ADANA (İHA) - Çukurova Üniversitesi'nde araştırma görevlisi olarak çalışırken 2003 yılında üniversite yönetimi tarafından hiçbir neden gösterilmeden görevine son verildiği ileri süren jeoloji yüksek mühendisi Duran Yergök, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne (AİHM) başvurdu.
Yergök, 1992 yılında Çukurova Üniversitesi tarafından master ve doktora yapmak için Tokyo Üniversitesi'ne gönderildiğini söyledi. Yergök, Tokyo'da 1996 yılına kadar kaldıktan sonra doktorasını yapmak üzereyken üniversite yönetimi tarafından hiçbir neden gösterilmeden geri çağrıldığını öne sürerek, "Japonya'ya master ve doktora yapmak için gittim. Ancak doktoramı yapmak üzereyken yarıda bırakarak Türkiye'den çağrıldım. 'Ülkeme hizmet etmeliyim' anlayışıyla tekrar ülkeme döndüm. Üniversitelerden gelen doktora ve iş tekliflerini reddederek Türkiye'ye döndüm. Japonya'da birçok araştırma yaptım ama, Çukurova Üniversitesi yaptığım araştırmalara inanmadı" dedi.
Yasal dayanaktan yoksun olarak geri çağrıldığını savunan Yergök, şunları kaydetti:
"Çağrılmamın sebebini araştırınca baskılar iyice artmaya başladı. Hastaneye gitmek için aldığım sevkin çift imzalı olmasını şart koştular. Diğer odalarda internet bağlantısı varken, benim odaya koymadılar. Bütün bu baskılara dayanamayarak emekli olmak için rahatsızlığımdan dolayı hastaneden rapor alıp, emekliliğimi istedim. Ancak bunun kaçış olacağını düşünerek 'Emekliliğimden feragat ettiğimi bildirir' dilekçeyi bölüm başkanlığına sundum. Yaşadığım sorunlarla ilgili olarak başvurduğum Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreterliği'nden gelen cevap üzerine Çukurova Üniversitesi Rektörlüğü'ne sorunların giderilmesi amacıyla 22 Ocak 2003 tarihinde başvurdum. Bu başvurudan 39 gün sonra hiçbir neden gösterilmeden görevime son verildi".
Hukuka aykırı yapılan idari işlemin iptaline karşı idari mahkemeye dava açtığını vurgulayan Yergök, "Mahkeme, verdiği kararla üniversite yönetimini haklı görerek işlemi onaylamıştır. Yasal dayanaklarım haklı olmasına rağmen, mahkeme aleyhime karar vermiştir" diye konuştu. Jeoloji yüksek mühendisi Duran Yergök, eğitim vermek için çaba harcadığının altını çizerek, "İdari mahkeme aleyhime karar verince AİHM'ye gitmeye karar verdim. Amacım, gençlere bilimsel eğitim vermekten başka birşey değil. Türkiye'de hukuk önümü tıkadığı için AİHM'ye gittim. 2006 yılında AİHM'ye başvurdum. Eğer burada da bir çözüme ulaşamazsam, aldığım bütün diplomaları iade edeceğim. 2003 yılından beri işsiz olarak evde oturuyorum. Bu durum bir bilim adamı için çok kahredici bir durumdur" dedi.