmaması yönünde uyarıda bulunuldu.
Konuyla ilgili şu ifadeler kullanıldı:
"2003 yılının ilk 5 aylık döneminde, enflasyon oranları Irak savaşı nedeniyle maliyet kaynaklı olarak ve olumsuz mevsimsel koşullar nedeniyle tarım ve gıda fiyatlarının aşırı artması sonucu yükselmiş, buna karşın, söz konusu olumsuz koşulların ortadan kalkmasıyla yılın kalan döneminde oldukça düşük seyretmiştir. 2003 yılının ilk yarısı ile ikinci yarısı arasında belirgin bir enflasyon eğilimi farkı yaratan bu gelişmeler nedeniyle, Merkez Bankası baz senaryosuna göre, yıllık enflasyon oranlarının 2004 yılı ilk 5 aylık döneminde hızla gerileyeceği, özellikle toptan eşya fiyatları enflasyonunun tek haneli rakamlara düşeceği, buna karşın, yılın kalan döneminde tekrar yükseliş eğilimi göstererek yıl sonu hedefi çerçevesinde gerçekleşeceği tahmin edilmektedir. Bu nedenle, ne yılın ilk döneminde 12 aylık kümülatif enflasyon oranlarındaki gerileme erken zafer ortamı yaratmalı, ne de yılın ikinci yarısında gözlemlenebilecek yıllık hedefle uyumlu olacak bir yükseliş eğilimi bekleyişleri bozmalıdır. Dolayısıyla, önümüzdeki dönemde ekonomik birimlerin referans alması gereken gelişmeler, yıllık enflasyon oranının seyrinden ziyade, enflasyonun genel eğilimi ve 2004 yılı içinde gerçekleşen fiyat artışlarının hedefle uyumu olmalıdır."
MAAŞ ZAMLARININ ENFLASYONA ETKİSİ Raporda emekli maaşlarına ve asgari ücrete yapılan zamlara da dikkat çekildi. Yapılan zamların enflasyon üzerinde sorun yaratmasının uzak ihtimal olduğu kaydedilirken, bütçede ise dikkatli olunması gerektiğinin altı çizildi.
Raporda şöyle denildi:
"Burada vurgulanması gereken nokta, bu gelişmelerin kamu kesimi bütçe açığını artırıcı etkisinin giderilmesi gerektiğidir. Böylelikle alt gelir gruplarını gözeten ancak faiz dışı bütçe fazlası hedefini de tehlikeye düşürmeyen bir politika izlenmiş olacaktır. Ayrıca, alınan önlemlere bağlı olarak toplam talebi artırıcı etkiler kısmen ya da büyük ölçüde telafi edilebilecek ve enflasyona olumsuz yansımalar oldukça düşük düzeylere indirilebilecektir. Ancak, bu sürecin enflasyon üzerindeki etkilerini sınırlamak bakımından, alınacak tedbirlerin oluşturulmasında, kamu fiyat ayarlamaları ve maliyet artırıcı vergi artışlarından ziyade harcamaların azaltılması yönünde tercihte bulunulması önemli bulunmaktadır"