HABER

Arınç, 83 yıllık sırrı açıkladı

ANKARA (İHA) - TBMM Başkanı Bülent Arınç, 83 yıl önce yapılan ve bugüne kadar sır olarak saklanan, 'Kazanılacak olan bağımsızlık savaşımızın verimli olması neye bağlıdır' anketinin sonuçlarını açıkladı. Arınç, ilk Meclis'in milletvekillerinin ankete ekonomik gelişme, eğitime önem verilmesi ve halkın egemen olması' cevaplarını verdiklerini söyledi.

Meclis'in açılışının 84. yıldönümü münasebetiyle Ulus'taki Birinci Meclis Binası'nda bir anma töreni düzenlendi. Törene, TBMM Başkanı Bülent Arınç, Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hilmi Özkök, Devlet Bakanı Güldal Akşit, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Özden Örnek, Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral İbrahim Fırtına ve Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Şener Eruygur ile milletvekilleri katıldı. Anma töreni, Sinop Mebusu Şerif Bey'in 84 yıl önce aynı salonda yaptığı açılış konuşmasıyla başladı. Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasından sonra TBMM Başkanı Bülent Arınç kürsüye geldi. Arınç'ın konuşması sırasında seymenler kürsünün etrafında bekledi.

84 yıl önce bu salonda 128 kişinin bir karar aldıklarını, verilen o kararın, o dönemin şartları içinde alınmış en radikal ve en cesur karar olduğunu dile getiren Arınç, Anadolu'nun her yanından gelen bu cesur adamların, tüm dünyaya, savaşın orta yerinde, dağılmış orduların ağıtları arasında henüz kan dökülmeye devam ederken bir mesaj gönderdiklerini, bu mesajın 'ülkenin kaderine halk iradesi el koymuştur' mesajı olduğunu vurguladı. Yapılan bu çıkışı iki kelimeyle tanımlayabileceklerini ifade eden Arınç şunları söyledi:
"Meydan okuma. Bu meydan okuma o denli sıra dışıydı ki ne İstanbul hükümeti, ne de işgal kuvvetleri bunu inandırıcı buldu. Onlara göre bu meydan okuma bir avuç serdengeçtinin geçici hevesiydi. Oysa tarih onların dediği gibi devam etmedi. Tarihin akışılı hep idealleri için kendilerini feda eden kahramanlar değiştirmiştir. Yine öyle oldu".

Kendi külleri üzerinde yeniden bir varolma savaşı başlatan Anadolu'nun, bağımsız ve özgür bir ülke için örgütlendiğini anlatan Arınç, bu örgütlenmenin merkezi ve tek meşru organının Büyük Millet Meclisi, örgütlenmenin en önemli aktörünün ise Gazi Mustafa Kemal olduğunu ifade etti. Arınç, 23 Nisan 1920'de savaşın bir kez daha başladığını ve bağımsızlık için yeniden meydan okunduğunu kaydetti.

Arınç, konuşmasında bugüne kadar bilinmeyen tarihi bir olayı da açıkladı. 1921 yılı Temmuz ayında Yunan ordusunun kesin bir zafer kazanmak için başlattığı taarruz sonrasında Sakarya'ya kadar ilerlediğini hatırlatan Arınç, milli mücadeleyi yönetenlerin Meclis'i Kayseri'ye taşımaya karar verdiklerini söyledi. Bir grup milletvekilinin Kayseri'ye giderek Meclis binası için hazırlıklara başladığını anlatan Arınç, bu sırada Büyük Millet Meclisi'nde Evrak ve Tehrirat Müdürü olan Necmettin Sahir Salın'ın, bütün kargaşa, savaş ve isyan döneminin ortasında Türkiye'nin sosyal bilimler geçmişi açısından tarihe geçecek bir çalışma başlattığını belirtti. Bu çalışmanın tek soruluk bir anket olduğunu bildiren Arınç, ankette sorulan sorunun ise 'bağımsızlık savaşımızın bolluk getirici, bilgi ışığı taşıyıcı ve verimli olması neye bağlıdır?' olduğunu kaydetti. Arınç bu sorunun 'Aydınlık ve güçlü bir Türkiye için zaferden sonra ne yapmalıyız' şeklinde yorumlanabileceğini dile getirdi. Bu soruyu bir kağıda yazıp çoğaltan Necmettin Sahir Bey'in büyük güçlükler altında çalıştığını ve zafer kazanıldıktan sonra ankete verilen cevapları mukaddes bir sır gibi saklayacağını söylediğini anlatan Arınç, yıllar sonra Necmettin Sahir Bey'in dediği herşeyin gerçekleştiğini ve zaferi Türk ulusunun kazandığını kaydetti. Bu anketin Necmettin Sahir Sılan'ın hayatını kaybettiği 1992 yılına kadar özel arşivinde sır olarak saklandığını, daha sonra Tarih Vakfı'na bağışlandığını açıklayan Arınç, geçen yıl Vakıf yöneticilerinin, anket sonuçlarının kamuoyuna açıklanmasına karar verdiğini ve bunun Meclis'in eliyle yapılmasını istediklerini belirtti. Arınç, bu teklifi tereddütsüz kabul ettiklerini söyleyerek çalışmayı bir kitap haline getirdiklerini bildirdi. Anketin Cumhuriyet tarihinin ilk bilimsel çalışması olduğuna dikkat çeken Arınç, milletvekillerinin yüzde 90'ının savaş ortamında bulunulmasına rağmen ankete cevap verdiklerini, Atatürk'ün de ankete sahip çıktığını ifade etti.

Cumhuriyet'in kurucularının gelecek için tasarılarını ve güçlü Türkiye için ne lazım geldiğini o dönemde açık yüreklilikle ifade ettiklerine işaret eden Arınç, daha 1920'li yıllarda milletvekillerinin çoğunun bilgi ışıkları saçacak, verimli, güçlü ve iyi yönetilecek bir Türkiye'nin neye ihtiyacı olduğunu doğru tespit ettiklerini söyledi. Arınç, aydınlık ve güçlü bir Türkiye için yapılması gerekenleri daha savaşın ortasında milletvekillerinin önem sırasına göre şöyle tasnif ettiklerini belirtti:
"1- Ekonomik Gelişme 2- Eğitime önem verilmesi 3- Halkın egemen olması ve halkın yönetimi 4- Adalet, adil yönetim, hızlı adliye 5- Azim, kararlılık, birlik beraberlik, sevgi 6- İyi, temiz, baskıcı olmayan uzman yönetimi".

Tasniflerin yaklaşık 20 kategoride sıralandığını ve bunlar arasında bürokratik olmayan devlet yönetimi, iyi sosyal koşullar, Türkçe'nin güçlendirilmesi, İslam maneviyatına önem verilmesi, yasaların egemen olması gibi birçok görüşün bulunduğunu dile getiren Arınç, bir siyasetçi, milletvekili ve Meclis Başkanı olarak bu cevaplardan çok etkilendiğini vurguladı. Bu çalışmada Cumhuriyet'i ve Meclis'i kuran iradenin gelecek perspektifinin ne kadar güçlü ar bilinmeyen tarihi bir olayı olduğunu gördüklerini söyleyen Arınç, "1920'lerde sahip olunan vizyonun bizi bugünlere taşıdığını görmenin, o dönem insanlarına duyduğumuz hayranlığı artırdığı kanaatindeyim" dedi. Bu anketin Türk ulusunun sahip olduğu kültürel birimik ve vizyonun ne derece güçlü olduğunu gösterdiğini belirten Arınç, 84 yıl önce çizilen vizyonun bugün hala geçerliliğini koruduğunu vurguladı. Arınç, 84 yıl önce sahip olunan bu perspektife rağmen Türkiye'nin hakettiği ideal yerde olmadığını söyledi. Arınç, "Bu ülkede bilginin peşinde koşan daha nice Necmettin Sahir Sılan'lar yetiştirmeli ki bizler de 84 yıl sonrasına güçlü gelecek perspektifleri bırakabilelim. Ankete verilen cevaplarda belirtildiği gibi azim, kararlılık, birlik, beraberlik ve sevgi içinde bu ülke parlayan bir yıldız gibi etrafına ışık saçacaktır" şeklinde konuştu. Arınç, anketin 'İlk Meclis'in Milletvekillerinin Gelecekteki Beklentileri Anketi' adıyla kitap haline getirildiğini ve tüm kurumlara gönderileceğini açıkladı.

Anma töreninin ardından TBMM Başkanı Arınç Meclis Özel Defteri'ni imzaladı. Seymenlerin gösterilerini izleyen Arınç, Birinci Meclis Binası'ndan ayrılışında 23 Nisan için Çad'dan Ankara'ya gelen Türk Koleji öğrencileri ile karşılaştı. Çad'lı 6 minik öğrenci Arınç'a İstiklal Marşı'nı okudu ve Türkçe çocuk şarkıları söyledi.

En Çok Aranan Haberler