Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, geçmişte imam hatip liselerine ‘irtica yuvası’ denilerek büyük yanlış yapıldığını söyledi. Çocukların bu okullara gittiğini söylemekten çekindiğini kaydeden Arınç, “Bu okullar ilk açıldığında çocuklar hangi okula gittiğini söylemiyordu. İmam hatip lisesinde okuyorum deyince, birileri ‘siz cenaze mi yıkayacaksınız’ diyorlardı. 'Para ve hak toplayanlardan mı olacaksınız’ diyorlardı. Bu gencecik yavrular başları dik ve alınları açıktı. 'Daha fazlasını okuyacağım, anneme ve babama faydalı olacağım' dediler. Çok şükür bugün bu okulların mezunlarından öyle güzide, çalışkan, öyle başarılı insanlar çıkıyor ki, artık ‘cenaze yıkayacak imam mı olacaksın’ diye sormuyorlar. 'Tayyip Erdoğan gibi başbakan mı olacaksın' diyorlar.” dedi.
Bursa temaslarını sürdüren Bülent Arınç, Cuma namazını, Gemlik’te Soluksubaşı Camii’nde kıldı. Ardından hayatını kaybeden Ali Rıza Bayraktaroğlu’nun cenazesine katıldı. Buradan Vali Şahabettin Harput ve Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe ile birlikte Gemlik Anadolu İmam Hatip Lisesi’ne gitti. Öğrencilerle öğle yemeğinde bir araya gelen Arınç'a lise öğrencileri yoğun ilgi gösterdi. Arınç, yemeğin ardından Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından yaptırılan Gemlik Kapalı Spor Salonu’nun açılışını yaptı.
Arınç törende yaptığı konuşmada, son günlerde terör olayları sebebiyle herkesin üzüntülü olduğunun altını çizdi. Arınç şöyle konuştu: “Belli bir bölgemizde adeta facia yaşanıyor. İnşallah bu felaket tez zamanda yok olacak. Ülkemiz huzura, mutluluğa ulaşacak. Teröre yol açacak çok fazla sebep var. Bunları yok edersek terörle mücadelede başarılı olursunuz. 2004 yılında TBMM Başkanı iken Ağrı Doğubayazıt’a ziyarette bulundum. Doğubayazıt’ta yetişmiş İbrahim Yassıboğa isimli bir tekstilci, 'Ben fakir fukara bir çocuktum. Tekstil işine başladım ve zengin oldum. Şimdi kendi mahalleme okul yapmak istiyorum. Temel atma törenine katılır mısınız?' diye sordu. Çalışmış ve çabalamış iş güç sahibi olmuş. Doğubayazıt’ta mahallesine okul yaptırmak istedi. Zaten Türkiye’yi dolaşıyordum. İshak Paşa Sarayı karşısında temel atmaya gittik. Tribün hazırlandı. Protokol orada, şu protokole karşı ama Doğubayazıt’ın yoksul anneleri ve çocukları, halk arkada oturuyor. Şimdi herkes konuştu, benim içime şüphe düştü. Bu insanlar ne hisseder? Gelen birbirine konuşuyor. Biz halkız, bize sırtımızı dönüyor derler. Biz bunlar için bu okulu yapıyoruz. Bu halka hizmet olsun diye buralara geldik. Onların fikri ve düşüncesi beni hiç ilgilendirmiyor mu? Onlar benim yurttaşım, benim milletim. İçime düşen kurt sebebiyle bana sıra geldiğinde aldım kürsüyü bu tarafa döndüm. Protokol arkamda kaldı. Orada belki bin kişiye yakın insan vardı. Hepsi alkışlamaya ve zılgıt çekmeye başladı. Bizim devlet olarak halka bakışımız bir yanlışlık içinde. Onları dışlamadan onlarla aramızda küskünlük intibaını vermeden kucaklaşmalıyız.”
Doğubayazıt’ta yaşadığı bir olayı daha anlatan Arınç, hangi siyasi görüş olursa olsun kimseyi ayırt etmediklerini ifade ederek, şöyle devam etti: “Gittiğim her yerde vilayeti ziyaret ederdim. Vilayet devletimizi, belediye ise halkı temsil ediyordu. Bu niyetimi biliyorlar. Ama Doğubayazıt’ta belediye DTP’li idi. Ben de halkımı temsil eden belediyeyi ziyaret edeceğim dedim. Meğerse orada iddialaşmışlar. 'Onlar zaten belediyeye uğramayacak. Bunlar bizi halktan saymazlar.' Gittim ki belediye önünde çok sayıda kişi toplandı. Ben de belediyenin balkonunda güzel şeyler söyledim. Bu ülkede ayrımcılık bize yakışmaz. Biz siyasi bakış açısı ne olursa olsun kimseyi ayırt etmeyeceğiz. Vatandaşa öteki olduğu intibaını verecek hiçbir harekette bulunmayacağız.”
“İMAM HATİP LİSELERİNİN İSMİ DEĞİŞEBİLİR”
İmam hatip liselerinin çocuklar için yapıldığını söyleyen Arınç, şunları kaydetti: “Bu okullar bir mecburiyetten çıktı. 50 yıl öncesi başladı ve halen devam ediyor. Bu okullara kötü gözle bakanlar bir dönem geldiler tehlike olarak gördüler. İrtica yuvası olarak isimlendirdiler. Yanlış yaptılar. Haksızlık yaptılar. Bütün bu okulları kapatmak için çalıştılar. Türkiye böyle bir karanlık dönem yaşadı. Şimdi savcılar soruşturma yapıyor. İmam hatip liseleri özel liseler değil, Tevhidi Tedrisat Kanunu içinde MEB’in denetiminde bulunan okullar. Kitaplarını devlet veriyor. Fen liselerinde, Anadolu liselerinde olduğu gibi eğitim görüyorlar. Ne ikinci sınıftır ne 3. sınıf ne 5. sınıftır. İçinde imam hatip kelimesi var ya bir türlü affedilemiyor ve bağışlanmıyor. İçinde ayet-i kerime yok. Değişebilir. Belki çok daha iyi de olur. İmam hatip denmesi 60 sene önceki maziye dayanıyor. 'Çocuklar, akıllı olsun ve iyi yetişsin ve memlekete hizmet etsin diye eğitiliyor. Dininden ve maneviyatından da geride kalmasın. Çocuklarımızın manevi hayatlarında biraz daha iyi yetişmelerini istiyoruz.' dediler. 50 öncesi bu düşünce kabul gördü. Bu okul 75’lerde açılmıştır. Bugün Türkiye’de sayısı yüzlerce ifade edilecek imam hatip liseleri var. İlahiyat fakülteleri de bunun içinde. Bir kısmı YÖK bünyesinde, bir kısmı Milli Eğitim Bakanlığı bünyesinde. Bu okullardan altın nesil çıktı. Bu altın nesil milletine bağlı ve inancına saygılı çok güzel bir nesil. Medeniyetimize sevdalı bir nesil ortaya çıktı. Bütün okullarımızın tertemiz pırıl pırıl yavruları gibi imam hatiplerde yetişenler de memleketine bağlı çıktı.”
İmam hatip lisesinin Türkiye için tehlikeli olmadığına dikkat çeken Arınç, “Daha çok ileriye düşecek azme saygılı bir nesildi. Çok şükür bu okullara kem gözle bakanlar yanıldılar.” dedi.
“TAYYİP ERDOĞAN GİBİ BAŞBAKAN MI OLACAKSINIZ?” SORUSU
Kürsünün arkasındaki çocuklara seslenerek konuşan Arınç, “Çocuklar siz şanslısınız. Bu yıllarda başladınız. Bu okullar ilk açıldığında çocuklar hangi okula gittiğini söylemiyordu. İmam hatip lisesinde okuyorum deyince, birileri ‘siz cenaze mi yıkayacaksınız’ diyorlardı. 'Para ve hak toplayanlardan mı olacaksınız’ diyorlardı. Bu gencecik yavrular başları dik ve alınları açıktı. Daha fazlasını okuyacağım, anneme ve babama faydalı olacağım dediler. Toplum içinde kendileri alay edilen, küçümsenen bir varlık olarak bu günlere kadar geldiler. Çok şükür bugün bu okulların mezunlarından öyle güzide, çalışkan, öyle başarılı insanlar çıktı ki, artık cenaze yıkayacak, imam mı olacaksın diye sormuyorlar. 'Tayyip Erdoğan gibi başbakan mı olacaksın' diyorlar. Bu bir yarıştır. Çok daha başarılı olacağız. Daha çok Türkiye’yi ileri götüreceğiz. Daha iyi yetişeceğiz, ülkemizi büyük bir medeniyetin, büyük bir gayretin eseri olarak ortaya koyacağız. Allah'a inandığım gibi inanıyorum ki bu okullardan başbakanlar, yüksek yargı temsilcileri çıkacaktır.”
“İMAM HATİP LİSELERİ TÜRKİYE’NİN YÜZ AKIDIR”
Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, imam hatiplerin ilelebet eğitime devam edeceğine dikkat çekerek, “İmam hatip liseleri hangi isimle devam ederse etsin, Türkiye’de varlığını muhafaza edecek. On binlerce yeni öğrenciyi Türkiye’nin geleceğine hazırlayacak. En prestijli okullardan birisi olacak. 74 milyon insan, bu okulları tehlike olarak değil Allah’ın izniyle Türk eğitiminin yüz akı olarak görecek.” ifadelerini kullandı.
Öğrencilere de seslenen Arınç, “Eksiğiniz kalmasın. Bu güzel öğretmenlerinizden her zaman çok güzel şeyleri öğrenin. Türkiye sizlerle gurur duyuyor.” diye konuştu.
Konuşmaların ardından Arınç ve protokol üyeleri, spor salonun açılışını yaptı. Ardından Arınç, spor salonunu gezerek Başkan Recep Altepe ile birlikte bir süre voleybol oynadı. Spor salonu çıkışında KOAH hastası bir kadın Arınç’tan kendise yardım edilmesini istedi. Çıkışta Arınç, imam hatip lisesi öğrencileri ile görüşerek onlarla bir araya geldi.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz