Batıya kafa tutan ve Libya'yı 42 yıl boyunca demir yumrukla yöneten Kaddafi Ortadoğu ve Kuzey Afrika'yı saran Arap baharına yenik düşmüştü.
Libya'da 20 Ekim 2011'de öldürülen Muammer Kaddafi Afrika ülkeleri ve Arap dünyasında en uzun süre iktidarda kalan liderlerden biriydi.
Libya'da 2011 yılının şubat ayında başlayan halk ayaklanması Muammer Kaddafi'nin sonunu hazırladı. Batı dünyası Bingazi'de göstericileri bombalayan Kaddafi'ye ateş püskürdü.
Libya hava sahası uçuşa yasak bölge ilan edildi. Askeri harekat başlatıldı. Kaddafi'nin askerleri, muhalifler karşısında tutunamadı.
20 Ekim 2011'de doğduğu kent Sirte'de yakalanan devrik lider Muhammer Kaddafi linç edilerek öldürüldü. Kaddafi 1969 yılında Kral İdris'i devirip iktidara geldiğinde sadece 27 yaşındaydı.
Birçok farklı ülkedeki militan gruplara destek verdiği, uçak kaçırma ve suikastlerde parmağı olduğu iddia edildi.
1988'de yaşanan Lockerbie faciasıyla ilgili suçlanan iki Libyalıyı teslim etmesi yaşamını yitiren yolcuların yakınlarına tazminat ödemesi ve kitle imha silahı programını durdurmasıyla Batı ile 80'lerde bozulan ilişkileri 2000'li yılların başında yeniden düzelmeye başladı.
Kaddafi farklı yaşam tarzı ve tavırlarıyla dikkat çekiyordu. Dış ziyaretlerinde meşhur çadırında kalmayı tercih eden Kaddafi konuklarını da çadırında ağırladı.
2009'da ABD'de BM Genel Kurulu'nda meydan okuyan bir konuşma yaptı.
Suikast girişimlerinden kurtulan ve Batının ambargosuna rağmen iktidarını koruyan Muammer Kaddafi, Libya'yı tam 42 yıl demir yumrukla yönetti.
Kaddafi'nin devrilmesinin ardından 5 yıl geçmesine karşın Libya hala istikrara kavuşmuş değil.
Tobruk ve Trablus yönetimleri arasında yıllar süren çekişme sonrası bu yılın şubat ayında birlik hükümeti kurulabildi.
İktidar boşluğundan faydalanan IŞİD, Sirte gibi Libya'nın önemli bölgelerinde varlık gösteriyor.