YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Arıcılar, Arı Hastalıkları Konusunda Bilgilendirildi

Silifkeli arıcılara, arı yetiştiriciliği ve arı hastalıkları konusunda bilgilendirme toplantısı yapıldı.Ticaret ve Sanayi Odası toplantı...

Arıcılar, Arı Hastalıkları Konusunda Bilgilendirildi

Silifkeli arıcılara, arı yetiştiriciliği ve arı hastalıkları konusunda bilgilendirme toplantısı yapıldı.

Ticaret ve Sanayi Odası toplantı salonunda Ziraat Odası, Tarım Gıda ve Hayvancılık Müdürlüğü, Mersin Arıcılar Birliği ve Silifke Arıcılar Derneğinin ortaklaşa düzenlediği bilgilendirme toplantısında Arıcılık Uzmanı Dr. Cahit Öztürk, arı hastalıkları ve arı yetiştiriciliği konusunda bilgi verdi.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunmasıyla başlayan bilgilendirme toplantısının açılış konuşmasını Tarım Gıda ve Hayvancılık Müdürü Abdullah süngü yaptı. Süngü konuşmasında, “Arıcılıkta Silifke kışlık konaklama olarak önem arz eden bir yer. Genelde 180 bin kovanı bulunan ilçemizde kış aylarının gelmesiyle birlikte Şehir dışından gelen arıcılarla birlikte bu sayı 300 binlere kadar çıkıyor. Geçmiş dönemde bölgemizde konaklama sıkıntıları yaşanıyordu. Bu sıkıntıları aşmak ve konaklamayı organize etmek için bir komisyon oluşturduk. Şuan kapasite tespitlerini yapıyoruz. Tarım Gıda ve Hayvancılık Müdürlüğü olarak 218 arıcımıza 143 bin TL destekleme sağladık” dedi.

"En iyi arı bölgeye adapte olmuş arıdır" diyen Dr. Cahit Öztürk, “Arılarımızı bölgeye adapte olmuş arılarımızdan seçmeliyiz. Arılar koloniler halinde yaşarlar ve biz bunları gezdiririz. Hastalıkla mücadeleden önce, arılarımızı hastalığa yakalatmamak için mücadele etmeliyiz. Öncelikli hedefimiz hastalığa yakalatmamak olmalıdır. Arıların ihtiyacı olan besini kovandan almazsak arılarımız beslenir ve sıkıntı yaşamazlar. Bu anlamda aç gözlü davranmamalıyız. Her zaman arının yiyeceği besini ona bırakmalıyız” dedi.

Son günlerde ergin ve yavru hastalıkları göründüğünü bunların arasında da en önemlisinin Nosema hastalığı olduğunu ifade eden Dr. Öztürk, “Nosema Hastalığı, Etmeni Nosema apis adı verilen bir protozoadır . Ergin arı hastalığıdır. Gıdalarla alınan ve ağız yolu ile sindirim sistemine giren sporlar ergin arıların orta midesinde çimlenerek epitel hücrelere geçerek hızla çoğalarak hastalık yaparlar. Hastalığa yakalanan arılar uçmaya çalışırlar, uçamazlar. Kovan önündeki ot ve çöplere tutunarak yürürler. Hasta arıların abdomenleri şişmiş ve uzamıştır. Bu nedenle iğneleme refleksi azalmıştır. Sağlıklı arıların midesi sarımtırak veya amber renktedir. Hasta arıların midesi şişkin, kıvrımları kaybolmuş ve süt beyazı rengindedir. Hasta arılarda görülen bu belirtiler açlık, felç veya ilaç zehirlenmelerinde görülen belirtilerle karıştırılabilir” dedi.

Bilgilendirme toplantısına Tarım Gıda ve Hayvancılık Müdürü Abdullah Süngü, Arıcılık Uzmanı Dr. Cahit Öztürk, Mersin Arıcılar Birliği Başkanı Hasan Çalıkoğlu, Silifke Arıcılar Derneği Başkanı Ahmet Şen ve Silifkeli arıcılar katıldı.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler