Fethiye Belediyesi’nin 2003 yılında hizmete açtığı Atık Su Arıtma Tesisi’nde bakım çalışmaları yapılıyor. 12 gün süren bakım çalışmalarının 3 gün içerisinde biteceği açıklandı.
Fethiye Belediyesi tarafından 2003 yılında hizmete açılan atık su arıtma tesislerinde yaklaşık 12 gün önce ikinci havalandırma havuzunda bakım başlamıştı. Arıtma Tesisindeki difüzörlerin patlaması üzerine daha fazla zarar vermemek için hızla yenileme çalışmalarına başlandı.
Bu bölgede kötü kokudan bakımdan dolayı şikayetçi olduklarını belirten FESKİ yetkilisi Yalçın Bilen, bölgedeki kokunun 3 gün içerisinde sonlandırılacağını söyledi. Bölge halkından gelen koku şikâyetleri üzerine tesiste basın mensuplarına açıklama yapan FESKİ Atık Su Arıtma Tesisi sorumlusu Yalçın Bilen, “Bugün arıtma tesisimize bir ziyarette bulundum. Çünkü halkımızın dışarıya dağılan kötü kokulara karşı bir tepkisi oluştu. Özellikle 8-10 günlük süre zarfı içerisinde mut deresi içinde arıtma tesisinden kötü koku geldiğini söylüyorlar. Yaklaşık 8-10 gün önce atık su arıtma tesisimizin havalandırma havuzunda bakım çalışmasına başladık. Çünkü bu atık su arıtma tesisindeki havalandırmanın ikisi birlikte çalışıyor. Havuzun bir tanesinin bakımını Nisan ayında yaptık. İkinci havuzumuzun bakımını tamamlayıp Çarşamba günü tekrar atık su tesisimizin havalandırma havuzunu devreye alacağız. Difüzör dediğimiz aynı akvaryumdaki gibi su baloncukları verilerek balıkların yaşanması isteniyorsa, aynı şekilde su kabarcıkları verilerek bakterilerin yaşanması sağlanıyor. Yani bu arıtma tesisinin kalbi. Kabarcıkları veren gözenekler tıkandı. Artık arıtma tesisinin düzenini bozmaya başladı. Daha kötü olaylara sebep olmaması için bakım çalışmasını yapmamız gerekiyordu. Arıtma tesisimizde difüzörlerin montajına başlanıldı. Bu havuzumuzu da devreye aldıktan sonra Çarşamba ya da Perşembe günü bu koku yok olacaktır” ifadelerini kullandı.
Tesisin yapımını üstlenen Remondis firmasının Çevre Mühendisi Mehmet Tevfik Özçalıcı ise, “Havalandırma B tankımızın bakımı zarüri bir hal aldı. Nisan, Mayıs ayında diğer tankımızın bakımlarını bitirdik. Fakat B tankımızın difüzörlerin de patlaklar ve yırtılmalar meydana geldi. Difüzörlerin patlak olmasındaki etken, havalandırma tankında ki bakteriler oksijeni kullanarak atık suyun içerisine gelen kirlilik yüklüklerini okside ederek bunu parçalamakta, aktif çamur oluşturmakta, suyun içerisinde ki kirlikleri bir anlamda yok etmektir. Fakat oksijen verimi düştüğünden, difüzörler patlak olduğundan dolayı çamurda bozulmalar meydana geldi. Biz zaruri olarak difüzörlere müdahale etmek zorunda kaldık. Bu sebepten dolayı havuzu boşalttık. Şu anda bakım çalışmaların son aşamasına gelmiş durumdayız. Yaklaşık 3 günlük bir çalışmamız kaldı. Burada iki gün sonra havuzu tekrar devreye alacağız. Mut deresinde olan köpüklenme ve koku tamamen ortadan kalkacaktır. Verdiğimiz rahatsızlıktan dolayı özür diliyoruz. Görünür kirliliğin yanında bir de görünmez kirlilik var. Eğer bunların bakımı yapılmamış olsaydı, suyun içinde azot ve fosfor okside olamadığından dolayı mut deresine salınan atık suda azotlu su çıkacak. Dolayısıyla körfezde ötrofikasyon dediğimiz bir olaya sebep olacaktı. Haftada bir atık su analizleri yapılmaktadır. Muğla üniversitesi tarafından numune alınmakta, atık sular analiz edilmektedir. Şu anda salınan suyun deşarj limitleri açısından herhangi bir sıkıntısı yoktur. 3 günlük bir bakım çalışmamız kaldı hepsi tamamen ortadan kalkacak” şeklinde konuştu.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz