HABER

Arınç: Bu anayasa dar geliyor

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, 1982 Anayasası'nın Türkiye'ye artık dar geldiğini belirtti.

Arınç: Bu anayasa dar geliyor

Arınç, ''Biz diyaloğa ve uzlaşmaya açık bir çalışma yapıyoruz. Yanlışımızı düzeltmeye ve eksiğimizi de tamamlamaya hazırız'' dedi.

Arınç, TBMM Adalet Komisyonu Başkanı Ahmet İyimaya ve AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Haluk İpek ile Anayasa değişikliği paketiyle ilgili olarak, Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu'nu (KESK) ziyaret etti.

Görüşmenin ardından gazetecilere açıklamada bulunan Arınç, Evren ve KESK yöneticilerinin ayrımcılığa, ırka dayalı bir Anayasa yapımına karşı olduklarını dile getirdiklerini söyledi.

''Bunlar saygıdeğer düşüncelerdir'' diyen Arınç, KESK'i ziyaretlerinde hazırladıkları paketi sunduklarını, bunun bir taslak olduğunu, KESK tarafından hem bugünkü düşüncelerinin hem de taslakla ilgili etraflı düşünce ve eleştirilerini ileteceğini belirtti. Arınç, gelecek haftaya kadar yeniden düzenlemek ve bazılarını ekleme imkanlarının da bulunacağını ifade etti.

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Arınç, şöyle konuştu:

''Bu bir çalışmanın ürünüdür. Bizim siyasi partilerden de beklediğimiz ya kendi önerilerini bize iletmeleri ya da bizim önerilerimiz üzerinde düşünce ve fikirlerin açıklamalarıdır. Biz diyaloğa ve uzlaşmaya açık bir çalışma yapıyoruz. Yanlışımızı düzeltmeye ve eksiğimizi de tamamlamaya hazırız.''

KESK Genel Başkanı Sami Evren de görüşmede Anayasa paketine ilişkin öneri ve eleştirileri ilettiklerini söyledi.

1982 Anayasası'nın 1987'den itibaren 81 maddesinin değiştiğini, yeni değişikliklerle bunun 100 maddeye kadar çıkacağını dile getiren Evren, ancak tüm bu değişikliklere rağmen Anayasa'nın ruhunun ve zihniyetinin değişmediğini, bir eleştiri konusu yaptıklarını belirtti.

Devletin çalışma hayatının demokratikleşmesini güvence altına alması gerektiğini ifade eden Evren, iş güvencesinin de büyük önem taşıdığını dile getirdi. Evren, kamu hizmetlerinin, piyasanın insafına teslim edilmemesini istedi.

Evren, şöyle devam etti:

''Demokratikleşme konusunda son bir yıldır çok tartışmalar gerçekleşti ama bu tartışmalar içerisinde özellikle Kürt sorununun çözümüne yönelik demokratik bir açılımı maalesef burada göremediğimiz eleştirisini de söyledik. Yine Anayasa'nın 42. maddesinin mutlaka kaldırılması gerektiğini ifade ettik. Çünkü, 'Devletin resmi dili Türkçe'dir'. Burada herhangi bir sorun ve tartışma zaten yoktur ama diğer dillerin yasaklanması, özellikle ana dilde eğitim hakkının yasaklanması gibi çağdışı hükümlerin Anayasa'da olması gerekmiyor. Özellikle Alevi yurttaşların talebi olan Anayasa'nın 24. maddesinin yani zorunlu din derslerinin kaldırılması talebinin çok dikkate alınmadığını gördük.''

AA

En Çok Aranan Haberler