YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Arınç'tan tutuklu gazeteciler yorumu: Cezaya maruz kalmaları canımızı sıkıyor

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Terörle Mücadele Kanunu'na muhalefet etmekten tutuklanan gazetecilerin durumuyla ilgili düzenlemenin yolda...

Arınç'tan tutuklu gazeteciler yorumu: Cezaya maruz kalmaları canımızı sıkıyor

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Terörle Mücadele Kanunu'na muhalefet etmekten tutuklanan gazetecilerin durumuyla ilgili düzenlemenin yolda olduğunu söyledi. Arınç, Ergenekon dava sürecinde soruşturmanın gizliliğinin ihlal suçlamasıyla hakkında yüzlerce dava açılan gazetecilerle ilgili ise düzenlemenin seçimden önce Meclis’te takıldığı bilgisini verdi. Arınç, bununla ilgili herhangi bir düzenleme olup olmayacağı konusuna ise değinmedi. Arınç, gazetecilerin tutuklanmasına yol açan terörle mücadele kanununda önümüzdeki günlerde değişiklikler yapılacağını aktardı.

BYEGM’NİN ÇALIŞMALARI
Açılış konuşmasında BYEGM’nin çalışmaları hakkında bilgi veren Arınç, 91 yıl önce kurulan genel müdürlüğün hükümet tarafından çıkartılan kanun hükmünde kararnameler ile teşkilat yapısının daha da güçlendirildiğini bildirdi. Arınç, BYEGM’nin özellikle yurt dışı çalışma sahasının daha da genişletilmesine yönelik katkı sağladıklarını belirterek, ‘’91 yıl önce kurulan Basın Yayın’ın varlığı ve yokluğu belli değildi. Kanun Hükmünde Kararnameler çıkartarak genel müdürlüğümüzü güçlendirdik. Yurt dışındaki çalışma sahasını genişlettik. Daha kaliteli personelle çalışmasını sağladık. Çok güzel bir teşkilata kavuşmuş olacağız. 7 il müdürlüğe ilaveten 10 tane daha kurulmasına karar verdik. Bu toplantıya yetiştirelim dedik ama olmadı. Yeni binasıyla birlikte önümüzdeki günlerde Bursa il müdürlüğümüz de faaliyete geçecek.’’ dedi.
Kuruma önümüzdeki dönem için 80 uzman yardımcısı alınacağını bildiren Arınç, ‘’Uzmanlaşıyoruz. Basın yayın, uzman yardımcısı 80 kişi alacak. Teşkilat yapısında çok önemli değişiklikler oldu. Basın yayın enformasyonu uzmanlık seviyesine çıkarma kararı almış olduk. Kamu Diplomasisi Genel Koordinatörlüğü diye bir kurum kuruldu. Bunun genel sekreterliğini de BYEGM yapıyor. 2010 Şubat'ın da kuruldu. O da bana bağlıdır.’’ şeklinde sözlerini sürdürdü.
Seminerde Van’dan gelen gazeteciler de olduğunu hatırlatan Arınç, Van depreminde hayatını kaybeden gazeteciler ve vatandaşlara Allah’tan rahmet diledi.

İNTERNET MEDYASIYLA İLGİLİ DÜZENLEME YOLDA
İnternet medyasıyla ilgili düzenlemelerin yolda olduğunu söyleyen Bülent Arınç, ‘’Ancak siz de takip ediyorsunuz, Meclis 15 gündür çalıştırılmıyor. Kavgalara sahne oluyor. Çok nahoş bir durum. Bu düzenlemelerin çıkması gecikiyor, ancak internet medyası ve sosyal medya ile ilgili yasal düzenlemelerin bu yasama yılında çıkmasını arzuluyoruz.’’ ifadesini kullandı.
Arınç bu konuda şöyle konuştu: ‘’Meclis çalıştırılmıyor. 15 gündür kavgalara sahne oluyor. Dün de nahoş bir olay olmuş. Çalışmaya başladığında bunun ceza tehdidiyle karşı karşıya kalan tutuklu veya hükümlü bulunan kişilerler ile ilgili bir düşüncemiz var.’’

