HABER

Arap Baharı’nda kazanan Türkiye

TESEV’in raporu Arap dünyasındaki isyanların ardından Türkiye’nin profilini yükselttiğini gösterdi. Ortadoğu’nun en popüler ülkesi Türkiye...

Arap Baharı’nda kazanan Türkiye

Türkiye Ekonomik ve Sosyal Etüdler Vakfı (TESEV) tarafından gerçekleştirilen “Ortadoğu’da Türkiye Algısı 2011” araştırması, Arap dünyasındaki devrimlerin ardından bölgenin nabzını tuttu. TESEV’in üçüncüsünü gerçekleştirdiği araştırmaya göre Türkiye, bölgede hakkında en olumlu düşünülen ülke... Mısır, Ürdün, Lübnan, Filistin, S. Arabistan, Suriye, Irak, Tunus, Umman, Bahreyn, Katar, BAE, Yemen ve Libya’da 2 bin 323 kişi ile yapılan görüşmelerle hazırlanan raporda öne çıkan unsurlar şöyle:
1- Bölgenin en önemli sorunu: Ekonomi Arap dünyasındaki isyanlara rağmen katılımcılara bölgenin en önemli sorunu sorulduğunda yüzde 21’i ‘ekonomi’ yanıtını verdi. Kendi ülkeleri söz konusu olduğunda yüzde 40’a çıktı. Katılımcılara göre güvenlik, seçimler ve isyanlar yüzde 7 ile eşit önemde.
2- Bölgenin geleceğine bakış: Umutlu Katılımcıların yüzde 62’si bölgelerinde son bir yılda yaşanmakta olan gelişmeler sonrasında geleceğe daha olumlu baktıklarını belirtiyor. Ancak katılımcılara kendi ülkelerinin geleceği sorulduğunda olumlu cevap oranı yüzde 47’e düşüyor.
3- Halk hareketlerine destek: Barışçıl olduğu sürece “evet”
Bölge ortalamasında barışçıl halk hareketlerine katılım yüzde 75 oranında destek alırken şiddet içerikli gösterilere katılmak yüzde 20 oranında kabul edilebilir bulunuyor.
4- Ortadoğu’ya en büyük tehdit: İsrail

İsrail yüzde 47 ile Ortadoğu bölgesine en büyük tehdit olarak görülüyor. İsrail’i yüzde 24 ile ABD takip ediyor.
5- En olumlu düşünülen ülke: Türkiye

Türkiye, bölgede yüzde 78 ile en çok sempati duyulan ülke. Türkiye’yi yüzde 70 ile BAE takip ediyor. Filistin yüzde 66, Çin yüzde 65, S. Arabistan yüzde 64 sempati oranına sahip.
6- Ortadoğu’da barışa en fazla katkıda bulunan ülke: Türkiye
Bölge dışı bazı ülke ve uluslararası kurumların bölgede barışın sağlanmasında olumlu rol oynayıp oynamadığına ilişkin soruda Türkiye yüzde 77 ile ilk sırada yer alıyor.
7- Model ülke: Türkiye Ortadoğu’da halk hareketlerinin başlaması ile daha da fazla gündeme gelen “Türkiye Ortadoğu ülkeleri için başarılı bir model olabilir mi?” sorusuna katılımcıların yüzde 61’i “evet” cevabını veriyor.
8- Çözümde rol oynaması beklenen ülke: Türkiye
“Türkiye bölgede daha fazla rol oynamalı” cümlesine katılma oranı yüzde 71. Ayrıca katılımcıların yüzde 70’i Türkiye’nin son yıllarda bölgede daha etkili olduğunu, yüzde 75’i İsrail-Filistin sorununda arabulucu olabileceğini düşünüyor. Filistin’de bu oran yüzde 84’e çıkıyor.
9- Geleceğin en güçlü ekonomisi: Türkiye On yıl sonraki en güçlü ekonomi beklentisinde geçen yıl olduğu gibi Türkiye yüzde 25 ile ilk sırada, S. Arabistan ise yüzde 16 ile ikinci sırada geliyor. Mısır’ın 10 yıl içerisinde bölgenin en güçlü ekonomisi olacağını düşünenlerin oranı yüzde 4.
10- Türkiye’ye en düşük destek veren ülke: Suriye
Suriye’den katılımcılara Türkiye’ye karşı duydukları sempati sorulduğunda yüzde 44, son bir yıl içindeki gelişmelere verdiği tepki sorulduğunda yüzde 30 olumlu cevap geliyor. Suriye halkının yüzde 58’i hala Türkiye’nin Ortadoğu barışına katkı yapabileceğine inanıyor.

Türkiye’nin tepkilerine destek son bir yılda düştü
Katılımcıların Türkiye’nin bölgede son bir yılda yaşanan gelişmelere verdiği tepkilere desteği yüzde 64. Türkiye’nin son yılda yaşanan gelişmelere tepkisini en az olumlu bulanlar yüzde 30 ile Suriyeliler ve yüzde 42 ile İranlılar. Mısır, Libya, Tunus’ta ise Türkiye’nin tepkilerini olumlu bulma oranı yüzde 80’e çıkıyor. Yüzde 75’i Türkiye’nin İsrail-Filistin sorununda arabuluculuk rolü üstlenmesi gerektiğini söylüyor. Katılımcıların yüzde 51’i Türkiye’nin AB üyeliğini destek-liyor.

En Çok Aranan Haberler