HABER

Arınç'tan 'Hülya Avşar' sitemi

ANKARA (İHA) - TBMM Başkanı Bülent Arınç, ABD'nin New York kentinde 5-10 Eylül günleri arasında katıldığı Birleşmiş Milletler (BM) toplantısının gazetelerde bir cümle bile yer almadığından yakınarak, "TBMM Başkanı konuşuyor ama biz sayın Avşar'ın boşanma haberlerini 32 gün sürecek bir tefrika olarak gazetelerimizden okuyoruz" dedi.

TBMM Başkanı Bülent Arınç, Litvanya'ya yaptığı resmi ziyareti tamamlayarak Türkiye'ye döndü. Arınç, Ankara Valisi Kemal Önal ve diğer yetkililer tarafından karşılandı. Esenboğa Havaalanı'nda Litvanya ziyareti ile ilgili bir açıklama yapan Arınç, Litvanya Meclis Başkanı Arturas Paulauskas ve Parlamento temsilcileriyle yaptığı görüşmelerin son derece yapıcı ve olumlu geçtiğini ifade etti. Ziyareti sırasında Litvanya Meclisi Genel Kurulu'na hitaben bir konuşma yaptığını belirten Arınç, konuşmada Türkiye'nin AB üyeliği konusu öncelikli olmak üzere bölgesel ve uluslararası sorunlar ile terörizmin insanlığa ve demokrasilere yönelik tehditlerine dikkat çektiğini söyledi. Litvanya'nın Türkiye'nin AB'ye üyelik sürecinde daima yapıcı ve destekleyici rol oynadığına işaret eden Arınç, bu olumlu tutumun katılım müzakereleri sürecinde de devam edeceğinin teyidini tüm yetkili muhataplarından aldığını dile getirdi.

Arınç, açıklamalarının sonunda basın mensuplarının sorularını da cevapladı. İki hafta önce New York'ta yapılan BM Parlamento Başkanları toplantısında bazı raporlar yayınlandığının ve bu raporlarda TBMM'nin çalışmalarına geniş yer ayrıldığının hatırlatılması ve Meclis çalışmalarının BM toplantısına bu şekilde yansımasını nasıl değerlendirdiğinin sorulması üzerine Arınç, 5-10 Eylül günleri arasında BM toplantısı için New York'a gittiğini ifade etti. 2000 yılında toplanan zirvenin 5 yıl sonra tekrarlandığını kaydeden Arınç, BM'nin gerçekleştirdiği Dünya Parlamento Başkanları Konferansı'na 155 ülkenin Parlamento Başkanlarının katıldığını bildirdi. Toplantının 3 gün devam ettiğini ve BM Genel Sekreteri Kofi Annan'ın oturum başkanlığını yaptığı ikinci günde kendisinin de bir konuşma yaptığını açıklayan Arınç, bu toplantılar sırasında BM Kalkınma Programı adına Kemal Derviş'in de bir konuşma yaptığını ifade etti. Bu çalışmalar sırasında iki rapor yayınlandığına işaret eden Arınç, bunlardan birincisinin BM Kalkınma Programı'nın kalkınmışlıkla ilgili bir programı olduğunu söyledi. Arınç, bu programda 190'a yakın ülke bazı kriterlere uyularak değerlendirildiğini ifade etti. İkincisinin ise Parlamentoların demokrasiye etkileri konulu bir rapor olduğunu kaydeden Arınç, bu raporun TBMM açısından kendilerini çok sevindirdiğini çünkü 155 Parlamento içinde Türkiye'ye özel bir sayfa ayrıldığını belirtti. Türk Parlamentosunun iki konuda tebrik edildiğini söyleyen Arınç şunları söyledi:

"Birincisi, bizim demokrasinin, toplumun bütün katmanlarına yayılması, egemenlik duygusunun, seçme ve seçilme hakkının değerlendirilmesi konusunda 2 sene önce Milli Eğitim Bakanlığı ile birlikte başlattığımız Öğrenci Meclisi Projesi'nin takdir edilmesiydi. Burada milletvekillerimizin de ilköğretimde yapılan seçimlere katıldığını, Başkanın bizzat bu seçimleri takip ettiğini, milyonlarca öğrencinin kendi okullarında aynen bir genel seçim yapılıyor gibi seçimlere katıldığını, demokrasinin en önemli öğelerinden olan seçme ve seçilme hakkının kullanılmasının öğretildiğini raporlarına almışlardı. Bizim Öğrenci Meclisi projemizde önce okullarda bir seçim yapılıyor. Sonra o ilin okulları arasında o ilin Öğrenci Meclisi Başkanı seçiliyor ve daha sonra 81 Öğrenci Meclisi Başkanı Nisan ayında Ankara'ya geliyor ve Genel Kurul'da onlarla toplantı yapıyoruz. Ben onların başkanına kürsüyü devrediyorum. Bu, çok ilgiyle karşılandı ve diğer Parlamentoların örnek alması gerektiği söylendi."

Arınç, TBMM'nin aldığı ikinci tebrikin ise 1 Mart tezkeresi konusunda olduğunu ifade etti. 1 Mart tezkeresinin, kritik zamanlarda bir Meclis'in halk yararına nasıl karar alabileceğinin örneği olarak gösterildiğini ifade eden Arınç sözlerini şöyle sürdürdü:

"Tabii 1 Mart'la ilgili yoğun eleştirilere muhatap olan, doğru veya yanlış, halkı veya haksız eleştirilere karşı gelmiş bir Meclis ve onun başkanı olarak BM'nin raporunda TBMM'den bu şekilde bahsedilmesi bizi sevindirdi. 5-10 Eylül günleri arasında ABD'de bulunduğum süre içinde 155 ülkenin Parlamento Başkanı'nın katıldığı bir önemli toplantıyı New York'ta basılan bir Türk gazetesinde 1 cümle olsun görmek bile mümkün olmadı. Çünkü o gazetenin birinci sayfası tamamen sayın Hülya Avşar'ın boşanmasıyla ilgili haberlere ayrılmıştı. 8. veya 18. sayfalarda da BM programını görme imkanı bulamadık. TBMM Başkanı kürsüden konuşuyor, TBMM hakkında raporlar yayınlanıyor ama biz sayın Avşar'ın boşanma haberlerini 32 gün sürecek bir tefrika olarak gazetelerimizden okuyoruz. Sizi tebrik ediyorum."

En Çok Aranan Haberler