TUTUKLU GAZETECİLERLE İLGİLİ DÜZENLEMELER YOLDA
Türkiye’de tutuklu gazeteciler bulunduğunu ve bunların büyük bir kısmının ise Terörle Mücadele Kanunu'na muhalefet, yani terör propagandası suçlaması ile ilgili olduğunu belirten Arınç, bu konuda düzenlemelerin yolda olduğunu bildirdi. Arınç, Türkiye’de birilerinin tutuklu gazetecilere bakıp basın özgürlüğü yok dediğini, bir kısım insanların ise basın özgürlüğü var dediğini hatırlatarak şöyle konuştu: ‘’Ben ikinci kısımdayım, ancak terör ve şiddete yol açmayacak gazeteciliğe ceza verilmesi canımızı sıkmaktadır.’’
Arınç, Terörle Mücadele Kanunu'yla ilgili düzenlemelerin yolda olduğunu ifade ederek şunları dile getirdi: ‘’Tutukluların sıfatları gazeteci olsa bile bunların bir kısmı adi suçlar, bir kısmı da terörle mücadele kapsamında içerde bulunmaktadır. Şiddet ve teröre davetiye çıkarmayacak şekilde gazetecilik olmalıdır. Bunların dışında cezaya maruz kaldığınızda bu konu bizi sıkmaktadır. Gazetecilerin mesleklerini ifa ederken tutuklanmalarını, savcıyla, hakimle karşı karşıya kalınmasını istemiyoruz.’’
Ergenekon, Balyoz ve KCK dava süreçlerinde kamuoyunu bilgilendirme adına habercilik yapan gazeteciler hakkında açılan davalara da değinen Arınç, ‘’Telefon dinlemesi, ortam dinlemesi, soruşturmanın gizliliğini ihlal etmek gibi suçlamalardan dolayı açılan davalar için seçimden önce çalışma yaptık, ancak bu gerçekleşmedi. Terörle Mücadele Kanunu kalmalı diyenler var, değişmeli diyenler var. Şikayet konusu olan 6., 7. ve diğer maddelerle ilgili propaganda konusu olan maddelerin tekrar gözden geçirilmesi gerekiyor. Kanunlar ihtiyaçtan doğuyor. Bu uygulamada aksaklıklar var. Bazı hususlar tekrar gözden geçirilmelidir. Terörle mücadelede zafiyete gitmeden bunlar yapılmalıdır. Sayın Apo demek daha önce suçtu, sonra suç olmaktan çıktı, bunun gibi kararlar çıkabiliyor. Bildiri yayınlamak suçtu şimdi suç değil diyen yargı organları da var.’’

BEDELLİ ASKERLİK
Bülent Arınç, bedelli askerlik çıkartılırken hükümetin Türk Silahlı Kuvvetleri’nin temel ihtiyaçlarını gözeterek bunu gerçekleştirdiğini kaydetti.
Hükümetin çıkarmak için adım attığı bedelli askerliğin kesinlikle askerliği zayıflatmak anlamı taşımaması gerektiğini bildiren Arınç, bedelli askerlik çıkartılırken mevcut TSK’nın yapısının göz önünde tutulduğunu kaydetti.
Arınç, şunları söyledi: ‘’TSK, 720 bin personelinin bulunduğunu açıklamıştır. Bu sayıyı az bulanlar çok bulanlar olabilir. Bana göre bu sayının bu kadar olmasından çok daha nitelikli, daha profesyonel ne yaptığını bilen, işine hakim ve askerliği benimseyerek yapan kişilerin TSK bünyesinde olması daha doğrudur.’’
Yaş sınırı konusunda itirazlar olduğunu belirten Arınç, ‘’Herkes bir yaş sınırı ortaya koyacaktır, ancak bir ortalamanın ortaya konulması gerekiyordu.’’ değerlendirmesinde bulundu.

MECLİS'TE NAHOŞ KAVGALAR OLUYOR
Arınç, hükümet olarak gerekli yasaları çıkarmak istediklerini ancak Meclis'in 15 gündür çalıştırılmadığını belirterek, ''Meclis 15 gündür kavgalardan dolayı çalıştırılmıyor.'' dedi. Meclis'te yaşananları nahoş olarak değerlendiren Arınç, ''15 gündür kavgaların yaşandığı Meclis'te dün de nahoş bir olay olmuş.'' diye belirtti.

YEREL MEDYA SEMİNERİ
Arınç, BYEGM ve RTÜK tarafından düzenlenen seminerin senede iki defa yapıldığını ifade etti. Yerel medya çalışmalarına ilave olarak ulusal ve uluslararası medya çalışmaları yürütüldüğünü hatırlatan Arınç, "Basın Yayın Enformasyon, Atatürk’ün kurduğu bir genel müdürlük olup, en köklü basın kuruluşlarından biridir. Bursa’yı merkez alarak 8 ilin katılımıyla bu toplantı düzenleniyor. Bursa’da yerel medya başta olmak üzere basın oldukça aktif." diye sözlerini tamamladı.
Van’da hayatını kaybeden gazetecileri de rahmetle anan Arınç, iki gün sürecek medya seminerinde birçok konunun ele alınacağını ifade etti.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler