YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Arıtma Tesisindeki Kötü Kokuya Parfümlü Önlem

Adana Organize Sanayi Bölgesi, Atık Su Arıtma Tesisi'nden etrafa yayılan kötü kokunun önüne geçebilmek için...

Adana Organize Sanayi Bölgesi, Atık Su Arıtma Tesisi'nden etrafa yayılan kötü kokunun önüne geçebilmek için çamur yoğunlaştırma havuzu etrafına yerleştirilen borularla havaya sulandırılmış parfüm püskürtülüyor.

Adana-Ceyhan D-400 Karayolu üzerinde 1990'lı yıllarda hizmete giren ve 330 firmaya ulaşan, Türkiye'nin en büyük organize sanayi bölgesi olan Adana Organize Sanayi Bölgesi ilginç bir çalışma başlattı. Ocak ayında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın kötü kokuların önüne geçmek için çıkardığı "Kokuya Sebep Olan Emisyonların Kontrolü Yönetmeliği" gereği harekete geçen organize sanayi bölgesi Atık Su Arıtma Tesisleri'nde fabrikalardan gelen evsel, endüstriyel, fiziksel, kimyasal ve biyolojik atıklar yok edilirken ortaya çıkan kötü kokuları havaya parfüm sıkarak yok etme yöntemini geliştirdi. Atık su arıtma tesislerinde oluşturulan bir birimde sulandırılan parfümler basınçla çamur yoğunlaştırma havuzlarına borularla iletilerek buradan püskürtme yöntemiyle havaya savrularak atıklardan dolayı oluşan kötü koku yok edilmeye çalışılıyor

Adana Organize Sanayi Bölgesi Müdürü Mustafa Uğursal, 330 fabrika atığından kaynaklanan atıkların yok edilmesi için en modern ve gelişmiş atık su arıtma tesisine sahip olduklarını belirterek, "Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın hayata geçirdiği 'Kokuya Sebep Olan Emisyonların Kontrolü Yönetmeliği ile ilk kez koku analizleri yasal bir mevzuata bağlanmış oldu. Ancak biz yönetmelik çıkmadan öncede atıktan kaynaklanan kötü kokunun yok edilmesi için çalışma başlatmıştık. Bunun için Japonlarla çalışarak sürekli demo yapıyoruz. En son olarak kokuyu parfümle ve bakteriyle giderme yöntemine başvurduk. Şuanda çamur yoğunlaştırma havuzlarında kokuyu parfümle giderme yöntemini deniyoruz. Burada kokuyu yok etmiyor ancak kötü kokuyu güzel kokuya çevirme işlemi gibi bir şey oluyor" dedi.

330 fabrikanın evsel, endüstriyel, biyolojik ve kimyasal atıklarının yok edilmesinin kolay olmadığını bu nedenle de istenmeyen kokuların ortaya çıktığına dikkat çeken Uğursal, "Biz bu kokuları yok etmek için hiçbir masraftan kaçınmıyoruz. Çok büyük maliyetlerle kurulan arıtma tesisine insan sağlını tehdit etmemek ve kokunun yok edilmesi için ek masraflara başvuruyoruz. Son olarak parfüm sistemini devreye soktuk. Bu sistem 200 barda test edilmiş, borular kötü koku yayan havuzlar etrafına döşeniyor.

İstasyon yapılıyor. Litresi 20 Euro olan parfüm sulandırılarak, 70 bar basınçla borulardaki kılcal gözeneklerle havaya sıkılıyor. Böylece havadaki kötü kokuyu, değiştiriyor. Kokuyu yok etmiyor ama havadaki kokunun muhteviyatını değiştiriyor. Yani terlediğiniz zaman, ter korkarsınız, iyi ve güzel kokmak için parfüm sıkarsınız ve güzel kokarsınız. Bu sistemde buna benziyor havaya parfüm sıkıyoruz. Bütün havuzlarda kullanmaya kalkarsak aşağı yukarı günde 30 litre, kullanılır bu da günde 20 Euro'dan 600 Euro yapar. Bu ada ayda 18 bin Euro gibi para yapar. Sadece parfüm gideri bu" diye konuştu.

Uğursal atık suyun aylık giderinin kimyasallar, personel, bakım onarım, enerji gideri dahil olmam üzere ayda 200-220 bin TL arasında olduğunun altını çizerek şöyle devam etti:

"İnsan sağlığı için hiçbir masraftan kaçınmayarak kokuyu yok edeceğiz. Japonlarla yaptığımız çalışmada kokuyu yok eden bakteri geliştirmeye çalışıyoruz. Bir iki havuzda deneme yaptık ama şimdilik sadece deneme aşamasında. Atıkların içinde oluşan bakteriden kokuyu yok eden bakteri yetiştireceğiz. Bunu başarırsak kokuyu kökünden çözeceğimize inanıyoruz."

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler