YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Ardeşenli arıcılara, 'arı hastalıkları ile mücadele' semineri

Rize’nin Ardeşen ilçesinde arıcılara seminer verildi. “Arı Hastalıkları ve Mücadele Yöntemleri” konulu seminerde, İstanbul Üniversitesi...

Ardeşenli arıcılara, 'arı hastalıkları ile mücadele' semineri

Rize’nin Ardeşen ilçesinde arıcılara seminer verildi. “Arı Hastalıkları ve Mücadele Yöntemleri” konulu seminerde, İstanbul Üniversitesi Veteriner Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Hayrettin Akkaya, yöredeki arıcılara bilgi verdi.

Ardeşen Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, Ardeşen Ziraat Odası ve Kaçkar Arıcılık Kooperatifi Başkanlığı tarafından organize edilen seminer, Alparslan İlköğretim Okulu konferans salonunda düzenlendi. “Arı Hastalıkları ve Mücadele Yöntemleri” konulu seminere; Ardeşen Kaymakamı İlyas Memiş, Rize Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Şafak Bulut, Ardeşen Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Ferhat Çağlar, Ardeşen Ziraat Odası Başkanı Turan Kabaoğlu, Rize Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Fevzi Cıvaoğlu ve Kaçkar Arıcılık Kooperatifi Başkanı Ali Rıza Yağcı başta olmak üzere, çok sayıda arıcı katıldı.

Prof. Dr. Hayrettin Akkaya, dünyada ve Türkiye'de arıcılığın gelişimine değindi. Bal arılarının kökenlerinin Afrika olduğunu belirten Prof. Dr. Akkaya, arıların buradan diğer yerlere göç ettiklerini ve en önemli göç yollarından birinin de Anadolu olduğunu ifade etti. Prof. Dr. Akkaya, Anadolu’da ilk arının izlerinin 40 milyon yıl öncesine ait fosillerle dayandığını belirterek, Boğazköy’de yapılan kazılarda arıcılıkla ilgili ilk yazılı kanunun M.Ö. 13-17. yüzyıllar arasında yazıldığı tahmin edilen Hitit tabletleri bulunduğunu söyledi. Prof. Dr. Hayrettin Akkaya şöyle devam etti:

"Arı kendisine bahşedilen yeteneklerini kullanarak işlevini yerine getirir. Arı faaliyetlerinde beşeri bir müdahaleyi kabul etmez. Bakımında ve besininde verilmesi gereken maddelerin ötesine geçildiğinde ondan alacak olduğumuz şey; şifalı bir bal değil, glikoz şerbeti olacaktır. Arıdan beklenen verimin alınabilmesi için, onun sağlıklı olması çok önem arz etmektedir. Arı hastalıkları ve ölümleri çevresel ve besinsel yollardan kendisini göstermektedir. Ülkemizde bu yollarla 600 bin koloninin (kovanın) yok olduğu saptanmıştır. Arılara gıda olarak dönemsel şekillerde verilen polen ve kek gibi besinlerin bilinçlice hazırlanması ve verilmesi gerekir."

Ardeşen Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Ferhat Çağlar ise yörede yüzde 30-40’lara ulaşan arı ölümleri ve kayıplarının önüne geçmek amacıyla böyle bir seminerin gerekli olduğunu düşündüklerini ifade etti. Çağlar, arıcıların aldıkları bilgiler ışığında çalışarak sağlıklı arılar yetiştireceklerine inandığını sözlerine ekledi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler