YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Arınç: RTÜK, Ilk 9 Ayda 892 Müeyyide Kararı Aldı

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK)’nun uyarı, program durdurma, idari para...

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK)’nun uyarı, program durdurma, idari para cezası olmak üzere, Ocak-Eylül 2012 döneminde 892 müeyyide kararı aldığını belirterek, “Bu müeyyide kararlarının 724’ü reklam ihlalleri hakkında.” dedi.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda; Basın-Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü, Vakıflar Genel Müdürlüğü, Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu, Atatürk Araştırma Merkezi, Atatürk Kültür Merkezi, Türk Dil Kurumu, Türk Tarih Kurumu ve RTÜK’ün bütçeleri görüşülmeye başlandı. Kurumların bütçe sunumunu Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç yaptı.

Arınç, Türk Tarih Kurum’nun bütçe sunumunda, uluslararası kamuoyunda Türkiye aleyhine gündeme getirilen Ermeni meselesini, tarihi gerekçelere uygun bir şekilde anlatacak ve dünya kamuoyunda ses getirecek sinema filmi ve belgesel hazırlatılmasının hedeflendiğini belirtti.

RTÜK’ün çalışmaları hakkında da bilgi veren Arınç, Üst Kurul'ca kablolu yayın lisansı verilen 120 televizyon, 1 radyo, uydu ortamında yayın yapmak üzere uydu yayın lisansı verilen 225 televizyon, 74 radyo kuruluşu bulunduğunu belirtti. Arınç, “Karasal ortamda ise 247 televizyon ile bin 59 radyo kuruluşunun lisans başvurusu bulunmaktadır. Karasal ortamda bu kadar fazla kuruluşun başvurusu olmasına rağmen, 1994 yılından beri söz konusu kuruluşlara lisans verebilmek için gerekli sıralama ihalesi gerçekleştirilememiştir. Oysa Türkiye, 2006 yılında gerçekleştirilen Uluslararası Telekomünikasyon Birliği toplantısında, diğer ülkelerle birlikte karasal sayısal yayıncılığa geçme ve 2015 yılı itibariyle analog yayınları sonlandırma taahhüdünde bulunmuştur. İlk defa 6112 Sayılı Kanun'un yürürlüğe girmesiyle yıllardır sürüncemede kalan ve Türkiye’nin ayıbı haline gelen bu sorun çözüm aşamasına getirilmiştir.” dedi.

“KARASAL SAYISAL YAYIN İLE GÖRME VE İŞİTME ENGELLİLERİN TELEVİZYON YAYINLARINA ERİŞİMİ KOLAYLAŞACAK”

Karasal sayısal yayına geçişle birlikte, izleyicilere sunulan yayınların kalitesinin artacağını belirten Arınç, “Bu yayınlar, yayın kuruluşlarının tercihlerine ve altyapı olanaklarına göre yüksek çözünürlüklü veya standart çözünürlüklü olarak izlenebilecektir. Kapasite darlığı ve frekans karmaşası nedeniyle izlenemeyen kanallar da izlenebilir hale gelecektir.” diye konuştu.

Karasal sayısal yayınların başlamasıyla birlikte, görme ve işitme engellilerin televizyon yayınlarına erişiminin de kolaylaşacağını kaydeden Arınç, “RTÜK tarafından özellikleri belirlenen sayısal TV alıcıları ebeveyn denetim mekanizmalarını da destekleyecektir. Sayısal TV alıcılarıyla izleyiciler internete bağlanabilecek ve istek üzerine video interaktif reklam, kişiselleştirme, oylama, oyun ve sosyal ağlar gibi etkileşimli uygulamalara erişim sağlayabileceklerdir.” dedi.

“KULLANDIKLARI KANAL VE FREKANS İÇİN YAYIN KURULUŞLARINDAN YILLIK KULLANIM BEDELİ TAHSİL EDİLMEYE BAŞLANDI”

Radyo ve televizyon yayınlarının yapılabilmesi için kullanılan frekans ve kanalların ülkelerin doğal kaynakları olduğunu ifade eden Arınç, “Kanal ve frekans ihalesi gerçekleştirilemediğinden, 1994 yılından beri kullandıkları kanal ve frekanslar için yayın kuruluşlarından herhangi bir kullanım bedeli de tahsil edilememiştir. 6112 Sayılı Kanun'un yürürlüğe girmesiyle birlikte kullandıkları kanal ve frekanslar için yayın kuruluşlarından 2011 yılından itibaren ilk kez yıllık kullanım bedeli tahsil edilmeye başlanmıştır. Bu kapsamda, 2011 yılı için 3 Mart tarihinden geçerli olmak üzere toplam 27 milyon TL tahsil edilmiş, 2012 yılı için ise 34 milyon TL tahakkuk ettirilmiştir. Lisans bedeli olarak da yayın kuruluşlarına 2012 yılında toplam 23 milyon TL tahakkuk ettirilmiştir.”

