YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Arılar Yapay Tohumlama Yöntemiyle Direnç Kazandırılıyor

Muğla bal arısını korumak için Amerikan Yavru Çürüklüğü Hastalığı’na karşı direnç geliştirme projesi çalışmaları sürüyor....

Arılar Yapay Tohumlama Yöntemiyle Direnç Kazandırılıyor

Muğla bal arısını korumak için Amerikan Yavru Çürüklüğü Hastalığı’na karşı direnç geliştirme projesi çalışmaları sürüyor. Muğla Arı Yetiştiricileri Birliği laboratuvarında yapay tohumlama tekniği kullanılarak, hastalıklara karşı dirençli ve agresif davranışı olmayan arı kolonileri üretiliyor.

Muğla Arı Yetiştiricileri Birliği, Namık Kemal Üniversitesi, Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) ve Muğla Gıda Tarım ve Hayvanlık İl Müdürlüğü'nün ortak yürüttüğü proje çalışmaları devam ediyor. Namık Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Biyoteknoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Devrim Oskay, 2006 yılından buyana iklim değişikliği, kimyasallar ve zirai ilaçlar nedeniyle arılarda büyük koloni kayıpları yaşandığını söyledi. Yerli arı eko tipi olan Muğla Arısının Amerikan Yavru Çürüklüğü hastalığına karşı dirençli hale getirecek damızlık ana arılar ürettiklerini belirten Oskay, "Proje sayesinde bu damızlık anaları kullanan arıcılarımızın kovanlarına kimyasallar ve antibiyotikler akmak zorunda kalmayacak. Hastalıklara karşı dirençli, yaşama gücü daha yüksek arı kolonileri yetiştirerek, Muğla balının kalitesini artıracağız." dedi.

Oskay, hastalıklara karşı kullanılan ilaçların arının bağışıklık sistemine karşı olumsuz yan etkilerinin yanı sıra ürünlerdeki ilaç kalıntıların da insan sağlığına olumsuz yönde etkiler yaptığını anlatarak, "Bu etkileri ortadan kaldırmak istiyoruz. Bu hastalıklara karşı damızlık ana yetiştirerek, üreticilerimize verebilirsek kovanlarında kimyasal kullanmak zorunda kalmayacak. Proje kapsamında 225 koloni seçildi. Arıların Muğla arısı olduğunun genetik tanımlaması, ODTÜ Biyoloji Bölümü'nde yapıldı. Proje için Muğla dışına çıkmamış işletmelerdeki koloniler seçildi. Kolonilere çeşitli testler uygulandıktan sonra erkek arılar kafeslere konularak laboratuvar ortamına getirildi. Laboratuvar ortamında şırınga yardımıyla erkek arılardan alınan spermler, yapay tohumlama tekniği kullanılarak ana arılara enjekte edildi. Ana arılar daha sonra numaralandırılarak yumurtlamaya hazır olacakları kovanlara yerleştirildi. Yapay tohumlama tekniği ile koloni oluşturma işlemi, üç yıl boyunca devam edecek. Böylece elimizdeki 200 kovanın yüzde 95'inin hijyen bakımından en üst düzeyde olmasını hedefliyoruz." diye konuştu.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler