Mısır piramitleri, gizemleri ile araştırmacıları ve halkı şaşırtmaya devam ediyor. Bir yandan bu hayret ettiren gizemli yapıların tüm sırlarını çözmeye adım adım yaklaşıyoruz.
Piramitlerin yeni ortaya çıkan bir özelliği, son yayınlanan The Science Channel’ın “Unearthed” serisinde tartışıldı. Program süresince, Antik mısır bilimcisi Mark Lehner, Kral Khufu’nun büyük piramitteki kabrinde, bir seri oyuğun keşfini açıkladı. Lehner, Mimarların basit bir savunma sistemi yaptıklarına, bir seri kalın granit blok ile kabire giden yolun bloke edildiğine inanıyor.
Indiana Jones filmlerinde sık sık karşımıza çıkan bubi tuzakları geldi aklımıza.
Eğer Indiana Jones filmlerine aşinaysanız, antik tapınakların ölümcül bubi tuzaklarına da ev sahipliği yaptığını düşünebilirsiniz. Bubi tuzaklarının amacı ise pahabiçilmez bir hazineyi korumaktır. Hatta çoğu zaman bu hazinelerin bir takım mistik güçleri olduğu bile var sayılır.
Harrison Ford'un 1980'lerde canlandırdığı efsane karaktere geçtiğimiz yıllarda bir devam filmi daha çekilmişti fakat bu film eskilerinin yanında pek sönük kalmış, hem serinin sevenleri hem de eleştirmenlerden pek iyi eleştiriler alamamıştı. Yine de bubi tuzaklı antik tapınak konsepti Indiana Jones ile aklımıza kazındı. Biraz daha genç jenerasyonlar ise Tomb Raider oyunu ile bu konseptle tanışmış olabilir. Tabii ki, Tomb Raider'ın da Indiana Jones'tan etkilenmediğini söylemek yanlış olur.
Peki, bu bulunan oyuklar gerçekten lahite ulaşılmasını engelleyen bubi tuzakları mı? Mısır firavunlarının hayattayken sahip oldukları değerli eşyalarıyla gömüldüğünü ortaokuldaki tarih derslerimizden beri biliyoruz. Bu şekilde düşününce insan bir 'neden olmasın?' diyor... ve gerçekten de öyle gibi.
Lehner, program’da Khufu’nun mimarlarının, kralın kabirine girmeye çalışacaklar için bir seri savunma sistemi tasarladığını açıkladı.
Oyuklar, granit blokları girişe yönlendirmek ve onları dikey tutmak üzere kullanılmış. Diğer daha sağlam bloklar da girişe kaydırılıp girişi kabir hırsızlarına tamamen bloke etmek üzere tasarlanmış.
En azından plan bu şekildeydi. Lehner “the Complete Pyramids”(Piramitler Hakkında Her Şey) kitabında yazdığına göre; “Muhtemelen Khufu’nun dönemi ve antik kentin yıkımı zaman aralığında kabir bölgesinin içerisindekiler zaten soyulmuştu. (M.Ö. 2134)”
Khufu’nun kabirinde kalan sadece büyük kırmızı granit sandık taşı. Ama bazı arkeologlar araştırılan kabrin yem olduğunu ve gerçeğinin hala bulunamadığını düşünüyor.
Mısırlı Eski Çağ Bakanlığı'na göre, piramit henüz keşfedilmemiş oyuklarda saklanmış. 2011'de yayınlanan açıklamada, bilim insanları ısı değişimi safhalarında (gün batımı, gün doğumu) tüm lahitlerde birçok ısısal anomalilerin tespit edildiğini gözlemlediler. Bu anomalileri açıklamak için birçok hipoez ve olasılık ortaya konabilir. Yüzeylerin arkalarındaki boşluklar veya arada hapsolmuş hava gibi... Boşlukların doğal yolla oluşabileceği (çatlaklar gibi) ya da keşfedilmemiş kabirler de olabilir...
Araştırma robotlar tarafından piramidin 6 kısmından (4’ü kralın kabirine 2’si kraliçenin kabirine yönlendirilmek üzere) yapıldı ve 3 bakır kapı keşfedildi. Keşfedilmemiş kabir olup olmadığını tamamen anlamak için bilim adamları, kozmik ışınlar kullanarak piramidin haritasını çıkarıyorlar.
Keops Piramidi (Keops, Khufu’nun Yunanca karşılığı), antik dünyanın harikalarından biri ve eşi benzeri olmayan, insanlık yaratıcılığına adanmış bir anıtı. Gizli bir bölmesi olsun olmasın, belki de Khufu son gülüşünü yapıyordur.
Kaynak: Researchers Have Discovered An Ancient Defence Mechanism Inside The Great Pyramid Of Giza