ANKARA (ANKA) - Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Bakanlık koltuğuna oturur oturmaz TRT ile ilgili soru yağmuruna tutuldu.
Son olarak CHP Yalova Milletvekili Muharrem İnce, TRT'ye ilişkin 4 ayrı soru önergesi vererek kurumda son dönemde yaşandığı iddia edilen "sıkıntılara" dikkat çekti.
CHP Yalova Milletvekili Muharrem İnce, Arınç'ın yanıtlaması istemiyle verdiği ilk soru önergesinde TRT Genel Müdür Yardımcılarından Zeynel Koç'un kullandığı oda, toplantı salonu ve sekreter odasında 2009 yılında herhangi bir tadilat ya da tamirat yapılıp yapılmadığını sordu. İnce bu tadilat, tamirat çalışmasının hangi tarihte gerçekleştirildiğine ve Bu çalışmanın kurum olanakları ile yapılıp yapılmadığına yanıt isterken "Tamirat ve tadilat çalışmaları Kurum olanakları ile yapılmamış ise ihale açıldı mı? Onarım çalışması kapsamında ne yapıldı, bu çalışma için kaç lira harcandı?" sorularını yöneltti.
-HABERLER TAŞERONA VERİLECEK Mİ?-
İnce, bir diğer soru önergesinde, TRT merkez ve taşra teşkilatında hangi hizmetlerin taşeron firmalardan alındığını ve bu hizmetlerden hangilerinin TRT'nin asli görev hizmetleri olduğunu sordu. Program, haber, yapım, yayın, teknik alanlarında çalışan taşeron firma elemanlarının teknik ve mesleki yeterlikleri kimler tarafından, hangi kriterlere göre ölçüldüğünün de açıklanmasını isteyen İnce, taşeron şirket çalışanlarına ne kadar ücret ödendiğini, aynı işi yapan kadrolu personel ile taşeron şirket elemanları arasında ne kadar ücret farkı bulunduğuna yanıt istedi. İnce, taşeron uygulamasının TRT'nin program, haber, yayın gibi tüm asli görev ve hizmet alanlarına da yayılmasının düşünülüp düşünülmediğini sordu.
-TRT TÜRK'ÜN DÖRT SÜTUNLU STÜDYOSU-
İnce, TRT-Türk'ü de TBMM gündemine taşıdı. Arınç'ın yanıtlaması istemiyle verdiği bir diğer soru önergesinde İnce, TRT Türk için eski adıyla Araştırma ve İmalat Dairesi Başkanlığı (AR-İM) atölyelerinin stüdyoya dönüştürülmesi için kaç ihale açıldığını sordu. Söz konusu ihalelere hangi firmaların teklif verdiğinin ve ihaleyi hangi şirketlerin alındığının kamuoyuna açıklanmasını isteyen İnce, "Bu ihalelerin her biri ayrı ayrı belirtilmek suretiyle sözleşme bedelleri kaç liradır? Bu ihalelerden iptal edilen olmuş mudur? İptal edilen ihale varsa iptal gerekçesi nedir? Yapılan stüdyonun içinde 4 sütunun bulunması normal midir? Türkiye'de ya da dünyada içinde 4 sütun bulanan bu büyüklükte başka bir stüdyo var mıdır?" sorularına da yanıt istedi.
7 Kasım 2008 tarihinde AR-İM atölyelerinin stüdyo yapılması için tutulan tutanağın altına imza atanlardan Adnan Süer'in 26 Şubat 2009 tarihinde bu stüdyoların sütunlar nedeniyle ihtiyaca cevap veremediği gerekçesiyle yeni stüdyo yapılması için TRT Genel Müdürü'nden olur alıp almadığının yanıtlanmasını isteyen İnce, söz konusu stüdyonun inşaatının kaçak olduğu gerekçesiyle Çankaya Belediyesi İmar ve Şehircilik Müdürlüğü tarafından düzenlenmiş bir tutanak olduğu iddialarını da sordu. İnce, "AR-İM binasında yapılacak tadilatlar için neden izin alınmamıştır?" sorusunu sordu.
-TRT-5 ANADOLU'NUN ÇALIŞMALARI-
Bir başka soru önergesinde TRT-5 Anadolu isimli bir televizyonun açılması yönünde bir çalışma yapılıp yapılmadığını soran İnce, kanalın hedef kitlesi ve yayın içeriği belirlenirken herhangi bir araştırma yapılıp yapılmadığını sordu. İnce, "TRT-5 Anadolu kanalının yayın merkezi ve yayın yeri neresidir? Bu kanalın yayınlarını yapmak üzere Ankara'da yayın yapan Ostim TV veya Ankara merkezli yerel bir TV kanalı ile bir anlaşma yapılmış mıdır? Yapılmış ise bu anlaşmanın kapsamı nedir? Bu anlaşma karşılığında ne kadar ücret ödenecektir? Bu kanalın yayınları TRT personeli tarafından mı yoksa Ostim TV veya Ankara merkezli yerel bir TV kanalının personeli tarafından mı yapılacaktır?" sorularına yanıt istedi.