ÜST KURUL OCAK-EYLÜL 2012 DÖNEMİNDE 892 MÜEYYİDE KARARI ALDI

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu'nun, 2012 yılında yürüttüğü denetleme faaliyetleri hakkında bilgi veren Arınç, uydu ve kablo ortamı ile karasal ortamdan alınan yaklaşık 110 televizyon ve 80 radyo yayınının, 7 gün 24 saat boyunca kesintisiz olarak, Üst Kurul'un Ankara’daki merkezinde, kısaca SKAAS olarak adlandırılan Sayısal Kayıt Arşiv ve Analiz Sistemi marifetiyle izlenip arşivlendiğini aktardı. Sistemin, kısaca KAVTAN olarak adlandırılan ‘kavram tanıma modülünün’ geliştirilmesine yönelik çalışmaların ise halen devam ettiğini dile getiren Arınç, “Bu modülün tamamen devreye girmesiyle birlikte, sistem, örneğin şiddet unsuru içeren bir yayını kendiliğinden seçip ayırt edebilecektir.” dedi.

Üst Kurul'un; uyarı, program durdurma, idari para cezası olmak üzere, Ocak-Eylül 2012 döneminde 892 müeyyide kararı aldığını belirten Arınç, bu müeyyide kararlarının 724’ünün (yüzde 81) reklam ihlalleri hakkında olduğunu söyledi. Arınç, “Reklamlarla ilgili Üst Kurul müeyyidelerinin büyük bir bölümü, gıda takviyesi niteliğinde olduğu halde, ilaç gibi iyileştirici etkileri olduğu iddiasıyla televizyonlarda tanıtımı yapılan ürünler hakkındadır. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile Sağlık Bakanlığı ve Üst Kurul'un ortak çalışmaları sonucunda, tedavi edici oldukları iddiasıyla tanıtılan ve izleyicileri yanıltıcı nitelikteki ürün ve markalar tespit edilerek, hem tanıtımları durdurulmuş hem de bu marka ve ürünler kamuoyuna ilan edilmiştir. Buna rağmen devam eden tanıtımlarla ilgili ise gerekli yasal önlemler alınmaktadır.” şeklinde konuştu.

RTÜK İLETİŞİM MERKEZİ'NE BU YILIN İLK 9 AYINDA 55 BİN BİLDİRİM ULAŞTI

Arınç, ayrıca, 444 1 178 RTÜK İletişim Merkezi'ne 2012 yılının 9 aylık döneminde 55 bin 884 bildirim ulaştığını ifade ederek, “2010 yılında ulaşan bildirimlerin yüzde 52’si, 2011 yılında yüzde 29’u ve 2012 yılının 9 aylık döneminde yüzde 34’ü dizi filmlerle ilgilidir. İzleyicilerin yayınlarla ilgili şikâyetlerinde en fazla belirttikleri sebep, yayınların genel ahlaka ve ailenin korunması ilkesine aykırılığıdır. Vatandaşlardan gelen bildirimlerde, çoğunlukla bu yayınlara neden izin verildiği şikâyet edilmekte ve eleştirilen programların yayından kaldırılması talep edilmektedir. Ancak bildiğiniz gibi Radyo ve Televizyon Üst Kurulu'nun programları önceden izleyip denetleme ya da yayından kaldırma yetkisi bulunmamaktadır.” dedi.

Bülent Arınç, Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün bütçe sunuşu bölümünde ise Genel Müdürlükçe, 2012 yılının ilk 10 aylık diliminde toplam 205 milyon 812 bin 380 TL kira geliri elde edildiğini dile getirdi.

Öte yandan, Arınç’ın sunumunun tamamlanmasının ardından, komisyon başkanı, kameramanların dışarı çıkmasını istedi. CHP Isparta Milletvekili Ali Haydar Öner, “Kameramanların çalışması neden engelleniyor. Demokratik bir tavır değil.” diyerek tepki gösterdi. AK Parti Manisa Milletvekili Uğur Aydemir ise “Her seferinde bunu neden söylüyorsunuz. Medyaya çıksın diye.’ şeklinde ifade etmesi üzerine Öner, “Medyaya çıkmak gibi bir kaygım yok. Neden muhalefetin eleştirileri görüntülenmiyor. Sunum ne kadar muteber ise eleştiriler de o kadar muteberdir.” dedi. Kameramanların dışarı çıkmasının ardından, komisyon çalışmalarına, yazılı basına açık olarak devam etti.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler