YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Arap baharı Güneydoğu ihracatını etkilemedi, Suriye ile ticaret geriledi

Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri (GAİB) tarafından 2011 yılında, 7 milyar 877 milyon 3 dolarlık ihracat...

Arap baharı Güneydoğu ihracatını etkilemedi, Suriye ile ticaret geriledi

Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri (GAİB) tarafından 2011 yılında, 7 milyar 877 milyon 3 dolarlık ihracat gerçekleştirildi. Bu rakamla, 2010 yılı ihracat rakamlarına göre, yüzde 32,9’luk bir artış meydana geldi.
Güneydoğu Anadolu’nun ihracatında, her zaman olduğu gibi Ortadoğu ülkeleri ilk sırayı aldı. Siyasi çalkantıların yaşandığı bir çok ülkede ihracat artarken, ilişkilerin son zamanlarda daha da gerildiği Suriye ile ticari noktada da gerileme yaşandı.
GAİB Başkanı Abdulkadir Çıkmaz, Suriye ile sıkıntıların 2012 yılında da devam edeceğini belirtirken, bu ülkenin bir an önce huzura kavuşmasını beklediklerini vurguladı.
Çıkmaz, GAİB’in 2011 yılında kayda alınan ihracat rakamlarını düzenlediği basın toplantısıyla açıkladı. Çıkmaz’ın verdiği rakamlara göre, birlik olarak 2011 yılında 7 milyar 877 milyon 3 dolarlık ihracat gerçekleştirildi. Sektörel olarak, ihracatın yüzde 65,5’ini sanayi ürünleri, yüzde 33,7’sini tarımsal ürünler, yüzde 0,8’ini de madencilik ürünleri oluşturdu. Bölgenin 2011 yılı ihracatının ülke gruplarına göre dağılımında da ilk sırayı yüzde 60,1 ile Ortadoğu takip etti. Ortadoğu’yu AB ve Afrika ülkeleri takip etti. Toplam 178 ülkeye ihracat yapılırken, bu ülkeler arasındaki ilk sırada Irak oldu. Irak’ın ardından İtalya, Suudi Arabistan, Almanya, Suriye, ABD, Rusya, İngiltere, İran ve Polonya geldi. 2011 yılında ihracat pazarlarında da çeşitlenme yaşandı. Birlik tarafından, Vietnam, Dubai, Melilla, Ruanda, Çad, Hollanda Antilleri, Bahamalar, Bolivya, Malavi, Maldiv Adaları ve Fiji de ihracat kervanına eklendi.
Siyasi çalkantıların yaşandığı Ortadoğu’daki gelişmelerin de Suriye dışında, ihracatın üzerinde baskı oluşturmadığı gözlemlendi. İhracat rakamlarına bakıldığında, Cezayir’de yüzde 137,6, Fas’ta yüzde 64,2, Libya’da yüzde 51,3, Tunus’ta yüzde 24,7, Ürdün’de yüzde 17,1, Yemen’de yüzde 13,4, Mısır’da yüzde 9,5’lik bir artış yaşandı. Bahreyn’le olan ihracat geçen yılki seviyesinde kaldı. Suriye konusuna dikkat çeken Çıkmaz, bu ülke ile olan ihracatta yüzde 15’lik bir gerilemenin olduğunu, Aralık ayında bu rakamın daha da gerilediğine dikkat çekti. 2012 yılında da Suriye ile sıkıntıların devam edeceğinin görüldüğünü aktaran Çıkmaz, Suriye hükümetinin Türk mallarının tamamına yüzde 30’luk bir vergi uygulayacağını ifade etti. Transit geçişlerde sıkıntının olduğunu, navlun fiyatlarının arttığını dile getiren Çıkmaz, “Umarız, 2012 yılında Suriye’de durulma olur. Çünkü bu ülke son derece önemli. Hem akrabalık ilişkilerimiz, hem ticaret gerçekleştirdiğimiz insanlar var. Temennimiz Suriye’nin huzura kavuşması.” şeklinde konuştu.

GAZİANTEP’İN İHRACAT RAKAMLARI YÜKSELDİ
Bölge ile Ortadoğu’nun sanayi ve ticaret merkezi olan Gaziantep’in ihracat rakamlarını da açıklayan Çıkmaz, şöyle dedi: “Gaziantep, Türkiye ihracatında ilk sıralardaki yerini korudu. 2011 yılında en çok ihracatın yapıldığı 6’ncı il oldu. Gaziantep merkez ofisimizce, 2011 yılında kayda alınan ihracat 2010 yılına göre yüzde 40,2’lik bir artış gösterdi. Böylelikle toplam ihracat 6 milyar doların üzerinde gerçekleşti. Ortadoğu, AB ve Afrika ülkeleri 2011 yılında önemli ihracat pazarları oldu. İhracat yapılan ülkeler sıralamasında da ilk sırayı Irak alırken, bu ülkeyi sırasıyla Suudi Arabistan, ABD, Almanya, İngiltere, İran, İtalya, Suriye, Rusya ve Belçika takip etti.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler