HABER

Arınç, içtüzük değişiklik teklifi verdi

Arınç, içtüzük değişiklik teklifi verdi

ANKARA (İHA) - TBMM Başkanı Bülent Arınç, TBMM İçtüzük Değişiklik Teklifi'ni sundu. 103 maddelik değişiklik teklifinde, TBMM Başkanı'na güvensizlik başta olmak üzere önemli değişiklikler bulunuyor.

Parlamento'da, Başkanlık Divanı Salonu'nda bugün bir basın toplantısı düzenleyen TBMM Başkanı Arınç, 103 maddelik TBMM İçtüzük Değişiklik Teklifi ile ilgili bilgi verdi. Arınç, içtüzük değişiklik teklifinin TBMM'de grubu bulunan veya bulunmayan bütün partilere sunulduğunu, 5 ay süren beklemenin ardından 'Görüş bildirmiyoruz' diyen CHP dışında her partinin kapsamlı bir çalışmayı kendilerine sunduklarını ifade ederek, CHP'nin bu tavrını kamuoyunun değerlendirmesine bıraktığını ifade etti.
İçtüzük değişikliği konusunda bugüne kadar verilen değişiklik tekliflerinin de değerlendirildiğini ve yeni bir çalışma yapıldığını hatırlatan Arınç, teklifle 97 maddede değişiklik öngörüldüğünü, 20 maddenin yürürlükten kaldırıldığını ve 7 yeni maddenin konulduğunu kaydettiği açıklamasında, teklifin, halen yürürlükte olan içtüzükten 12 madde eksik olduğuna da dikkat çekti.

Hedeflerinin katılımcı, yorumları ortadan kaldıran, iyi işleyen bir yasamayı ortaya koyan bir içtüzük olduğunu belirten TBMM Başkanı Arınç, önemli bazı başlıklara da değindi. Yeni içtüzükte TBMM Başkanı'na karşı güvensizlik bildirilebileceği hükmü bulunduğunu, bunun tartışmalara sebep olduğunu ancak tüzükte bu hükmün korunduğunu ifade eden Arınç, "Güvensizlik oylaması ayıp, utanılacak bir şey değildir" dedi. Arınç, TBMM Başkanı ile ilgili bu uygulamanın ilk defa konulduğunun altını da çizdi.

Arınç, açıklamalarında bazı ihtisas komisyonlarının birleştirildiğini, komisyon sayısının 12'ye düşürüldüğünü kaydederek, birleştirilen komisyonlara örnek olarak 'Anayasa-Adalet', 'Dilekçe-İnsan Hakları' olarak gösterdi. Az komisyonla daha iyi çalışma yapılmasını hedeflediklerini ifade eden Arınç, Meclis Araştırma Komisyonları'nın da daha aktif hale getirileceğini belirtti.

Arınç, açıklamalarında Genel Kurul'un çalışma saatlerinin değiştirildiğine de işaret etti. Genel Kurul'un pazartesi, salı, çarşamba ve perşembe günleri 14.00-19.00 saatleri arasında çalışmasının öngörüldüğünü, milletvekillerine ise 10 günlük hem dinlenme hem de seçmenleriyle biraraya gelme imkanı getirildiğini kaydetti.

En Çok Aranan Haberler