HABER

Arhavi’de Kavak HES’e karşı ikinci hukuk zaferi

Artvin’in Arhavi İlçesi'nde belediyenin imar değişikliğiyle önünü açtığı Kavak Hidroelektrik Santral projesi için ikinci kez verilen ‘ÇED olumlu’ raporu, yine iptal edildi.

Arhavi’de Kavak HES’e karşı ikinci hukuk zaferi

Bu kararla Kavak HES projesi inşaatı bir kez daha durduruldu.

Kamilet Vadisi'nde 3 yıl önce yapımına başlanan 14 megavatlık Kavak Hidroelektrik Santral projesiyle, Çifteköprü ve Kapisre derelerinin sularının 5 kilometre boyunca tünel ve borularla Cumhuriyet Mahallesi’nde yapılacak olan Kavak Hidroelektrik Santrali'ne taşınması, üretilecek elektriğin de aynı bölgede kurulacak santralle dağıtılması planlandı.

İki yıl önce HES yapımı için 'ÇED olumlu' raporu alan MNG Holding'e bağlı Arhavi Elektrik Üretim Şirketi, imar mevzuatı uygun olmadığı için belediyeye başvurdu. Arhavi Belediyesi de, 4 Eylül 2013 tarihinde imar değişikliği kararı aldı. CHP’li Belediye Meclisi üyelerinin karşı çıkmasına rağmen AK Partili üyelerin oy çokluğu ile daha önce tarım alanı olan Cumhuriyet Mahallesi'nin bir bölümü, 'Konut dışı kentsel çalışma alanı' ilan edilerek HES projesine onay verildi.

MAHKEME ÇED OLUMLU RAPORUNU İPTAL ETMİŞTİ

Belediyenin onay vermesi sonrasında bölgede protesto ve eylemlerle HES inşaatına karşı çıkan vatandaşlar, Arhavi Doğa Koruma Platformu öncülüğünde Rize İdare Mahkemesi’ne başvurarak, HES projesi için verilen 'ÇED olumlu' raporunun yürütmesinin durdurulması ve iptali istemiyle dava açtı. Mahkeme, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından verilen 'ÇED olumlu' raporunun, 'ÇED yönetmenliğine uygun hazırlanmadığı' gerekçesiyle iptaline karar verdi.

İKİNCİ ‘ÇED OLUMLU’ RAPORU DA İPTAL EDİLDİ

Enerji şirketinin can suyu miktarını sadece yüzde 2 artırarak yeniden hazırladığı ÇED raporu için ikinci kez ‘Olumlu’ kararı alınması sonrasında HES yapımı için çalışma sürdürüldü. Bunun üzerine bölge halkı, ikinci kez verilen ‘ÇED olumlu’ raporunun iptali için yeniden dava açtı. Rize İdare Mahkemesi önceki gün, 7 ayrı noktada hukuka aykırılık tespit ettiği ‘ÇED olumlu’ raporunu iptal etti. Verilen iptal kararlarının Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından dikkate alınmadığına ve yasal sorumluluklarını yerine getirilmediğine işaret eden mahkeme, ikinci ÇED sürecinin en baştan başlatılması gerekirken, bunun aksinin gerçekleştirildiğine vurgu yaptı.

“BEN YAPTIM OLDU, İPTAL EDİLENE KADAR GEÇERLİDİR’ UYGULAMASI DOĞRU DEĞİL

Davanın avukatı Yakup Şekip Okumuşoğlu, mahkeme kararı ile bakanlığın verdiği ‘ÇED olumlu’ kararının kaçak olduğunun ortaya çıktığını belirterek,” Bakanlığın esas görevi, doğal çevreye zarar verilmemesini sağlamaktır. Yapılmasında kesin zorunluluk olması halinde ise her türlü tedbir ve bilimsel çalışmaları yaparak, ya da yaptırarak çevreye verilebilecek zararları minimuma indirildiğini teminat altına almak, bu şekilde kamu yararındaki dengeyi gözetmektir. Görev ,‘Her ne olursa olsun yatırımcının önünü açmak’ değildir. Bu anlayış mutlaka değişmelidir. Bakanlık hukuku gözetmelidir. ‘Ben yaptım oldu, iptal edilene kadar geçerlidir’ kararlarına dayalı yapılan uygulamalar sonucu maalesef her gün ‘çevre suçu’ işlenmesiyle insanlar ve tüm canlılar mağdur edilmiştir. Konu hakkında tazminat davalarını da gündeme getireceğiz” dedi.

(DHA)

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler