HABER

Arıtma tesisleri çürümeye terk edildi

ANTAKYA (İHA) - Antakya'da yapımı 3 yıl önce trilyonlar harcanarak tamamlanan Belediye Su Arıtma Tesisi faaliyete geçirilemeyince çürümeye terk edildi.

Konuyla ilgili olarak konuşan Antakya Belediye Başkanı İris Şentürk, tesislerin açılması için elektrik mühendisi, kimyager gibi uzmanların olması gerektiğini, belediye bünyesinde de bu vasıflara sahip personel bulunmadığını söyledi. Kadro verme yetkisinin İçişleri Bakanlığı'nda olduğunu hatırlatan Şentürk, şu anda tesislerin çalışabilmesi için en az 5 trilyon liraya daha ihtiyaç duyulduğunu belirtti. Yapılan tesislerin yanlış bir proje sonucunda Antakya'nın pis suyunu arıtabilecek durumda olmadığını ifade eden Şentürk şunları söyledi:

"Bizden önce yapılan tesisler, Antakya'nın sadece bir kısmının suyunu temizleme imkanına sahip. Bu temizlenen su tekrar Asi Nehri'ne bırakılacak. Ancak Antakya'nın tamamının ve çevre beldelerin kanalizasyonları Asi'ye akıyor. Yani tesis çalıştırılsa bile Asi'ye bir taraftan temiz, diğer taraftan pis su akacak. Maalesef tesisler kurulurken derinlemesine düşünülememiş. Zaten atıl durumda bulunan tesis geçtiğimiz yılki selden sonra iyice zarar görmüş ve çürümeye terk edilmiş bir şekilde bekliyor. Tesisleri kullanabilmemiz için Antakya'nın ve çevre beldelerin tamamının kanalizasyonlarının Asi Nehri'ne akıtılmadan bu tesise verilmesi gerekir. Burada arıtılan su ya Asi'ye bırakılır ya da sulama amaçlı kullanılabilir. Bunun içinde en az 5 trilyon liraya ihtiyaç var. Bizim de belediye olarak bunu karşılamamız mümkün değil. Orası o şekilde bekleyecek, yapacak başka bir şeyimiz yok"

ATIL DURUMDA BEKLİYOR Turunçlu Beldesi'nin sınırları içerisinde kurulan tesisin Antakya'nın en verimli arazisinin üzerine yapıldığını söyleyen Turunçlu Belediye Başkanı Mehmet Firikli, "Tesis çürümeye terk edilirken çok verimli topraklar da kullanılamıyor. Tesisin kurulduğu arazinin metrekare fiyatı şuanda 20 milyon lira. Devlet zamanında bu arazileri istimlak ederek vatandaşların elinden almış. Hem trilyonlar boşa gitti hem de verimli bir arazi" dedi.
Dönemin Belediye Başkanı Mahmut Alpagot ise tesisleri 3 trilyon liraya yaptırdıklarını belirterek, "Bu tesis Türkiye'de yapılan ilk arıtma tesisiydi. Antakya'nın 50 yıllık geleceği düşünülerek yapılmış bir projeydi. Şehrin 300 bin nüfusuna göre hazırlanmış ve İller Bankası tarafından ilk kez burada kurulan biyolojik arıtma tesisiydi. Maalesef bizden sonra gelen belediye başkanlarımız bu projeye önem vermedi. Biz tesiste 30 personel çalıştıracaktık. Günlük 50 ton gübre elde edilecekti. Antakya'nın belirli yerlerine kolektörler konularak şehrin bütün pis suyunu arıtacaktık. Temiz su olarak tekrar Asi Nehri'ne akacaktı. Benden sonraki başta belediye başkanları olmak üzere bütün gelen valilere ve il yönetimine bir çok defa söyledim. Ama şehir için hayati öneme sahip bu tesislerle kimse ilgilenmedi. Şu anda da atıl durumda bulunuyor" diye konuştu.

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler