Bursa'nın İnegöl ilçesinde bal üreticilerine arı hastalıkları hakkında bilgi verildi.
Bursa ve İnegöl Arı Yetiştiricileri Birliği tarafından İshakpaşa Halk Kütüphanesi'ndeki seminerde, Uludağ Üniversitesi öğretim görevlileri Prof. Dr. Ercan Dülgeroğlu, Yrd. Doç. Dr. Onur Girişkin ve Dr. Ertan Güneş, arı hastalıkları ve arı yetiştiriciliği konusunda bilgi verdi. Prof. Dr. Dülgeroğlu, en iyi arının bölgeye intibak etmiş arı olduğunu belirterek, "Arılarımızı bölgeye intibak olmuş arılarımızdan seçmeliyiz. Arılar koloniler halinde yaşarlar ve biz bunları gezdiririz. Hastalıkla mücadeleden önce, arılarımızı hastalığa yakalatmamak için mücadele etmeliyiz. Öncelikli hedefimiz, hastalığa yakalatmamak olmalıdır. Arıların ihtiyacı olan besini kovandan almazsak, arılarımız beslenir ve sıkıntı yaşamazlar. Bu anlamda aç gözlü davranmamalıyız. Her zaman arının yiyeceği besini ona bırakmalıyız" dedi.
Son günlerde ergin ve yavru hastalıkları göründüğünü, bunların arasında da en önemlisinin Nosema hastalığı olduğunu ifade eden Dülgeroğlu, "Nosema hastalığı ergin arı hastalığıdır. Gıdalarla alınan ve ağız yolu ile sindirim sistemine giren sporlar, ergin arıların orta midesinde çimlenip epitel hücrelere geçerek, hızla çoğalıp hastalık yaparlar. Hastalığa yakalanan arılar uçmaya çalışırlar, uçamazlar. Kovan önündeki ot ve çöplere tutunarak yürürler. Hasta arıların abdomenleri şişmiş ve uzamıştır. İğneleme refleksi azalmıştır. Sağlıklı arıların midesi sarımtırak veya amber renktedir. Hasta arıların midesi şişkin, kıvrımları kaybolmuş ve süt beyazı rengindedir. Hasta arılarda görülen bu belirtiler açlık, felç veya ilaç zehirlenmelerinde görülen belirtilerle karıştırılabilir" diye konuştu.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz