Hakime TORUN / ANKARA "PYD, YPG BÖLGEDEKİ ARAP VE TÜRKMENLERE YÖNELİK BİR GÖÇ DALGASI MEYDANA GETİRME ARZUSU VAR"
Suriye'nin Telabyad kentindeki IŞİD saldırılarına ilişkin bir soruya Arınç, "Alınan önlemler var. PYD, YPG ve diğer bazı unsurların bölgedeki Arap ve Türkmenlere yönelik bir göç dalgası meydana getirme arzusu var. Kısmen de DEAŞ işin içerisine giriyor. Bizim güneyimizde, Suriye'nin kuzeyinde Türkiye'yi tehdit edecek oluşumlara izin vermemek gerektiğini baştan beri söylüyoruz. Maalesef Esed rejiminin silahlarını kendi halkına doğrultmasından sonra 5 yılı aşkın bir süredir Suriye'de bir trajedi yaşanıyor. Bu trajedi sonucunda da ülkeye dışarıdan giren güçler bir kaos ortamını meydan getirdiler. Bu kaos ortamı içerisinde de silahlı çarpışan güçler var. Elde ettikleri mevziler var. Bu sebeple insanların can kaybına uğradıklarını farklı ülkelere sığınmak zorunda olduklarını biliyoruz. Bunun nedeni uçaklar, helikopterler ile şehrin bombalanması. Ülkede eli kanlı yönetimin olduğunu biliyoruz. Ülkeye dışarıdan sızan ve muhaliflerin güçsüzlüğünden istifade ederek kendi ideolojileri doğrultusunda hareket eden güçlere karşı da bir hareket yürütülüyor" diye konuştu.
"TÜRKİYE KENDİ İÇ VE DIŞ GÜVENLİĞİ BAKIMINDAN GEREKEN HER TÜRLÜ TEDBİRLERİ ALIYOR"
Arınç, "Türkiye kendi iç ve dış güvenliği bakımından gereken her türlü tedbirleri alıyor ve süreci yakından takip ediyor. Sürece müdahil olan güçlerle bazen Türkiye'nin bakış açısı farklılık gösterebiliyor. Türkiye'nin Suriye'de hem muhalif kesimlere hem de Türkmenlere yönelik siyasi desteği olduğu biliniyor. Türkiye'nin sınır güvenliği konusunda alınacak askeri tedbirler masaya yatırıldı. Sığınmacıların kabulü konusu gündeme alındı ve değerlendirildi. Dış politikamız açısından, Dışişleri Bakanı ve AB Bakanımıza Sayın Başbakanımız talimat verdi" açıklamasında bulundu.
"DIŞİŞLERİ BAKANIMIZ BM GENEL SEKRETERİ, BM MÜLTECİLER YÜKSEK KOMİSERLİĞİ'NE KONUYLA İLGİLİ MEKTUP YAZDI"
Arınç, "Dışişleri Bakanımız bu an itibariyle BM Genel Sekreteri, BM Mülteciler Yüksek Komiserliği'ne konuyla ilgili mektup yazdı. Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi'nde konunun ele alınması için talebimiz var. G-7 ülkelerinin Dışişleri Bakanlıklarına gerekli mektuplar yazıldı ve onlara da sorumluluk düştüğü anlatıldı. Sayın Dışişleri Bakanımız NATO'ya da mektup yazıldı. Bunların dışında, askeri olarak neler yapılabileceği ve İçişleri ve diğer Bakanlıklarımız tarafından alınan ve alınacak özel önlemler hakkında ise bilgi veremem" ifadelerini kullandı.
"TELABYAD'IN YPG'NİN KONTROLÜNE GEÇTİĞİ İDDİASI DOĞRU DEĞİL"
"Telabyad'ın YPG'nin eline geçtiği bilgisi var. Göç dalgası halinde ne yapılacak?" soruları üzerine Arınç, "İnsani olarak bu çok istediğimiz bir durum olmaz. Ama aman dileyene biz kapılarımızı kapatamayız. Belki bazı batı ülkeleri böyle bir durum karşısında sağır, kör, dilsiz olabilirler. Kapılarımızı açmak mecburiyetinde kaldık ve bugün 1 milyon 600 bin sığınmacı Türkiye'de. Daha sonra Kobani'den gelen 200 bin kişiye kapılarımızı açtık. Kobani'den IŞİD'in çekilmesiyle bu kişiler yeniden Kobani'ye dönmüşlerdir. Bir sınır ve bir rakam koymak mümkün değil. Telabyad'ın YPG'nin kontrolüne geçtiği iddiası doğru değil. Bu konu hakkında bilgi gelmedi ve Bakanlar Kurulu'nda konuşulmadı" diye konuştu.
"HÜKÜMET KURULAMAZSA CUMHURBAŞKANIMIZIN DA DAHİL OLMASI İLE BİR ERKEN SEÇİM ORTAYA ÇIKABİLECEKTİR"
Koalisyon hükümetine ilişkin Arınç, "Genel değerlendirmeyi Sayın Başbakan yaptı. Onlara ilave edilecek bir husus yok. Diğer genel başkanlar içerisinde basına aksedenler var, aksetmeyenler var. Bakanlıkların paylaşımına yönelik spekülatif haberler var. Biz bunlara itibar etmeyiz. Özellikle milletvekillerinin açıklamaları partilerini değil, kendilerini bağlar. Partilerin yetkili kurulları önemlidir. Partiler, bunların basın önünde ekran önünde bunların konuşulmasına izin vermemelidir. Bu konuda en iyi örnek Ak Parti'dir. Hükümeti kurma görevi Sayın Cumhurbaşkanı tarafından anayasa gereğince herhalde Ak Parti'nin genel başkanına verilecek. Ak Parti genel Başkanı kiminle koalisyon kurulabileceği konusunda zannediyorum siyasi partilerin genel başkanları ile samimi, dürüst görüşmeler yapacak. Temel ilkeler üzerinde anlaşmalar olabilirse bir koalisyon hükümeti kurulacak. Sayın genel başkanımız kuramaz ise göreceksiniz herhalde ikinci olarak sayın Kılıçdaroğlu'na bu görev verilecektir. O da siyasi partiler ile görüşecek. Kararını bir şekilde duyuracaktır. Ya hükümeti karabilir veya kurmazsa o da iade edecektir. Ondan sonrası Allah kerim değil. Belli bir süreç geçer de hükümet kurulamazsa Cumhurbaşkanımızın da dahil olması ile bir erken seçim ortaya çıkabilecektir" ifadelerini kullandı.
"EKONOMİDE ŞU AN İSTİKRAR DEVAM EDİYOR"
Ekonomide istikrarın devam ettiğini vurgulayan Arınç, "Bizim şu veya bu tercihimiz söz konusu olmaz. Ekonomide şu an istikrar devam ediyor. İş çevreleri ve ekonomik çevreler istikrarı devam ettirecek bir hükümet istiyor" ifadelerini kullandı.
"KIRMIZI ÇİZGİLERİM VAR BUNDAN ASLA ASLA VAZGEÇMEM ANLAYIŞI DOĞRU DEĞİL"
Arınç, "Bazı genel başkanlar ben şurada olmam, burada olmam diyerek kapıları kapatmış olabilirler. Bu doğru bir tavır değildir. Ben şu şu kırmızı çizgilerim var. Bundan asla asla vazgeçmem doğru değildir. Temel ilkeler ve prensipler çerçevesinde görüşmeler yapılabilir" dedi.
"BİZ MADEM Kİ; BİR KOALİSYON HÜKÜMETİ KURMAYA MECBUR KALDIK, MİLLETİMİZİ SUÇLAMIYORUZ"
Arınç, "Biz madem ki; bir koalisyon hükümeti kurmaya mecbur kaldık, milletimizi suçlamıyoruz kararına saygı duyuyoruz. İstikrarı devam ettirecek bir güçlü koalisyon kurulması gerektiğine inanıyoruz" dedi.
"KILIÇDAROĞLU'NUN AÇIKLAMALARINDAKİ EKSİK, ÇÖZÜM SÜRECİ İLE İLGİLİ BİR CÜMLE ETMİYOR"
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun bugün yaptığı açıklamalara değinen Arınç, "Sayın Kılıçdaroğlu'nun bugünkü konuşmasında yaptığı açıklamaları değerlendirdik. Bunlar bugün yapılmış açıklamalardır. Ve bunlar zamanla değerlendirilir. Dikkatle okudum açıklamalarını. Siyasi değerlendirmeler yapıyor. Hepsine saygı duyabiliriz. Ama çok büyük bir eksiklik tespit ettim. 12-13-14 tane başlık var. Bir ana muhalefet partisi lideri böyle kapsamlı bir açıklama yapıyor da nasıl oluyor da çözüm süreci ile ilgili bir cümle etmiyor. Bunu bir eksiklik olarak görüyorum. Bu açıklamalarına devam edecekse, çözüm süreciyle ilgili düşüncelerini de kamuoyuna açıklaması fayda olacaktır" diye konuştu.
"AK PARTİ İLE CHP YA DA HERHANGİ BİR PARTİ İLE ÜST YA DA ALT DÜZEYDE RESMİ BİR GÖRÜŞME OLMADI"
Arınç, "AK Parti ile CHP ya da herhangi bir parti ile üst ya da alt düzeyde resmi bir görüşme olmadı. Bazı partililer, arkadaş olarak ve özel nedenlerle başka partilerdeki arkadaşlarıyla görüşmüş olabilir ama resmi bir görüşme yok" dedi.
"ANADOLU KIRMIZI SERT BUĞDAYIN MÜDAHALE ALIM FİYATI TON BAŞINA 862 TÜRK LİRASI"
Hububat alım fiyatlarına ilişkin Arınç, "Bu yıl Anadolu kırmızı sert buğdayın müdahale alım fiyatı 2015 yılı ürünü için ton başına 862 Türk lirası olarak belirlendi. Bu yüksek bir rakamdır. Yüzde 20'lik bir artış söz konusu" dedi.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz