Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bülent Arınç, Bakanlar Kurulu'nun ardından yaptığı açıklamada Dövizli askerliğin 10 bin Avro'dan 6 bin Avro'ya düşürüldüğünü açıkladı.
Arınç konuşmasında şu ifadelere yer verdi:
TBMM çalışma kararı aldı, 100'den fazla kanunu görüşmeye başladı. Bu çalışmaları MHP ve CHP engellemeye kalktı. Şüphesiz parlamentoda partilerin engelleme hakkı kutsaldır, ama bunlar fiili saldırılara dönüşmemelidir.
BU MİLLETVEKİLLERİ CEZALANDIRILMALIDIR
Evvelsi günü yaşanan olaylarda CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal ve arkadaşları sayın Başbakan yardımcısına fiili saldırıda bulunmak üzere masasına kadar gelmişlerdir. Olayda bir sayın milletvekilimizin kaşının yaralandığını, gözünün zedelendiğini biliyoruz. Birkaç kişi daha özellikle bu tür tartışmalarda vurucu kişiler olarak yer almakta, Meclis'i bir kavga alanı haline dönüştürmeye çalışmaktadır. Sayın Genel Başkanların tartışmaları salmdırıya götüren milletvekillerini en azından cezalandırılması ve Meclis'te bu görev verilmemesi gerekmektedir. Bu isimler gibi pekçok isimler daha önce mahkemeyi de basmışlar, pekçok olaylara karışmışlardır. Bu Meclis'e yakışmıyor, milletvekilliğine yakışmıyor, milletimizin de tasvip ettiği bir olay değildir.
MISIR'DAKİ ANLAYIŞI ŞİDDETLE KINIYORUZ
Mısır'da bu sabah yaşanan acı olaylar gerçekleşmiştir. Cumhurbaşkanı Muhafızlığı önünde sabah namazı kılarken ateş açılması suretiyle 60'a yakın insanın hayatını kaybettiğini öğrenmiş bulunuyoruz. Bu gösterilere karşı silah kullanılması, kendi halkına yöneltilen bu silahların ölümlere yol açması, darbe yoluyla iktidara gelenlere bence büyük bir ibret olmalıdır. Halkına silah doğrultan, meşru hükümeti, cumhurbaşkanını deviren anlayışı şiddetle kınıyoruz. Hükümetimiz bu konuda ilkeli tavrını sürdürmüştür, bundan sonra da sürdürmeye devam edecektir. Türkiye bu onur verici tutumuna devam edecektir. Bu darbeyi yapanlara karşı birkaç defa seslendiğimizi, siyasal amaçla gözaltılarının olmaması, şiddetten uzak durulması, bir an önce meşru seçimlere gidilmesi, tutuklu ve gözaltında bulunanların hemen serbest bırakılması taleplerimizi tekrarlayacağız.
TÜRKİYE'NİN TAVRI HER ZAMAN AÇIK VE NET
Türkiye'nin açık ve net tavrı devam edecektir. Şüphesiz uluslararası baskıların arttırılması amcıyla Türkiye olarak çalışmalar yapıyoruz. ABD, Avrupa Birliği, Afrika Birliği ile çalışmalar yapıyoruz. Bugün İsveç Dışişleri Bakanı'nın açıklamaları, buna destek olacak başka ülkelerdeki dışişleri bakanlarının açıklamalarını yarından itibaren çok daha bütünleşmiş olarak göreceğiz. Sayın Başbakan ve Dışişleri Bakanımız sürekli bir iletişim içerisindedir. Arap ülkeleriyle temaslar devam etmektedir. Liderlerin serbest bırakılması, hemen erken seçime gidilmesi, sayın Mursi'nin Cumhurbaşkanlığına geri dönmesi gibi taleplerimizi bütün ülkelerle paylaşmaya devam edeceğiz.
DARBEYE DESTEK VERENLER GİTTİKÇE AZALDI
Mısır'da olan bitenlere destek açıklaması yapan ülkelere de bunun yanlış olduğunu söylemeye devam ediyoruz. Mısır'da olağan hale dönülmesi konusundaki çabalarımızı sürdüreceğiz. Türkiye ile Mısır arasındaki ilişkiler tarihten gelen köklü ilişkilerdir. Geçmişten bu yana yaşadığımız ortak değerler itibarıyla Türkiye ile Mısır birbirinin ayrılmaz parçasıdır. Mısır'ın meşru seçilmiş Cumhurbaşkanı ve hükümetleri ile dayanışmamazı sürdüreceğiz. Anayasa Mahkemesi iken Cumhurbaşkanı yetkilileri ile donatılan kişinin durumu, ikincisi Baraday ve ondan sonra geldiği ifade edilen kişinin durumunun netleşmemesi. Selefiler'in Nur Partisi'nin ileri gelenleri de bu sabah yaşananlardan sonra darbecilerle birlikte olmaktan ayrıldıklarını belirtmişlerdir. Bu toplantılar halkın kitlesel olarak katıldığı toplantılara dikkat edilirsek sayıların 1 milyonu aştığı gözlemlenmektir. Bu olaydan sonra Tahrir Meydanı'nda darbeyi alkışlayanlar arasında gittikçe azalma meydana gelmiştir. İşbaşına geldiğini zanneden hükümete karşı şu anda ekstra bir yaptırım uygulamamız sözkonusu değildir. Ortada flu bir durum vardır. Her gün her an süratle değerlendirmekteyiz.
MURSİ NE ZAMAN İHTİYAÇ DUYARSA GELEBİLİR
Sayın Mursi seçilmiş bir cumhurbaşkanıdır. Türkiye'ye dost bir insandır. Ne var ki darbeyle görevinden uzaklaştırılmasıdır. Böyle birisinin Türkiye'ye ihtiyaç duyduğu anda bunu değerlendirmek bize düşen ahlaki bir görevdir. Ama ne kendisinden böyle bir talep gelmiştir ne de başkasından böyle bir ihtiyaç dillendirilmiştir.
GEZİ PARKI GÖRÜŞÜLMEYE DEĞER KONU DEĞİL
Gezi Parkı zamanında çok konuşuldu, değerlendirildi. Bugünkü Bakanlar Kurulu'nda görüşülmedi, görüşülmeye değer bir konu da değil.
ELİNDE BİR SATIR KORKUNÇ BİR GÖRÜNTÜDÜR
Elinde bir pala, bir satır olan herkesi korkutan, kimisine tekme atan bir görüntü korkunç bir görüntü. Bunu meşru kabul etmek, hafif görmek farklı anlamlar yüklemek kesinlikle doğru değil. Bu kamu düzenini bozan bir harekettir. Bunu kim yaparsa yapsın TCK'da mutlaka bir karşılığı vardır. Uzun süre ekranlarda kalmıştır, polisin müdahalesi daha sonra olmuştur. Savcılık tutuklama talebiyle göndermiş, daha sonra mahkeme serbest bırakmıştır. Savcıların herkesin alabildiği eleştirildiği bir Türkiye'deyiz. Neden serbest bırakılmıştır, adli kontrol mekanizması niçin uygun görülmemiştir derseniz bunu hakime sormak lazım. Böylle bir hareket karşısında herkesin bunu telin etmesi, saldırgan hakkında yargının süratli bir karar vermesi gerekir. Niçin serbest bırakılmıştır, bunlar herhalde mahkemenin bildiği hususlardır. Hükümetin görevi değildir.
ORADAKİ VATANDAŞLARIMIZ GÜVENCE ALTINDA
Mısır'la ilgili bütün detayları görüştük. Oradaki Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarımız 7 bin 98 civarında. Büyükelçiler ve konsolosların kendisine bildirilmeyen vatandaşlarımız da vardır. Bunlardan büyük kısmı Kahire'de yaşamaktadır. Arapça öğrenmek üzere kurs amacıyla 400 öğrencinin de Mısır'da bulunduğunu biliyoruz. Hepsiyle irtibat kurulmuştur. Fevkalade önemli bir gelişme olursa bunlar tahliye edilebilecek konumdadır, herhangi bir endişe yaşamıyoruz.
ANAYASA MAHKEMESİ'NİN KARARINA SAYGILIYIZ
Sayın Adalet Bakanımızla da görüştük. Anayasa Mahkemesi'nin kısa kararı yayınlandı, gerekçeli kararı
henüz yayınlanmadı. Anayasa Mahkemesi uzun tutuklulukla ilgili itirazı ya kabul eder ya da reddeder. Burada Anayasa Mahkemesi ilgili maddeyi iptal etmiş ama bunun yanıda ilgili yasayı yapmak üzere 1 yıl süre tanımıştır. Anayasa Mahkemesi hangi gerekçelerle şüphesiz bunu tartışmıştır. En kısa zamanda gerekçeli kararını bekliyoruz. Mahkemenin kararına da saygı duyuyoruz.Kanun 10 yıllık bir üst limit koymuşsa, hiçbir hakim bununla bağlı değildir. Bu sürenin geçilmemesi gerekmektedir. Mahkemeler her zaman tahliye kararı verebilirler. İlle 10 yıl beklemek zorunda değillerdir. Anayasa Mahkemesi'nin bu kararı soruna çözüm getirmeye yöneliktir.
RAMAZAN BARIŞ, HUZUR VE MUTLULUK GETİRSİN
Bu akşam Ramazan'a giriyoruz. Arzu edenler ilk sahura kalkacaklar ve ilk teravihi kılacaklar. Hepinizin ve milletimizin Ramazan ayını tebrik ediyorum. Ramazan ayını barış, huzur, mutluluk içerisinde geçirmenizi temenni ediyorum. Hepinize iyi akşamlar.