YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Arınç Bitlis'te AK Parti'nin 9 yılını anlattı

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, ''Bugün binlerce vakıfımız var, binlercesi de geçmiş zaman içinde kaybolmuş.

Arınç Bitlis'te AK Parti'nin 9 yılını anlattı

Türkiye'de öyle bir dönem gelmiş ki vakıf eserlerinin çoğu satılmış ve amacının dışında kullanılmaya başlanmış'' dedi.

Bitlis Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından Bitlis Polis Evi'nde düzenlenen Vakıf Medeniyeti Eğitim Yılı programına katılan Arınç, AK Parti'nin hükümetinin vakıflara sahip çıktığını ve 8,5 yıl içinde vakıfları adeta yeniden icra ettiklerini söyledi.

Türkiye'de 2002 yılına kadar restore edilen ve onarılabilen vakıf eseri sayısının 50'yi geçmediğini ifade eden Arınç, şöyle konuştu:

''Bizim 8,5 yılda yaptığımız tadilat, restorasyon ve onarım sayısı 3 bin 500'e yakın. Yani yıllık 500'e yakın eseri ayağa kaldırdık. Vakıf inancımızda yeri olan bir kurum. İnsanlar sırf Allah rızasını gözeterek mallarını, mülklerini ve ellerindeki bir menfaati insanların istifadesine sunarlar. Bizim halkımız insanı da esas almamıştır. Bugün binlerce vakfımız var. Binlercesi de geçmiş zaman içinde kaybolmuş. Türkiye'de öyle bir dönem gelmiş ki vakıf eserlerinin çoğu satılmış ve amacının dışında kullanılmaya başlanmış. Hükümet olarak vakıflara sahip çıktık. Hükümetimiz döneminde 8,5 yıl içinde vakıfları adeta yeniden icra ettik. 2002 yılına kadar Türkiye'de restore edilen onarılabilen vakıf eseri sayısı 50'yi geçmezdi. Bizim 8,5 yılda yaptığımız tadilat, restorasyon ve onarım sayısı 3 bin 500'e yakın. Yani yıllık 500'e yakın eseri ayağa kaldırdık. Bunlar içinde bugünün parasıyla birkaç yüz milyar verdiğimiz de var. Süleymaniye, Fatih ve Mihrimah Sultan Cami'sinin restorasyonları için 17 ile 21 milyon arasında bedel ödediğimiz restorasyonlarımız var.''

Vakıfların genel bütçeden para almadığını, bütçelerinin özel olduğunu bildiren Arınç, kendi kaynaklarından elde ettikleri miktarı, vakıfların restorasyonu ve korunması için harcadığını kaydetti.

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Arınç, vakıfların 2011 yılı bütçesinin 400 milyon TL olduğunu, bütün bölge müdürlüğü, genel müdürlük personeli, bakanlık olarak vakıfları korumak, geliştirmek mecburiyetinde olduklarını belirterek, şöyle devam etti:

''Vakıf sadece cami değildir. Vakıf, cami, kervansaray, imaret, han, hamam, aşevi, darülşifa ve külliyedir. Geçmişte var olanları biz şimdi korumak, kollamak ve bizden sonrakilere aktarmak istiyoruz. Vakıflar çok çeşitli hale geldi. Yeni Vakıflar Kanunu çıktı. Bu kanun bize yeni imkanlar sağladı. Bugün artık restore et-işlet devret, yap-işlet-devret, kat karışılığı gibi akar cinsinden olan gayrimenkullerimizi değerlendirebiliyoruz. Çok şükür paramızda var, paramızı da yerinde harcıyoruz. Sadece bunlar imar icrası değil, fakir çocuklara, ailelere yardım yapıyoruz. Kuru gıda yardımı ve diğer konuları da yerine getiriyoruz.''

''2 VAKIF ÜNİVERSİTESİ KURDUK'' Bu yıl Vakıflar Haftasını Vakıf Medeniyeti Eğitim Yılı olarak kutladıklarını bildiren Bakan Arınç, Vakıflar Genel Müdürlüğünün ''Bez Maden'' ve ''Fatih Sultan Mehmet'' vakıf üniversitelerini kurduğunu söyledi ve sözlerini şöyle sürdürdü:

''Geçtiğimiz yıllarda, sağlık ve su gibi konularda kutlamalar yapıldı. Bu yıl eğitim yılı ve çok önemli. Geleceğimizin, evlatlarımızın iyi yetişmesi, nitelikli bir eğitim alması, milli ve manevi değerlerden mahrum olmaması, ailelerine, büyüklerine, akrabalarına saygılı ve inançlı olması bizim emelimizdir. Bu nedenle devlet olarak eğitime önem veriyoruz. Eğitim amaçlı vakıf edilen birçok gayrimenkul olmasına rağmen bir üniversite kurmak kimsenin aklına gelmemişti. 2010 yılında Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından iki vakıf üniversitesi kurduk. Bu üniversitelerin öğrencileri ve öğretim görevlileri var. 1,5 yıldır görev yapıyorlar. Bunlardan biri Bez Maden Vakıf Üniversitesidir. Hayır amaçlı olarak bırakılan bir vakıf, yüzyıldır fakirlere tedavi ve sağlık yardımı yapıyordu. Şimdi biz bunu üniversite haline getirdik. İkinci ise Fatih Sultan Mehmet Üniversitesidir. Fatih Sultan Mehmet gibi çağ açıp, çağ kapatan bir padişahın ve bir sultanın ismini üniversitede yaşatıyoruz. Sizin evlatlarınız Bitlis Eren Üniversitesinde, hem de İstanbul'da bizim üniversitelerimizde okur. Vakıf haftamızın hayırlı olmasını diliyor ve vakıf bilincinin mutlaka yaşatılması gerektiğine inanıyorum.''

Bitlis Vakıflar Bölge Müdürü Metin Evsen'in de konuşmasının ardından Bitlis Polis Evi'nde düzenlenen yemeğe geçildi.

Yemeğe, Bitlis Valisi Nurettin Yılmaz, Muş Valisi Ali Çınar, Bitlis Belediye Başkanı Fehmi Alaydın, AK Parti Bitlis milletvekili adayları Vedat Demiröz, Vahit Kiler, M. Zeki Peker, Bitlis Vakıflar Bölge Müdürlüğü personeli katıldı.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler