YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Arıcıların "bal Hasadı" Başladı

ÖZKAN BİLGİN - Van'ın Çatak ilçesindeki arıcılar, beş ay önce doğaya bıraktıkları kovanlarda organik yöntemlerle üretilen balların hasadına başladı.

ÖZKAN BİLGİN - Van'ın Çatak ilçesindeki arıcılar, beş ay önce doğaya bıraktıkları kovanlarda organik yöntemlerle üretilen balların hasadına başladı. Çatak ilçesindeki binlerce metre yükseklikte bulunan yaylalarda organik bal üretimi yapan arıcılar, ilkbahar döneminde doğaya bıraktıkları kovanları bal için açıyor. Arıların, zengin bitki örtüsüyle kaplı yaylalarda çeşit çeşit çiçeklerden elde ettiği balların hasadını yapan arıcılar, peteklerdeki balları makineden geçirerek süzme bal elde ediyor. Doğada el değmeden üretilen ve kilogramı 80 liradan satışa sunulan süzme balları gerek il gerekse il dışına pazarlayan arıcılar, bu yılki verimden oldukça memnun. Çatak Arıcılar Birliği Başkanı Aslan Semo, AA muhabirine yaptığı açıklamada, son yıllarda organik bal üretimine büyük önem verdiklerini belirterek, birliğe kayıtlı 110 balcıdan 46'sının organik bal üretimi gerçekleştirdiğini söyledi. Arıcıların, yüksekliği 2500 metreyi bulan yaylalarda tamamen organik bal üretimi gerçekleştirdiğini vurgulayan Semo, zengin bitki örtüsünün hakim olduğu bölgede arıların da binlerce çeşit çiçek ve bitkiden faydalandığını ifade etti. Semo, kovanlardan elde edilen balları petek ve süzme olarak satışa sunduklarını bildirerek, şöyle konuştu: "Kovanları doğaya yerleştirdiğimiz süreden itibaren arılara, bala etki edecek herhangi bir zirai ilaç ya da farklı bir madde vermiyoruz. Buna karşın elde ettiğimiz bal üretimi hava şartlarıyla doğru orantılı. Eğer hava şartları güzel olur, su sıkıntısı yaşanmaz ve doğadaki çeşitlilik fazla olursa bal da o derece güzel ve fazla olur. Çatak genelinde son iki yılda hava şartlarının da etkisiyle yıllık 250 ton ürün elde etmiştik. Bu miktarın bu sene doğadaki çeşitliliğin de etkisiyle 300 tona çıkmasını bekliyoruz. Benim binden fazla kovanım var. Her kovandan yılda en fazla 3 kilogram bal elde edebiliyorum. Ama üretici arılara şeker verirse bir kovandan yıllık 6 kilogram bal verebilir. Bu nedenle Çatak Arıcılar Birliği olarak piyasada maliyet fiyatı bile olmayan kilosu 10 liraya satılan balları kesinlikle tavsiye etmiyoruz." Kaliteli süzme balın çeşitli işlemlerin ardından elde edildiğine değinen Semo, süzme makinesinden geçirilen balın, etrafı 40 santigrat derece sıcaklıktaki suyla kaplı makinelerde dinlendirildikten sonra satışa hazır hale geldiğini dile getirdi. Semo, organik balların renginin mevsimlere göre farklılık gösterdiğine işaret ederek, kavanozlardaki balların rengindeki değişikliğin mevsimsel farklılıklardan kaynaklandığını sözlerine ekledi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler