YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Arınç: Üniversitelerin Harçlardan Kaybettiği 1.3 Katrilyonu Bütçeden Vereceğiz

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, harçların kaldırılmasıyla üniversitelerin 1.3 katrilyonluk gelirden olduğunu belirterek, “Biz elimizdeki 1.3...

Arınç: Üniversitelerin Harçlardan Kaybettiği 1.3 Katrilyonu Bütçeden Vereceğiz

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, harçların kaldırılmasıyla üniversitelerin 1.3 katrilyonluk gelirden olduğunu belirterek, “Biz elimizdeki 1.3 katrilyondan vazgeçtik, bunu bütçeden karşılayacağız. 3,5 milyon öğrencinin istifade ettiği bu konuyu bir devrim olarak görebiliriz.” dedi.

Arınç, Bursa Teknik Üniversitesi’nin 2012-2013 Akademik Yılı ve Yıldırım Yerleşkesi açılış törenine katıldı. 2002 yılından önceki üniversite sayısı ile şimdiki üniversite sayılarını veren Arınç, kat edilen mesafeye dikkat çekti. Eğitime ayrılan bütçenin de milli savunma bütçesini geçerek her yıl birinci sıraya yerleştiğini ifade eden Arınç, eğitime önem verdiklerini, vermeye de devam edeceklerini vurguladı.

Bugün Türkiye’nin nüfusunun 75 milyon, nüfusun yarısının da 30 yaşın altında olduğuna dikkat çeken Arınç, şöyle devam etti: “Demek ki genç bir nüfusumuz var. Bunun 17 milyonu ilkokul, ortaokul ve lise. Ana okuldan başlayarak 15-16 milyon öğrencimiz var. Biz nüfusu genç olan bir ülkeyiz, Avrupa nüfusu yaşlanan bir ülke. Nüfusu genç olan bir ülke hangi avantajlara ihtiyaç duyar; birisi bilgidir. Bilgiye ulaşmamız lazım. Hz. Peygamber'in (sas) hadisinde; ‘Çin’de bile olsa gidin alın, bilgi müminin yitik malıdır’ diye bir söz vardır. Bilgi artık evrensel, herkesin her an ulaşabileceği ama mutlaka ulaşması gerekiyor. İkincisi, genç nüfusun fazla olması büyük bir avantaj. Biz ikisine de sahip olmalıyız. İşte Bursa Teknik Üniversitesi dediğimiz zaman, diğer üniversitelerden en birincisi olmaya azmetmiş üniversite demektir. Biz her şeyimizle üniversitelerin gelişmesine katkı sağlamak mecburiyetindeyiz.”

Üniversitedeki öğrenci sayısının güzel olduğunu, bu üniversitelerin ihtiyaçlarını karşılamak mecburiyetinde olduklarının altını çizen Arınç, Bursalı belediyelerin katkılarını örnek gösterdi.

“TEKNİK ÜNİVERSİTE KAMPÜSÜ KESTEL OLACAK”

Üniversite kampüslerinin, artık şehir içinde olmadığına dikkat çeken Arınç, Bursa Teknik Üniversitesi’nin kampus yerini de söyledi. Arınç, şunları kaydetti: “İlla şehir merkezinde kampus isterim diye inat etmek mantıklı, akıllı bir tek olamaz. Bunu bazı üniversitelerimiz istedi ama olmadı. Üniversitelerin şehir merkezlerinde kurulmasını isteyebilirsiniz ama bunu rasyonel hale getirmek gerekiyor. Bursa Teknik Üniversite için de kampus arandı. Şu anda Kestel’deki ormandan aldığımız, bir kısmı şahsi olan bin dönümlük arazidir. Bursa Teknik Üniversitesi’nin yeni yeri orasıdır, hayırlı uğurlu olsun.”

Ayrıca, Bursa’da bazılarının dedikodu yapmayı çok sevdiğini belirten Arınç, “Bizim işimiz yapmak, başkaları dedikodu yapmayı maharet sayabilir. Bursa’daki en akılcı yer Kestel’de bulunan, en akılcı yöntemi bulduk, göreceksiniz, Bursa ile bütünleşmiş olan Kestel’de üniversitemizin kampusünü en güzel şekilde inşa edeceğiz.” diye konuştu. Arınç, kampus için 3 milyon istimlak bedeli ayıran Kestel Belediye Başkanı Yener Acar’a da teşekkür etti.

“ÜNİVERSİTELERE 1.3 KATRİLYONU BÜTÇEDEN VERECEĞİZ”

Bülent Arınç, 2013 yılının bütçesinin bir yatırım bütçesi olacağını vurguladı. Arınç, bütçeden Bursa Teknik Üniversitesi için de destk alacaklarını kaydetti. Harçların kaldırılması konusuna da değinen Arınç, şöyle devam etti: “Yurt sayımız da ve yatak sayımız da fevkalade oldu. Artık yurtlarımız 5 yıldızlı oteller gibidir. Bursa’daki yurt ihtiyacımızın pek çoğunu karşıladık. Daha yatırımlarımız da var. Harçlar konusunda da çok önemli adımlar attık. Bugün harçlar kaldırıldı, ikinci öğretim hariç. Çünkü orada harç tabiri yok. Birisinde bir milyon 900 bin, birisinde bir milyon 500 bin öğrenci var. Bunun mali karşılığı 1.3 katrilyon. Aslında bu harcı yatıranlar üniversiteye katkı yapıyordu. Şimdi biz, öğrenci harç yatırmayınca, bu parayı üniversitelere vereceğiz. Biz elimizdeki 1.3 katrilyondan vazgeçtik, bunu bütçeden karşılayacağız. 3,5 milyon öğrencinin istifade ettiği bu konuyu bir devrim olarak görebiliriz. Hayırlı uğurlu olsun.”

“ÜNİVERSİTELER İDEOLOJİLERİN SAVAŞ ALANI DEĞİLDİR”

Üniversitelerin, ideolojilerin savaş alanı olmadığını dile getiren Arınç, gençlere şu mesajı verdi: “Her türlü protesto gösterileri yapılır. Herkes her şeyi beğenmek zorunda değil. Ama bunu da insani bir şekilde yapmak gerekir. Bunu taşkınlığa dönüştürmek, başkalarının özgürlüğünü kısıtlamak, toplantıyı engellemek, cisim atmak protesto özgürlüğü değil. Daha önce geldiğimiz yerlerde üç beş kişinin protesto yaptığını gördüm. Geçen yıl Uludağ Üniversitesi’nde bunu gördüm. Ama 40 binde üç beş kişinin protesto yapmasından ne olur. Ama bunu fiili bir engellemeye dönüştürmek, başkalarını yaralamak özgürlük değil. Üç defa bağırırsınız, 5 defa bağırırsınız ama toplantıyı engelleyemezsiniz. AB’de 3-5 dakikaya müsaade etmişler. Kardeşim bağır 5 dakika bekliyorum, sonra sen de yorulma ben de yorulmayayım. 3-5 kişi de zaten kadroludur. Üniversiteler özgürlük alanlarıdır. Bize çok aykırı gelen fikirlere bile tahammül edilmesi gereken yerlerdir.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler